Podkast
Fornybaren

Fornybaren

Energi Norge
Velkommen til Fornybaren – en podkast fra Fornybar Norge med alle rettigheter innen fornybar energi. I Fornybaren serveres dagsaktuelle problemstillinger innen fornybar energi, elektrifisering, teknologi og europeisk klima- og energipolitikk. Stikk innom, da vel!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • #138: Spesialepisode med Energikommisjonen: Mer kraft, fort!

  #138: Spesialepisode med Energikommisjonen: Mer kraft, fort!

  Ukens barmeny: For første gang siden Fornybarens fødsel har vi utsatt en episode. Reaksjonene har vært forferdelse og vantro – men den som venter på noe godt… Vi har spilt inn livepod med lederen av Energikommisjonen, Lars Sørgard. Han har en klinkende klar bestilling til landets politikere: Vi trenger mer kraft, og det fort!

   

  Strømsnadder: Bygg med integrerte vindmøller  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 1. februar
  25 min
 • #137: Hvordan ser norsk energipolitikk ut fra Europa?

  #137: Hvordan ser norsk energipolitikk ut fra Europa?

  Ukens barmeny: Vi har vært i Brussel, og snakket med mannen som satte fart på havvindåret 2023 med sitatet "norsk havvindsatsing mangler ambisjoner" på NHOs årskonferanse. Georg Riekeles byr på et europeisk perspektiv på den norske energidebatten, og nøler ikke med å kaste inn brannfakler: Har vi det egentlig så ille i Norge? Er det Tyskland som har skylden for hele energikrisen? Og ikke minst – har oljelobbyen hemmet elbilutviklingen?

   

  Strømsnadder: Stillegående Harley Davidson?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. januar
  29 min
 • #136: Hydrogen – kraft "rett i dass", eller helt på sin plass?

  #136: Hydrogen – kraft "rett i dass", eller helt på sin plass?

  Ukens barmeny: En statsråd har nylig uttalt at hydrogen er kraft "rett i dass", men ukens gjest mener at vi ikke kommer utenom på veien mot netto null. Vibeke Mohn Herberg fra Hydro Havrand har et mål om å gjøre verden til et bedre sted, og middelet hun har valgt for å gjøre det er hydrogen. Hvordan kan det gå til? Og kan vi en gang for alle få en forklaring på alle hydrogenfargene? Når får vi rosa hydrogen? Dette, og mer til, får du svar på i ukens episode.


  Strømsnadder: Elektriske sokker!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 17. januar
  27 min
 • #135: Seriegründer slår til igjen. Nå skal han redde nordmenns strømbruk

  #135: Seriegründer slår til igjen. Nå skal han redde nordmenns strømbruk

  Ukens barmeny: Seriegründer og strømpionér Brage W. Johansen har slått til igjen – denne gangen med det 21. århundrets svar på den gamle strømvippa. Produktet han har utviklet skal gjøre det enklere for en vanlig forbruker å skjønne mer av eget strømforbruk, bruke strømmen smartere og spare penger. Det er han ikke alene å hevde om at han har funnet opp, men i ukens Fornybaren forklarer han hvorfor det i appenes tidsalder er en fysisk dings som skal redde norske husstanders energiforbruk.

   

  Strømsnadder: Sovemaske med innebygde høyttalere (!)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. januar
  28 min
 • #134: Slik vil Åslaug Haga få opp fornybarfarten

  #134: Slik vil Åslaug Haga få opp fornybarfarten

  Ukens barmeny: Tidligere toppolitiker Åslaug Haga skal lede den splitter nye organisasjonen Fornybar Norge. Hun vil jobbe for raskere kraft- og nettutbygging, flere grønne arbeidsplasser, bedre dialog med myndigheter og lokalsamfunn og mindre konflikter. Men selv er hun ikke blitt helt utslippsfri ennå.


  Strømsnadder: Miljøvennlig og støyfritt fyrverkeri  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. januar
  26 min
 • #133: Hvordan få folk til å elske kraftutbygging?

  #133: Hvordan få folk til å elske kraftutbygging?

  Ukens barmeny: Anne Therese Gullberg, tidligere forsker og politisk rådgiver på Stortinget, forteller hvordan vi skal få opinionen med på utbygging av mer kraft – noe vi trenger "en masse!" Og det passer godt når Robert har tatt et dypdykk inn i diverse rapporter om fremtidig norsk kraftbehov. Spoiler alert: Alle konkluderer med at vi trenger å bygge ut mer, helst i går!

   

  Strømsnadder: Endelig et turutstyr som både kan koke kaffe og vaske underbuksene dine!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 27. desember 2022
  27 min
 • #132: Live fra Zerokonferansen: Er det markedet eller politikken som skal fikse klimakrisen?

  #132: Live fra Zerokonferansen: Er det markedet eller politikken som skal fikse klimakrisen?

  Ukens barmeny: Vi styrer mot norsk kraftunderskudd i 2026, og en global temperaturøkning på 2,8 grader i slutten av århundret. Vi står altså overfor en klimakatastrofe og energimangel innen få år. Hva har mest makt til å påvirke dette – markedet, politikken eller noe helt annet? Fornybaren får eksperthjelp fra Sverre Alvik i DNV og Julie Wedege i Statkraft. Episoden er innspilt på Zerokonferansen i november med x-fornybartender Bendik Solum Whist.


  Strømsnadder: Hologramsirkus og ELefanter!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 19. desember 2022
  29 min
 • #131: De bygger fremtidens strømnett

  #131: De bygger fremtidens strømnett

  Ukens barmeny: Elektrifiseringen av Norge krever ikke bare mer fornybar energi, men også en betydelig utbygging av strømnettet. Hvordan skal vi få opp tempoet, sikre at vi beholder kompetanse og beredskap her hjemme – og unngå at alle de største jobbene forsvinner ut av landet? Fornybaren søker svar hos Drude Herdlevær fra Eviny Solutions og Gunnlaug Egeland fra Varanger Kraftentreprenør.

   

  Siden sist: Viktige avklaringer om havvindsatsingen.

   

  Strømsnadder: Slik blir du julebordets selvlysende midtpunkt!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. desember 2022
  26 min
 • #130: Kommunal skattebombe + verdens første selvkjørende elferge!

  #130: Kommunal skattebombe + verdens første selvkjørende elferge!

  Ukens barmeny: Skattebomben mot vannkraft i statsbudsjettet gjør at Oslo kommune får én milliard mindre enn planlagt i inntekter neste år. Hvordan løser de en slik floke – og hva vil de egentlig med eierskapet i Norges nest største vannkraftprodusent? Fornybaren får besøk av Oslos finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).


  Strømsnadder: Verdens første selvkjørende passasjerferge bygges i Norge og sendes som "julegave" til det svenske folk. Selskapene bak mener eksportpotensialet er formidabelt!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 6. desember 2022
  29 min
 • #129: Luftfartens fremtid med SAS-sjefen og Avinor-sjefen

  #129: Luftfartens fremtid med SAS-sjefen og Avinor-sjefen

  Ukens barmeny: Er det håp for en grønn fremtid i luftfarten? Når kommer det første, kommersielle elflyet? Og er det egentlig håp for interkontinentale flyvninger uten utslipp? For å diskutere dette har Fornybaren invitert inn to høytflyvende ledere: SAS-sjef Anko van der Werff og Avinor-sjef Abraham Foss!


  I tillegg takkes en fornybartender av - og en ny ønskes velkommen!


  Strømsnadder: Selvkjørende matleveringsrobot - nå i Oslo!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 29. november 2022
  30 min