Podkast
I lys av døden

I lys av døden

Jeanett Andrea Søderstrøm

En podkast om hvordan døden former livet vårt og samfunnet. Hvor programleder Jeanett Andrea Søderstrøm snakker med fagfolk, helsepersonell, artister og etterlatte om hvordan vi lever, jobber og finner mening – i lys av døden.


Selv om vi er kommet langt på vei når det gjelder større åpenhet om den, så er døden som tema på mange måter fortsatt tabu. Riktignok finnes det mange forståelige årsaker til det, og de snakker vi også om i denne podkasten, men ett av hovedmålene bak programmet er altså å utfordre dette tabuet. Å tråkke litt i Per Fugellis fotspor, om du vil, med et ønske om å bidra til ytterligere alminneliggjøring, åpenhet, refleksjon, inspirasjon og dialog omkring døden.


Podkastens innhold vil favne bredt og jeg, Jeanett, lover at du vil lære mye, for temaene vi skal ta opp strekker seg fra eksistensielle, etiske og juridiske til filosofiske, medisinske og historiske forhold ved døden. Samme hva den respektive episoden handler om, er mitt håp at du som lytter skal sitte igjen med en følelse av inspirasjon, ny kunnskap og ettertanke.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Runder av året med et hjertesukk om selvmord, mannsrollen og juletid ❤️

  Runder av året med et hjertesukk om selvmord, mannsrollen og juletid ❤️

  En jeg kjente tok livet sitt i slutten av november og jeg ble hivd opp i en berg og dalbane av følelser. Det samme synes jeg (i mitt relativt nye alenemamma-liv) at julemåneden og det å runde av atter et år byr på, og i denne episoden deler jeg tanker og følelser fra de siste ukene.


  Navnene jeg bruker i episoden er fiktive, i hensyn til de berørte.


  I lys av døden lages i samarbeid med radiOrakel 99,3 og bakgrunnsmusikken er utdrag fra låta Silent Folk av artisten Crussen.


  Trenger noen å snakke med om tunge tanker? Ring Mental helse på 116 123 eller Kirkens SOS på 22 40 00 40. Eller ta kontakt via deres døgnåpne chattetjenester.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 18. desember 2022
  29 min
 • Brannulykker og brannsikkerhet – med Sigurd Folgerø Dalen

  Brannulykker og brannsikkerhet – med Sigurd Folgerø Dalen

  Desember er høytid også for brannulykker og dødsbranner, så lite er viktigere enn et besøk av kommunikasjonssjefen i Oslo brann og redningsetat akkurat nå.


  I denne episoden lærer vi mer om brann og forebygging av brann, og er innom temaer som: Hvorfor desember – og vintermånedene generelt – er høytid for brann, hva som forårsaker flest branner og hva vi kan gjøre for å unngå flere branntilløp. Hvor mange som dør årlig i brann og hvordan statistikken over dødsbranner har gått ned de siste tiårene. Kanskje aller viktigst snakker vi om hvem som faktisk er mest utsatte for å dø av brann og hva vi alle kan gjøre for å bidra til at færre av dem dør.


  Avslutningsvis snakker vi dessuten inngående om hvor mye røykvarslere har å si og hvor mange vi bør ha. Ikke minst avslører vi hvor mange for få røykvarslere programleder Jeanett har i hjemmet sitt og hvor feil de er plassert.


  God lytt!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 11. desember 2022
  60 min
 • I lys av Korona IV – med professor i palliativ medisin Dagny Faksvåg Haugen

  I lys av Korona IV – med professor i palliativ medisin Dagny Faksvåg Haugen

  Endelig en ny episode i miniserien "I lys av Korona!" Denne gang med fokus på hvordan nedstengingen av samfunnet og det strenge smittevernet under pandemien påvirket omsorgen for døende og deres pårørende. Gjest er seksjonsoverlege og professor Dagny Faksvåg Haugen, som deler funn fra en studie om nettopp dette temaet. Det er den fagfelte artikkelen om studien vi legger til grunn for samtalen, og den heter Pårørendes erfaringer med omsorg for døende under første fase av covid-19-pandemien, og er publisert hos Sykepleien Forskning.


