Fornybaren

Fornybaren

Fornybar Norge
Velkommen til Fornybaren – en podkast fra Fornybar Norge med alle rettigheter innen fornybar energi. I Fornybaren serveres dagsaktuelle problemstillinger innen fornybar energi, elektrifisering, teknologi og europeisk klima- og energipolitikk. Stikk innom, da vel!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • #156: Dagligvarebransjen inntar fornybarnæringen!

  #156: Dagligvarebransjen inntar fornybarnæringen!

  Ukens barmeny: De høye strømprisene møter de høye matvareprisene! I ukens episode har vi fått besøk av Signe Bunkholt Sæter, bærekraftsdirektør i Norgesgruppen. Hun kan opplyse oss om at dagligvarekjedene også lager sol- og vindkraft, og driver med elektrifisering av både ferger (!) og lastebiler. Hvorfor gjør de dette – er bærekraft like bra for lommeboka som miljøet, eller er det krav fra miljøbevisste forbrukere? Lytt med for svar!


  Strømsnadder: Elbilen og elsykkelens avkom har omsider kommet!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert tirsdag
  29 min
 • #155: Elbil spesial! Om fordelene, politikken og ladetipsene

  #155: Elbil spesial! Om fordelene, politikken og ladetipsene

  Ukens barmeny: Hvor mye sparer du egentlig på å kjøre elbil, og hvor lenge kommer alle fordelene til å vare? Hvordan ble Norge en elbilstormakt? Hva er fornybarnæringens rolle i alt dette? Vi har fått besøk av elbilspesialist Unni Berge, som er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Elbilforeningen. Hun har bakgrunn fra Bellona og ZERO, og hun har også vært politisk rådgiver for SV i Utenriksdepartementet. Nå forteller hun oss alt vi trenger å vite om elbiler!


  Strømsnadder: Kommunalt nøkkelnytt!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 30. mai
  31 min
 • #154: Hvordan kan havvindmøller skape bedre økosystemer?

  #154: Hvordan kan havvindmøller skape bedre økosystemer?

  Ukens barmeny: Denne uken har vi med oss Ingrid Lomelde, bærekraftsdirektør i fornybarselskapet Mainstream. Hun er tidligere miljøpolitisk leder i WWF og har jobbet med fornybar energi i Statoil. Hun forteller oss om hva det betyr at den norske havvindsatsingen skal være bærekraftig, hva som er spesielt og hva vi vet (og ikke vet!) om økosystemene i Nordsjøen og om hvordan man forsker på påvirkningen vår av havet. Stemmer det virkelig at havvindvindmøller kan ha en positiv effekt på økosystemer – og hvordan kan det ha seg? Lytter du med helt til enden får du også med deg en runde om strømmens betydning for kvinnefrigjøringen.


  Strømsnadder: Teknocaps!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 23. mai
  23 min
 • #153: Hva skjedde på Energikommisjonens bakrom

  #153: Hva skjedde på Energikommisjonens bakrom

  Ukens barmeny: Vi snakker med Liv Monica Stubholt om hva som foregikk da de snekret sammen den mye omtalte NOU-en fra Energikommisjonen. Hvor kom tallet 40 TWh fra? Hvorfor trengte de flere timer på å diskutere ordet "taktskifte"? Og hvordan ville hun skrevet om lovverket for nettutbygging, om hun fikk lov (noe hun for øvrig har tilbudt seg å gjøre på en uke)?


  Strømsnadder: Sol på skinner!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 16. mai
  31 min
 • #152: Kjetil Lund om nye havvindområder – og hvordan unngå konflikter

  #152: Kjetil Lund om nye havvindområder – og hvordan unngå konflikter

  Ukens barmeny: Kjetil Lund er tilbake i Fornybaren! NVE-direktøren har nettopp lagt frem 20 ulike områder fra Norgeskartet som kan egne seg for havvind – områder som til sammen kan dekke landets kraftbehov ti ganger. Hva skjer med dem nå, hvorfor kommer de til å krympe og ikke minst, hvordan fikk de de fine navnene sine? Hva har NVE gjort annerledes denne gangen enn da de i 2019 la frem nasjonal ramme for vind på land (som for øvrig var Kjetils første dag på jobb)? Lytt med, så får du også med deg direktørens energipolitiske råd til våre folkevalgte.


