Ukens vintips med Svein

Ukens vintips med Svein

Finansavisen & Kapital

Hver torsdag deler vinjournalist Svein Vinofil Lindin tips til polets beste kjøp.  Med vinkelnere som Kristoffer Aga fra Re-Naa, Jon Trygve Hegnar fra Vinify/Hegnar Media, Simon Zimmermann og Ole Berg fra Fursetgruppen som sidekick, florerer det med vinkunnskap og knallgode tips. I tillegg dukker andre kjente fjes fra mat- og vinbransjen fra inn og utland innom.


Se episodebeskrivelsene for link til vinen på vinmonopolet.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

  • Perfeksjonisme på 4 bokstaver: Krug

    Perfeksjonisme på 4 bokstaver: Krug

    Svein er på besøk hos Olivier Krug i Champagne i forbindelse med lanseringen av 171 edition av Krug Grand Cuvée. 

    Krug Grande Cuvée er selve symbolet på perfeksjon for en hel industri, laget med den ytterste oppmerksomhet på detaljer. Resultatet er ikke unikt i seg selv med noen få hundre flasker, men når man lager mange hundretusen flasker av en slik kvalitet, er det rett og slett imponerende. Og selv om prisen er relativt høy, får man en referansevin, skapt for å glede nå og i mange tiår fremover. Få andre viner i verden har det renommeet Krug har. Mulig det har gått troll i ord i hvordan Joseph Krug beskrev vinene på etiketten i starten i 1843: Krug Champagne No.1



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert i dag
    17 min
  • Slik lager du din egen champagne

    Slik lager du din egen champagne

    I denne episoden handler det om hvordan du kan skape noe spesielt i vinkjelleren din. Nylig var Svein i Bergère-lés-Vertus i Champagne og snakket med Johanna Stephen.  Drømmejobben til svenske Johanna består i å tilrettelegge for at vinsamlere kan blande sin egen champagne. Hatt et Söner er et tradisjonsrikt, familieeid champagnehus som utelukkende produserer Grand Cru og Premier Cru Chardonnay fra vinmarkene i Côte des Blancs. Som eneste produsent i verden gir Hatt et Söner deg mulighet til å blande din egen cuvée. Hatt & Söner lar deg gjennom smakinger av ulike stilarter og lagringsmetoder finne frem til din favoritt. Er det en ypperlig gave til deg selv, og hva må til for å kapre en av de 25 ledige plassene som lanseres i Norge i disse dager? Svaret får du ved å lytte, se og lære av ukens podcast

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 1. juni
    20 min
  • Bordeaux årgang 2022 - Kjøp vin med begge hender

    Bordeaux årgang 2022 - Kjøp vin med begge hender

    Svein og Christopher Moestue tar en prat om Bordeaux og årgangen 2022. Hva kan vi forvente oss av kvalitet fra årgangen? Hva skiller seg ut som gode kjøp? Handler alt om de dyreste og flotteste vinene i Bordeaux?

    Få om noen i Norge har den innsikt og kunnskap som Christopher Moestue har om de klassiske vinområdene i verden. Moestue-gruppen selger vin for over 1 milliard, og siden oppstarten av Moestue Grape Selections i 1996 har Christopher vært en premissleverandør fra klassiske europeiske vinland til Norge.


    Med seg i studio har Svein tatt med seg to klassikere fra Pauillac og Medoc fra årgangene 2018 og 2019, en mer modnet stil enn ferske 2022. 2022-årgangen kommer for salg først om noen år, men er vel verdt å jakte etter i fremtiden.


    Ch. Carmenere 2019 kr 364

    Ch. Haut Batailley 2018 kr 716



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 25. mai
    46 min
  • De beste grilltipsene fra Pontus Dahlström

    De beste grilltipsene fra Pontus Dahlström

    Svein og Pontus Dahlström fra Kolonialen Bislett diskuterer hva en god grillvin er, hva grillmat bør være og hvilket utstyr man bør ha. Pontus er klar i sin mening: – En mann griller på kull, det holder ikke med gass. 





    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 18. mai
    28 min
  • Disse vinene passer perfekt til 17. mai

    Disse vinene passer perfekt til 17. mai

    Svein og Jon Trygve er i studio for å gi deg de beste anbefalingene til nasjonaldagen. Svein og Jon Trygve kommer med noen svært gode vintips om hva og hvordan du skal løse vinbiten på nasjonaldagen. Franske og italienske bobler står på menyen, og Jon Trygve forteller om siste nytt om Vinify. Og det er store nyheter han kommer med. Se, hør og lær!