  Studien gikk ut på å finne ut hvilke erfaringer pårørende til døende mennesker gjorde seg under første fase av covid-19-pandemien, og ble gjennomført av Dagny i lag med tre forskere til: Elisabeth Romarheim, Kjersti Solvåg og Katrin Ruth Sigurdardottir.  Takk til Stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne episoden. Takk til artisten Crussen for bakgrunnsmusikken fra låta Silent Folk.

  I lys av døden lages i samarbeid med radiOrakel 99,3 hvor programmet har sendetid lørdager 10-11 og onsdager 18-19.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 27. november 2022
  66 min
 • Om Halloween, Allehelgen & De dødes dag (3/3) – med religionsviter Helene K. Næss

  Om Halloween, Allehelgen & De dødes dag (3/3) – med religionsviter Helene K. Næss

  I siste del av samtalen med religionsviter Helene K. Næss om markeringen av Halloween, Allehelgen og De dødes dag, snakker vi om hva den eldgamle norske tradisjonen med julebukk har å gjøre med hvorfor vår Halloween-feiring er så mye mer horror-preget enn for eksempel den i USA.


  Igjen kommer vi inn på hvor mye mørketida og kulda i nord har å si for hvordan folk har formet ritualer, og hvordan dette har preget kulturen vår. Men hvem gikk egentlig julebukk, sånn historisk, og hva betød det for folk å kunne gå fra dør til dør å skremme folk, tvinge til seg drikke eller mat?


  Historiske praksiser for hvordan folk og kulturer har hedret og nærmest dyrket de døde, tas også opp, og jeg kan love deg noen aha-opplevelser om hva haugbonden, tomten, gardvorden og nissen har til felles. Det samme kan skje når du lærer mer om det litt absurde (psykologisk sett) mange av oss opplever og representerer ved å følge mange eldgamle skikker og ritualer, samtidig som vi ler av dem og ikke alltid tør å innrømme at vi har glede av dem, eller tror på dem.


  Ellers tar vi for oss kritikken av Halloween, i lys av at handelstanden har så stort eierskap til feiringen. Helene minner oss i denne forbindelse på hvordan julenissen en gang i tiden også fremstod for folk, og hvordan folks problemer med "det hedenske" og overtroiske spiller en stor rolle, – trolig også hos dagens største Halloween-kritikere. Eller er det overforbruket knyttet til Halloween, folk hater? Den barnslige leken, kanskje? Og vent litt, hva tror vi egentlig om utviklingen fremover av dette – i norsk kontekst – nye, men allerede svære ritualet?


  Samma hva svaret er, her får du ikke ett svar med to streker under. Likevel tror og håper jeg dere er mange flere enn meg som får følelsen av å lære mye nytt av å høre på Helene når hun forteller. Og gjør du det, er det topp om du deler episoden med en venn eller femten.


  PS. Du finner også podkasten på Facebook https://www.facebook.com/ilysavdoden & Instagram https://www.instagram.com/ilysavdoden_podkast/  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. november 2022
  39 min
 • Om Halloween, Allehelgen & De dødes dag (2/3) – med religionsviter Helene K.Næss

  Om Halloween, Allehelgen & De dødes dag (2/3) – med religionsviter Helene K.Næss

  Hvorfor hedrer og feirer så mange de døde i månedsskiftet oktober/ november, og hvorfor ble gresskarlykter en greie? Hvilken rolle spilte Katolisismen for å fastsette ett tidspunkt for å hedre de døde til å gjelde verden over, og hvordan ser de på "den perioden alt dør i naturen på" i områder nærmere ekvator?


  Hvordan markerte nordmenn Allehelgens dag/aften for noen hundre år siden, og hva var det som endret måten folk så på denne dagen på? Hva går De dødes dag ut på og hvorfor er den meksikanske feiringen så mye lystigere enn vestens Halloween og Allehelgen? Hva har i så fall tidligere julebukk-tradisjoner i Skandinavia å gjøre med vår nåtidige dragning mot det mer mørke og skrekkelige?


