Podkast
Podkasten Uteliv

Podkasten Uteliv

Randulf Furuholt Valle
Randulf Valle prater om friluftsliv i ordets videste forstand. Ofte sammen med en gjest eller to. Noen ganger helt alene. Nye episoder kommer normalt på fredager, men kanskje ikke hver eneste fredag...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Sørpolen, Grønland og Stillehavet – med Liv Arnesen

  Sørpolen, Grønland og Stillehavet – med Liv Arnesen

  Liv Arnesens første store barndomsdrøm var en flåteferd over Stillehavet, men etter hvert tok tankene om hvite vidder over. I dagens episode får du høre om hennes opplevelser i norske fjell, på ski over Grønland og som første kvinne til Sørpolen. Videre snakker vi om det mangeårige samarbeidet med Ann Bancroft og hvordan også drømmen om å oppleve Stillehavet fra en balsaflåte til slutt gikk i oppfyllelse.


  Besøk min kommersielle partner Barents Outdoor AS


  Bli med i deg digitale turlaget på Patreon  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert fredag
  64 min
 • Førstehjelp for turfolk – med Erling Rosenstrøm

  Førstehjelp for turfolk – med Erling Rosenstrøm

  Hva gjør du om turkompisen skader seg alvorlig? Det er et stort og komplekst spørsmål, men også noe turfolk bør ha tenkt gjennom og gjerne øvd på. Turlegen Erling Rosenstrøm har tre viktige punkter som kan gjøre stor forkjell: Sørg for at pasienten får luft, stopp blødninger og ta nødvendige grep for å holde pasienten varm. Det er det viktigste innholdet i dagens episode. Men vi snakker også om hva en førstehjelpspakke for turbruk bør inneholde, hva man bør ha med av medisiner, når det kan være aktuelt å ha med reseptbelagte medikamenter og hvordan et gnagsår potensielt kan ødelegge en stor ekspedisjon  – dersom man ikke tar tak i problemet tidlig.


  Kommersielle samarbeidspartnere:

  Barents Outdoor AS

  Camp Villmark


  Bli med i det digitale turlaget på Patreon
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 17. mars
  89 min
 • (Patreonepisode) Live fra Ingstadfestivalen

  (Patreonepisode) Live fra Ingstadfestivalen

  10 februar gikk Ingstadfestivalen av stabelen i stua til Helge og Anne-Stine Ingstad på Brattalid. Etter at Stian Aadland og Johanne Refseth hadde gjennomført hvert sitt glimrende foredrag lagde vi en liveepisode av Podkasten Uteliv med friluftsliv og psykisk helse som overordnet tema. Men det ble selvsagt rom for diverse digresjoner og refleksjoner.


  Denne episoden er forbeholdt det digitale turlaget på Patreon

  Alle medlemsnivåer har tilgang til episoden og Ekspedisjonsmakkere har i tillegg muligheten til å se den på video.


  Kommersielle samarbeidspartnere:

  Barents Outdoor AS

  Camp Villmark  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. mars
  11 min
 • På besøk hos Roald Amundsen – med Anders Bache

  På besøk hos Roald Amundsen – med Anders Bache

  En junidag i 1928 gikk Roald Amundsen ut døra og dro på leteaksjon i Ishavet. Han kom aldri hjem igjen. Ingen har bodd i huset siden og i dag er det museum. Vi får bli med arkeolog Anders Bache på en rundtur i Amundsens bolig, som fortsatt står slik han forlot den. Alt som finnes i huset er der fordi Amundsen ville ha det der. Men hva kan vi lære av gjenstandene i hvert rom, bøkene i hyllene, medisinene på badet og bildene på veggene? Vi lar huset og innholdet sette retningen for en samtale om den store oppdageren.


  Du kan følge ruta vår gjennom huset virtuelt her:

  https://amundsen.mia.no 


  Bli med i det digitale turlaget på Patreon


  Kommersielle samarbeidspartnere

  Barents Outdoor AS

  Camp Villmark


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. mars
  83 min
 • En historie om tre monumentale kajakkturer – med Simen Havig-Gjelseth

  En historie om tre monumentale kajakkturer – med Simen Havig-Gjelseth

  Simen Havig-Gjelseth har padlet kajakk rundt både Nordaustlandet på Svalbard og Sør-Georgia i Sør-Atlanteren. Han har også forsøkt å runde Spitsbergen, og klarte det nesten. Hvorfor han ikke kom helt rundt på den turen får du høre mer om i dagens episode. I tillegg prater vi om planlegging av langturer, forholdsregler mot isbjørn, gruppedynamikk, kajakkreparasjoner i felt, elefantsel, drivis og hva som egentlig skal til før man kan utløse en nødpeilesender.