    Ferrari Brut kr 240    

    Diebolt Vallois Prestige Blanc de Blancs Brut kr 469

    J. Laurens Les Graimenous Crémant de Limoux kr 185



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 11. mai
    42 min
  • P.A. Larsen lanserer ny hvitvin til under 200 kroner på polet

    P.A. Larsen lanserer ny hvitvin til under 200 kroner på polet

    Smaker for første gang. Pontus Dahlström fra Kolonialen Bislett smaker på den første flasken i Norge av sitt nye hvitvinprosjekt under paraplyen P.A. Larsen .- Jeg har ikke vært mer nervøs siden like før vi fikk stjerner på Maaemo, forteller Pontus. Mye står på spill og det er en nervøs stemning i studio.  P.A. Larsen Coteaux-Bourguignons Blanc er en vin som er blandet av tre årganger og defineres som en non vintage.  Vinen  består av  20% Aligoté og 80% Chardonnay. Druene har hatt skånsom pressing med  24 timer skallkontakt før gjæring og lagring på ståltank. 


    Hør på podcasten om hva Svein synes om vinen, Og er Pontus selv fornøyd?. Som bonus forteller Pontus om store nyheter fra P.A. Larsen i tiden fremover utover lanseringen av en hvitvin til under 200 kroner på polet.  


    P.A. Larsen Coteaux-Bourguignons Blanc kr 199,90



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 3. mai
    26 min
  • Tre fantastiske viner fra Sør -Afrika

    Tre fantastiske viner fra Sør -Afrika

    Vinlandet Sør-Afrika er selvfølgelig temaet når "Sør-Afrika generalen" Geir Gjerdrum gjester studio. Du får svar på hvilke vinstiler og områder som er de beste å prøve ut og besøke i Sør-Afrika. Geir har siden 2013 vært en av dem som satte vinlandet Sør-Afrika på kartet her hjemme i Norge. Hør også hvorfor og hvordan Geir Gjerdrum nylig fikk kjøpt en stor vineiendom i Sør-Afrika. Med i studio har Svein bragt med seg tre toppviner som viser noe av det beste som er i Sør-Afrika i dag.


    Hamilton Russel Pinot Noir 2020

    A.A. Badenhorst Ramnasgras Cinsault 2021

    Porseleinberg 2020





    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 27. april
    47 min
  • På besøk hos en ekte baron i Toscana

    På besøk hos en ekte baron i Toscana

    Svein var nylig på reise i Italia og snakket med Francesco Ricasoli, en legende i det italienske vinlandskapet. Praten handler om Toscana, hva Toscana er i dag og hva fremtidenvil bringe. - Nøkkelen er ikke alltid å bli større. Selv tok han over i krisetider i 1993 og Francesco Ricasoli ble som 33. generasjon hentet inn for å berge renommé til en «skadeskutt» merkevare.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 20. april
    18 min
  • Tre sikre kjøp fra Champagne

    Tre sikre kjøp fra Champagne

    Champagne er i fokus når Pontus Dahlström fra Kolonialen Bislett gjester podcasten. Med seg har Pontus tre produsenter som går under radaren for de fleste. Er det bare Champagne som er det beste? Pontus forteller om små og store tips om hvordan man skal finne vinene under radaren. Finnes den ultimate mat og mussernde matchen? Dette er noen av spørsmålene en av Norges mest kjente restauratører og vinkelnere gir deg svar på.


    Vinene i podcasten

    B de B Guy Charlemagne kr 239,90

    Charles Heidseck Brut Réserve kr 529

    Eric Rodez Ambonnay Blanc de Noir kr 720



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 13. april
    39 min
  • - Beste danske vin jeg noensinne har smakt

    - Beste danske vin jeg noensinne har smakt

    Finnes det dansk musserende vin som serveres på stjernerestauranter og hylles blant vinkelnere over hele verden? Merk deg navnet Stokkebye med det samme. Vinmaker Jacob Stokkebye er på besøk i studio og forteller om hvordan det er å lage vin i Danmark og etterhvert høste lovord fra et prosjekt som startet bokstavelig med to tomme hender.Danmark ble klassifisert som et vindyrkende land så sent som i 2000. Det er plantet rundt 100 hektar med vinranker, noe som i internasjonal målestokk er det én mellomstor produsent dyrker.Druene er sjeldne. klimaet vanskelig og det tok tid å beherske. Danske bobler bør man prøve. - Beste danske vin jeg noensinne har smakt forteller Svein Se, hør og lær

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 6. april
    36 min