Podkast
Teknologi og mennesker

Teknologi og mennesker

Oslo Business Forum og Atea
Velkommen til podkastserien «Teknologi og mennesker» laget av Oslo Business Forum og Atea. Vi har samlet de beste eksemplene i Norge på teknologi og digitalisering. Hvordan fikk de det til og hva kan vi lære av dem?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • #117: ChatGPT i skolen: Forbud eller elske?

  #117: ChatGPT i skolen: Forbud eller elske?

  Kunstig intelligens er kanskje vår tids største teknologiske revolusjon. Men det er mange kritiske røster, også i skolen. Debatten raser i mediene.


  De siste ukene har vi lest om elever som har levert inn oppgaver laget av AI-teknologien ChatGPT. Skoler forbyr bruk av tjenesten. Flere danske universiteter sperrer nå bruk av chatroboten på eksamen. Det finnes mange eksempler. Listen er lang, og den er fargelagt med begreper som juks, plagiat, mindre læring og synkende motivasjon.


  Så hva nå? Bør kunstig intelligens i skolen forbys eller må vi endre skolen?


  Ukens gjester er Sten Ludvigsen, professor i læring og digitalisering ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet Oslo, og Elisabeth Palmgren, tidligere rektor ved Teglverket skole og nå leder for skolesatsingen i Atea.


  Programleder er Christian Brosstad, Atea.


   

  Hva er ChatGPT? Vi har spurt den 🤖

  «ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) er et kunstig intelligens-system som er utviklet for å gi kontekstuell samtale. Det er designet for å lære av samtalene sine og gi mer naturlige svar. Systemet bruker et kunstig nevralt nettverk (GPT-3) som er trent på store mengder tekst og samtaler, og kan generere fleksible og interessante samtaler. Det kan brukes til å svare på vanlige spørsmål og starte samtaler om et bredt spekter av emner». Du finner den her.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. januar
  50 min
 • #116: Uroligheter og kriser – hva nå? Med Kjell A. Nordström og Torbjørn Røe Isaksen

  #116: Uroligheter og kriser – hva nå? Med Kjell A. Nordström og Torbjørn Røe Isaksen

  Vi lever i en urolig verden og har flere kriser gående samtidig – og disse forsterker hverandre. Sjeldent i moderne tid har vi stått overfor så mange forandringer som vi opplever nå. I boken «Momentum», skrevet av Kjell A. Nordström og Per Schlingmann, beskrives konturene av morgendagens verden. 


  I denne episoden skal vi snakke om hva som skjer rundt oss som påvirker nasjoner, byer, virksomheter, arbeidsplasser og lederskap osv. Og hva bør du gjøre i en verden som er så urolig?


  Ukens gjester er Kjell A. Nordström, økonomidoktor, forfatter og rådgiver, og Torbjørn Røe Isaksen, samfunns­redaktør i E24 og tidligere statsråd.


  Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 17. januar
  56 min
 • #115: Formel 1: Adrenalin, fanhysteri og teknologi i verdenstoppen

  #115: Formel 1: Adrenalin, fanhysteri og teknologi i verdenstoppen

  Formel 1 er verdens kanskje mest datadrevne sport, og har de siste årene tatt verden med storm. Seertallene og fanbasen er imponerende – og det er mye takket være Netflix-serien "Drive to Survive" og sosiale medier. Bare i Norge har antall seere 10-doblet seg de siste årene.


  Vi snakker underholdning, toppidrett, penger, adrenalin, fanhysteri, teknologi og forskningslaboratorium. Mye av teknologien som utvikles for Formel 1 bruker vi faktisk i hverdagen vår. 


  Vi spør hva det er som skjer i denne sporten? Hvilken rolle spiller teknologi? Og hva kan virksomheter lære av Formel 1? 


  Ukens gjester er Atle Gulbrandsen, Formel-1 kommentator på norsk TV og nå aktuell med boken «Formel 1 - På innsiden av en verden i 350 km/t», og Christen Seeberg, Deputy country manager & Senior Manager Solution Engineering i Salesforce Norge, tidligere 17 år i Oracle, jobbet med blant annet Big data & Analytics.


  Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. januar
  48 min
 • #114: Teknologitrender: Hva blir «hottest» i 2023?

  #114: Teknologitrender: Hva blir «hottest» i 2023?

  Hvilke teknologitrender vil prege 2023? 


  Vi spør Tor Kramvik Sivertsen, partner i Deloitte, og Magnus Revang, Research Vice President i Gartner, om hvilke teknologier de mener enten får et ordentlig gjennombrudd dette året eller vil ha mest innvirkning på hvordan vi jobber, lever og samhandler på. 