  Bli med i det digitale turlaget rundt Podkasten Uteliv på Patreon


  Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. februar
  75 min
 • Stian Med Sekken – med Stian Aadland

  Stian Med Sekken – med Stian Aadland

  For Stian Aadland var snowboard både livet og den store kjærligheten. Helt til dagen da to gode venner ble tatt av et skred og omkom. Jakten på gyldne øyeblikk med sanser og kamera ble veien ut av mørket som fulgte. Det ble starten på en vei som ledet til Svalbard og Antarktis før Stian fant veien til den fantastiske øya Jan Mayen. Midt i den enorme gleden over å være på et sted hvor alt var spennende og nytt og hvor hver eneste dag kom med ny lærdom, rammet tragedien på nytt. Også denne gangen i form av et snøskred.

  Vi tok opp denne episoden dagen før Ingstadfestivalen, hvor Stian for første gang snakket offentlig om det som hendte den skjebnesvangre dagen på Jan Mayen. Dette er en episode som åpenbart handler om tap, sorg og fortvilelse. Men minst like mye om den euforiske, totale gleden Stian fortsatt kan oppleve i naturen.


  Bli med i det digitale turlaget rundt Podkasten Uteliv på Patreon


  Kommersiell samarbeidspartner Barents Outdoor AS  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 17. februar
  83 min
 • Den første, lange vinterteltturen – med Christer Wærdahl

  Den første, lange vinterteltturen – med Christer Wærdahl

  Mange har de siste årene tatt steget over i vinterfriluftslivet og tilbragt enkeltnetter eller helger i telt, hengekøye eller under åpen himmel i nærskogen. Men hva skal til for å ta steget derifra til en ukestur med ski, pulk og telt i norske vinterfjell?

  Christer Wærdal har gjennom firmaet Fri og Vill hjulpet folk å bli glad i vinterfjellet og sammen forsøker vi å sette ord på hva som endrer seg når vinterturen varer i flere dager og du skal forflytte deg mellom hver teltleir. Vi snakker om utstyr, men ikke mer enn vi må, og om hvordan man best innretter seg for å få en fin tur i vinterfjellet.


  Bli med i det digitale turlaget på Patreon og få tilgang til interessante saker på nett om vinterfriluftsliv og eksklusive podkastepisoder:

  https://www.patreon.com/podkastenuteliv


  Kommersielle samarbeidspartnere:

  Barents Outdoor AS

  Camp Villmark  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. februar
  108 min
 • (Patreonepisode) Kullos, den snikende faren – med Morten Synstelien

  (Patreonepisode) Kullos, den snikende faren – med Morten Synstelien

  Kullos er en usynlig og luktfri gass som dannes ved ufullstendig forbrenning. Den tar oksygenets plass i blodet og kan kvele deg innenfra. Flere turfolk har hatt skumle opplevelser med kullos: På å grunn av ulmende bål i lavvoen, et ønske om å holde seg varm i en bil eller under snøsmelting på lange teltturer.

  I denne episoden ser vi nærmere på hvordan kullos dannes, hva gassen gjør med kroppen, hvordan man finner ut hvilke brennere som er tryggest og hvilke forholdsregler man bør ta for å unngå problemet.


  Episoden er forbeholdt det digitale turlaget på Patreon. Følg linken for å bli med.

  https://www.patreon.com/podkastenuteliv  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. februar
  6 min
 • Nye langturer til fots – med Gry Folge

  Nye langturer til fots – med Gry Folge

  Jeg var ikke alene om å bli imponert av Gry Folge og hennes langturer til fots. Siden forrige gang hun var gjest har hun krysset USA fra sør til nord én gang til. Denne gangen langs Pacific Crest Trail. Sommeren 2021 dro hun også til Kinnarodden på Nordkinn og satte kursen sørover. I dagens episode får du høre om begge turene.


  Bli med i turlaget på Patreon  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 27. januar
  88 min
 • Livet i Alaska – med Tonje Blomseth

  Livet i Alaska – med Tonje Blomseth

  Sist gang Tonje var gjest i Podkasten Uteliv var i episode 12. De nærmere fire årene som har gått siden da har hun tilbragt i Alaska, og det hun har opplevd kunne antagelig fylt flerfoldige episoder.

  Vi prater om hvordan det er å bryte opp og flytte fra alt man er trygg på, til en stat hvor man nesten ikke kjenner noen. Tonje forteller om hverdagslivet sitt og om langturene hun tar med jevne mellomrom. Vi får høre historier om storelgen som holdt på å gå rett inn i camp og om ulveflokken Tonje og malamutene hadde en "beef" med under et lengre opphold på tundraen. Men vi får også høre om hvordan Alaska og innbyggerne har endret hennes prioriteter og hvordan hun på de siste langturene både har dykket dypt ned i eget liv og har hatt andre, intense opplevelser.


  Bli med i turlaget på Patreon:

  https://www.patreon.com/podkastenuteliv  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 16. desember 2022
  111 min