  Strømsnadder: Kunstig strømbruddintelligens!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 9. mai
  34 min
 • #151: Fornybarens veileder til EUs energipolitikk

  #151: Fornybarens veileder til EUs energipolitikk

  Ukens barmeny: Drukner du også i jungelen av EU-energipolitikk? Fit-55, RePowerEU, Fornybardirektivet RED III, Green Deal Industrial plan – det mangler ikke på pakker og tiltak for europeisk kraft. Vi har hentet inn vår Brusselkorrespondent Niklas Tessem for å vise vei gjennom all politikken. Hvordan har EU klart å banke gjennom alt dette på rekordtid, og hvor lang tid vil det ta før det får konsekvenser for Norge? Og hvordan er det egentlig å være nordmann i EU-hovedstaden, i en tid hvor norsk energipolitikk er litt uglesett?


  Strømsnadder: Klimavennlig rumpevarmer!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 2. mai
  24 min
 • #150: Slik vil regjeringen få opp tempoet i nettbyggingen

  #150: Slik vil regjeringen få opp tempoet i nettbyggingen

  Ukens barmeny: Denne uken er Fornybarens 150. uke på eteren, noe vi feirer med å invitere kraftentusiast (og statssekretær) Elisabeth Sæther inn i podden! Hun og regjeringen har akkurat sluppet planen sin for hvordan vi skal frakte nok strøm til alle som vil ha det i Norge i dag og fremover. Blant annet skroter de det såkalte førstemann-til-mølla-prinsippet, som betyr at det i større grad skal prioriteres mellom de som vil koble seg på nettet. Hvordan i all verden skal det foregå? Lytt med for svar!


  Strømsnadder: Aslaks bursdagsgave!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 25. april
  33 min
 • #149: Nå er vi i gang med norsk havvind

  #149: Nå er vi i gang med norsk havvind

  Ukens barmeny: I ukens episode har vi rekruttert en gjest fra huset, vår egen havvindstjerne Jon Evang! Han kan fortelle oss om status på havvind i Norge i dag: Hvordan bestemmes hvem som får bygge møllene, når kan de begynne å bygge, og hvor mye kraft kan havvinden egentlig tilføre Norge? Henger vi etter i det europeiske havvindkappløpet? Og en bonus – hva er det som er så spesielt med Stad når vi snakker om havvind? Alt dette og mer til får du svar på i ukens Fornybaren!


  Strømsnadder: Lyktestolpesnøkanoner!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 18. april
  34 min
 • #148: Kan tilbud om rimeligere strøm gjøre folk mer positive til vindkraft?

  #148: Kan tilbud om rimeligere strøm gjøre folk mer positive til vindkraft?

  Ukens barmeny: – Tiden for de store vannkraftutbyggingene er over, sa Jens Stoltenberg i 2001. Ukens gjest tok ham på ordet, og startet sin vindsatsing samme år. Senere ble det norske vindkraftselskapet Zephyr startet, hvor Olav Rommetveit nå er leder. Hvordan jobber de med nye prosjekter? Hva er "kraft til kostpris"? Og hvilke myter fra NRK-serien Exit irriterer Olav mest?


  Strømsnadder: Elektrisk sykkelhotell!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 11. april
  31 min
 • #147: Ekspertintervju: Er kjernekraft noe for Norge?

  #147: Ekspertintervju: Er kjernekraft noe for Norge?

  Ukens barmeny: Påsken gir tid for dyplytting, og vi har derfor hentet frem en ønskereprise, som attpåtil er brennaktuelt i dagens debatt: Hva er fordelene og ulempene med kjernekraft, og er det noe for Norge? Hør intervjuet med Ole Christen Reistad, avdelingsleder for miljøsikkerhet og strålevern ved Institutt for energiteknikk (IFE) – og tidligere sjef for Norges (foreløpig) siste atomreaktor. La en av landets fremste eksperter opplyse deg i påsken!  Strømsnadder: Elektrisk påskeegglager!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 4. april
  32 min