  Du får høre om blant annet generative AI-modeller, modne «Conversational AI»-verktøy, Elon Musk og superapper, spillteknologi i virksomheter, digital selvråderett, grønn teknologi, «Immersive internet for the Enterprises», voksende tillit til våre AI-kolleger», multi cloud utfordringer, re-tenke IT-kompetanse i virksomhetene, og desentralisert arkitektur og økosystemer. 


  Deloittes Tech Trends for 2023 trekker også linjene fra seks makrokreftene som driver informasjonsteknologien og åpner dørene inn i xTech.


  For dypdykk anbefaler vi teknologitrender fra DeloitteGartners trendrapport for 2023 og Accenture Life Trends 2023 (tidligere Fjord Trends). 


  Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. januar
  60 min
 • #113: Kunstig intelligens og kreativitet

  #113: Kunstig intelligens og kreativitet

  «En av de største endringene vi står overfor er den raske økningen i bruken av kunstig intelligens (AI). AI-teknologi har potensialet til å revolusjonere innovasjon og kreativitet. I denne episoden vil vi snakke om hvordan AI kan påvirke innovasjon og kreativitet, samt hvordan vi kan dra nytte av denne teknologien for å oppnå bedre resultater. Vi vil også se på utfordringene knyttet til AI og hvordan vi kan overkomme dem». 🦾


  Denne teksten er ikke skrevet av oss, men av verdens mest avanserte chatbot, ChatGPT 🤖 Den snakker, svarer på spørsmål, gjør kompliserte oppgaver og oppdager kunnskap. I tillegg får stadig flere AI-løsninger, som Lensa AI, Dall-E 2, Artssy og Jasper, økt oppmerksomhet.


  Eksperter spår at AI blir årets teknologi i 2023. I ukens episode ser vi på hvordan denne teknologien påvirker kreativitet og innovasjon. Enkelte hevder at vi nå går inn i en ny æra innenfor kreativ tenkning. Hva tror du? 


  Ukens gjester er Hilde Østby, forfatter og skribent, og Ole Fredrik Norbye, høgskolelektor og musiker.


  Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. desember 2022
  67 min
 • #112: Klimatoppmøtet: For mye Sheikh, og for lite Sharm

  #112: Klimatoppmøtet: For mye Sheikh, og for lite Sharm

  Det skjer mye rundt oss om dagen; krigen i Ukraina, sikkerhetspolitisk uro, skyhøy inflasjon, høye energipriser og koronaen lever videre. Det er kanskje vanskelig å gjøre klima til en toppsak når vi vasser i problemer.


  Det har nettopp vært klimatoppmøte, COP 27, i Sharm El-Sheikh. Tilsvarende møter er blitt holdt nesten hvert år siden 1995.


  Jorda er fortsatt brennheit. Vi har hatt et år med globale hetebølger, tørke, oversvømmelser og kraftige orkaner osv. Det er et akutt behov for handling.


  I denne episoden snakker vi om hva som skjedde under klimatoppmøtet. Er det grunn til å være optimistisk eller er vi på vei mot en katastrofe? Og hva kan vi gjøre som virksomheter? 


  Ukens gjester er Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i ZERO, og Nelly Flatland, fungerende bærekraftsjef i Atea. Programleder er Christian Brosstad.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 30. november 2022
  39 min
 • #111: Shopping-appen Shein: 100 % datadrevet, og 100 % katastrofe?

  #111: Shopping-appen Shein: 100 % datadrevet, og 100 % katastrofe?

  Stort sett elsker vi virksomheter som snur opp og ned på bransjer. Nå skjer det også innenfor klesindustrien. 


  I denne episoden snakker vi om fenomenet shopping-appen Shein og deres «hemmelige saus». Med dette selskapet kom begrepet "Ultra Fast Fashion", og appen har tatt verden med storm – mye takket være Tiktok.


  Ifølge Bloomberg, så er den kinesiske nettgiganten tidligere i år verdsatt til svimlende 100 milliarder dollar. Vi ser på forretningsmodellen og teknologien. Hvorfor har de suksess, og samtidig er en katastrofe? 


  I tillegg snakker vi om:


  • Shein har de siste årene ligget på nedlastingstoppen. Hva er suksessoppskriften?
  • Shein er en markedsføringsmaskin. Hvordan fungerer dette?
  • Hvordan jobber de med data, automasjon og kunstig intelligens for å kunne tilby det kundene vil ha?
  • Hva skjer egentlig bak dørene på fabrikkene? 
  • Hvordan er fremtiden for denne type selskaper?
  • Hva er det store miljøproblemet med Sheins forretningsmodell?
  • Hvorfor elsker de unge Shein?
  • Også spør vi også gjestene våre om deres største IT-tabbe.


