Podkast
Landbrukspodden

Landbrukspodden

Norges Bondelag
En podkast for deg som er opptatt av norsk matproduksjon og hva som rører seg i næringa vår. Siv Iren Moe fra Norges Bondelag får hver uke besøk av nye gjester i studio for å diskutere aktuelle tema.  

Alle episoder

 • GJENHØR: Dyrevelferd og den kommende dyrevelferdsmeldinga

  GJENHØR: Dyrevelferd og den kommende dyrevelferdsmeldinga

  GJENHØR: Hvordan står det til med dyrevelferden i norske fjøs? Hva kan komme i dyrevelferdsmeldinga, og hva blir viktig framover? Gjest i studio er Anja Fyksen Lillehaug, veterinær i Norges Bondelag.

  Publisert 23. januar
  31 min
 • FORKLART: Bondelagets høringssvar til Grytten-rapporten

  FORKLART: Bondelagets høringssvar til Grytten-rapporten

  Vi tar deg gjennom hovedtrekkene i vårt høringssvar og sier litt om hva som blir viktig framover. Gjest i studio er Sigrunn Pettersborg, næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.
  Publisert 16. januar
  9 min
 • FORKLART: fra enkeltmedlem til jordbrukets krav.

  FORKLART: fra enkeltmedlem til jordbrukets krav.

  Vi tar deg gjennom hele trakten og forklarer veien fra enkeltmedlemmets forslag til jordbrukets krav. Gjest i studio er Sigrun Pettersborg, næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.
  Publisert 9. januar
  9 min
 • Matsikkerhet og selvforsyning i verden

  Matsikkerhet og selvforsyning i verden

  Hvordan kan vi bidra til matsikkerheten i utviklingsland, og hvordan blir vi her i Norge påvirket av internasjonale forhold? Regjeringen har lansert en ny strategi for matsikkerhet i utviklingsland, og i denne episoden har jeg fått besøk av utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og leder i Norges Bondelag for høre mer om strategien, og hvorfor den er viktig også for norske bønder.

   

  Publisert 2. januar
  48 min
 • Eierskifte i landbruket

  Eierskifte i landbruket

  Hvordan skal man starte prosessen om det nærmer seg eierskifte på gården, og hva er det viktig å snakke om? Jeg har tatt en prat med rådgiver Ole Christen Hallesby og advokat Svein Aalling, som har lang erfaring innen området, for å få gode tips og råd om temaet.
  Publisert 26. desember 2022
  49 min
 • Jul på gården

  Jul på gården

  Hvor kommer tradisjonen med nisse fra, og hvorfor henter vi inn et tre som vi pynter før jul? Jeg får besøk av julekonservator fra Norsk Folkemuseum, Geir Thomas Risåsen, for å snakke om hvordan det var å feire jul før i tiden og for å lære mer om hvor de norske juletradisjonene kommer fra.
  Publisert 19. desember 2022
  52 min
 • Hvordan utvikle gården og samtidig ta vare på matjorda

  Hvordan utvikle gården og samtidig ta vare på matjorda

  Hvilke alternativer har man når man skal gjøre oppgraderinger på driftsbygningene på gården? Hvem kan man spørre om råd, og hvordan tar man vare på matjorda i prosessen? Eivind Myrdal driver gård ti minutter utenfor Bergen sentrum og bygget om sin fjøs for noen år siden. Erlend Konstad driver gård i Melhus, og vurderer akkurat nå hvordan han skal gjøre det når han skal bygge om til løsdrift. Begge er gjester i episoden, og vi får høre litt om deres prosess, og får også noen tips med på veien.

   

  Publisert 12. desember 2022
  34 min
 • Dyrevelferd hos norske kyr

  Dyrevelferd hos norske kyr

  Gjennom prosjektet «Kutrivsel» har stipendiaten Conor Berry og prosjektleder Camilla Kielland studert ca. 5700 kyr i 157 besetninger for å vurdere hvordan dyrevelferden er. Og resultatene så langt? Kyrne i Norge har det ganske bra, er trygge, rolig og spesielt bra var forholdet mellom dyr og mennesker.
  Publisert 5. desember 2022
  42 min
 • Brann på gården

  Brann på gården

  I denne episoden snakker jeg med bonden Solveig Bratteng Rønning, som opplevde brann på egen gård. Hun forteller om sin egen opplevelse, og gir også tips til hva du kan gjøre for å forebygge brann på egen gård. Maylene Johansen er også gjest i denne episoden. Hun forteller om hvordan det er å være veterinær i en sånn situasjon, og hvordan dyra kan reagere.
  Publisert 28. november 2022
  53 min
 • Årets unge bonde 2022

  Årets unge bonde 2022

  I denne episoden har jeg invitert med meg «Årets unge bonde» vinnerne Ole Otto Grønning og Trine Pedersen, sammen med leder i Bygdeungdomslaget, Henrik Nordtun Gjertsen. Vi får vite hvorfor akkurat de stakk av med seieren, hva de driver med på sin gård, og snakker også litt om hvordan de ser på framtida til norsk landbruk.
  Publisert 21. november 2022
  32 min