  Ukens gjester er Preben Carlsen, daglig leder i Switch, og Eirik Norman Hansen, daglig leder og rådgiver i Eirik Norman AS.


  Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 22. november 2022
  42 min
 • #110: Er batterinæringen Norges neste store industrieventyr?

  #110: Er batterinæringen Norges neste store industrieventyr?

  I denne episoden snakker vi om hvordan batterinæringen kan bli landets neste store industrieventyr. I dag domineres denne industrien av Kina, som lager 70 % av verdens batterier. Men nå kaster Norge seg på. Et av de mest omtalte selskapene i Norge er Morrow Batteries, som skal bygge en av Norges første batterifabrikker i Arendal.


  Investeringen har store ringvirkninger for landsdelen, og kjendisinvestorene elsker det. Regjeringen liker dette også, og har lansert 10 grep for at vi skal bli en ledene batterinasjon. 


  I tillegg snakker vi om:

  • Hvordan jobber bransjen med innovasjon? 
  • Hvilken rolle spiller energiselskaper i utviklingen av ny teknologi?
  • Hvordan bruker de data for å lykkes?
  • Norge har lite av kompetansen næringen trenger, hva gjør vi med det?
  • Teknologi er viktig, men menneskene er enda viktigere. Er det lettere å få til endringer i nye selskaper?
  • Og har vi selvsagt spurt om gjestenes største IT-blemmer.   Ukens gjester er Kristine Lunde-Fuglestad, Public Fund Manager, Morrow Batteries, Ingvill Heskestad Mykland, konserndirektør innovasjon & teknologi, Agder Energi, og Øystein Sannarnes, konsulentleder, Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


  Dette er et opptak fra LIVE-podkast i Kristiansand 10. november 2022 med over 450 deltakere.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 15. november 2022
  37 min
 • #109: Hva har Ski-VM, sjakk og Formel 1 til felles?

  #109: Hva har Ski-VM, sjakk og Formel 1 til felles?

  26. februar 2025 kl. 20.25 starter ski-VM i Trondheim. Dette skal bli det mest bærekraftige idrettsarrangementet noensinne, og en opplevelse som gir publikum gåsehud. Hvordan skal de få til det ved hjelp av teknologi?


  Konkurransen om folks tid, oppmerksomhet og penger er beinhard. Vinnerne er de som evner å skape fantastiske opplevelser, både fysisk og digitalt. Formel 1 og sjakksporten har vært sykt flinke til å bruke teknologi og data for å skape opplevelser. Hva kan Ski-VM lære av hva de har gjort? 


  I tillegg skal VM bidra til å øke interessen for skisporten slik at dette ikke blir bare en norsk sport, men kan engasjere publikum over hele kloden. Hva skal til for å lykkes med dette? 


  Ukens gjester er Kristin Mürer Stemland, konstituert VM-sjef, og Ivar Gjervan, rådgiver i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


  Dette er et LIVE-opptak fra Atea Community i Trondheim 1. november 2022 med nærmere 600 publikummere i salen.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 8. november 2022
  34 min
 • #108: Byttet ut Netflix med spørretimen på Stortinget

  #108: Byttet ut Netflix med spørretimen på Stortinget

  Havbruksnæringen er en av våre store eksportsuksesser. I 2021 eksporterte vi norsk sjømat for en verdi av over 120 milliarder kroner. I tillegg skaper bransjen store ringvirkninger med næringsutvikling, arbeidsplasser og levende lokalsamfunn. 


  Som samfunn sliter vi med en rekke utfordringer; alt fra energikrise, klimakrise, økende befolkning, dårlige utsikter for økonomi en til krig, mangel på mat, inflasjon osv. Dette er også utviklingstrekk som preger havbruksnæringen. 


  Skal vi lykkes fremover, så må vi tenke nytt – og utnytte de superkreftene som finnes i næringen, teknologien og nasjonen Norge. 


  Vi kommer ikke utenom politikk. Regjeringen foreslår å innføre grunnrenteskatt på havbruk fra 1. januar 2023. En av gjestene sier: «Jeg bryr deg null om hva de soser med i Oslo. Regjeringen ødelegger for dem som prøver å skape noe».


  Vi tar debatten sammen med Roger Hofseth, gründer og CEO i Hofseth International AS, Dag Sletmo, rådgiver i DNB Seafood, og Per Helge Devold, styreformann i GATH og CMO i MMC First Process.


  Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


  Dette er et LIVE-opptak fra Atea Community i Ålesund 27. oktober 2022 med nærmere 350 deltakere.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 1. november 2022
  41 min