  I denne andre delen fra samtalen jeg hadde med religionsviter Helene Kierulf Næss, er vi innom alle disse spørsmålene og en god del mer.


  God lytt og takk til deg som deler episoden med en venn!


  Finn podkasten på Facebook https://www.facebook.com/ilysavdoden & Instagram https://www.instagram.com/ilysavdoden_podkast/
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 6. november 2022
  40 min
 • Om Halloween, Allehelgen & De dødes dag (1/3) – med religionsviter Helene K.Næss

  Om Halloween, Allehelgen & De dødes dag (1/3) – med religionsviter Helene K.Næss

  Hvordan ble Halloween en svær greie på såpass kort tid i Norge og andre vesteuropeiske land? Hva representerer det gigantiske engasjementet blant barn og unge for å kle seg ut som skumle skapninger og tvinge til seg godteri fra ukjente folk? Er Halloween her til lands nok et uttrykk for den ekstreme amerikaniseringen av kulturen vår, eller lå det et behov der og ulmet hos mange lenge før Halloween plutselig ble et rituale også her til lands?


  Men vent litt. Er egentlig Halloween en amerikansk oppfinnelse? Hvordan utviklet ritualet seg i så fall der, og når, og hva har Halloween å gjøre med Allehelgen? Og med Dia de los muertos (De dødes dag)?

  Hvorfor hedrer og feirer vi de døde i månedsskiftet oktober/ november, og hva har Halloween til felles med den urgamle tradisjonen "Julebukk", som nesten ikke finnes lenger?


  I denne episoden forteller forfatter og religionsviter Helene K. Næss om alt dette og mye mer og jeg lover deg mange aha-opplevelser. ;-)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 31. oktober 2022
  44 min
 • Om dødfødsel, sorg og livet etterpå – med Elsbeth Monsen

  Om dødfødsel, sorg og livet etterpå – med Elsbeth Monsen

  Da Elsbeth var 28 år var hun lykkelig nygift og nygravid. Men da hun var i sjette måned, gikk det en dag opp for henne at hun de siste dagene ikke hadde kjent spark i magen. Kort tid etter befant hun og ektemannen seg i en situasjon de aldri hadde forestilt seg å stå i, og Elsbeth måtte gjennom det noen hundre kvinner i Norge går gjennom årlig:


  Å få beskjed om at babyen hun ventet ikke lever lenger, å føde et dødt barn og ta farvel med henne, å organisere en bisettelse for et barn ingen andre kjente og stå i en plutselig voldsom sorg – og ensomhet.


  I dag er det 24 år siden Elsbeth opplevde å miste sitt første barn i dødfødsel, og i denne samtalen snakker vi om hvordan opplevelsen har formet henne. Hvordan det var å stå i alt det grusomme hun måtte gjennom den gangen, hva som var og ble ekstra viktig og hva som var ekstra vanskelig. Ikke minst hva hun vil si til andre som står i noe liknende i dag.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 16. oktober 2022
  62 min
 • Om kunsten i lys av døden – med fotograf Morten Krogvold

  Om kunsten i lys av døden – med fotograf Morten Krogvold

  Hele mitt voksne liv har jeg likt bildene til Morten Krogvold, men aller mest fascinert har jeg blitt av han som menneske og meningsbærer/filosof gjennom artikler jeg har lest om ham og radiointervjuer jeg har hørt. Morten har en helt egen interesse for det vakre med "det levde liv" og en stor lidenskap for melankolien. Han snakker engasjert og åpent om livets korthet og døden ved enhver anledning som byr seg, og besitter en enorm kunnskap om kunsthistorie. I august 2022, etter to års utsettelse pga. pandemien, fikk Morten og jeg endelig møttes for å snakke om Kunst(histori)en i lys av døden.


  For å nevne noe av det vi kommer innom i denne samtalen, snakker vi blant annet om:

  Verdens største melankoliker. Ulike filmskaperes, musikeres, forfatteres og lyrikeres bidrag i å belyse døden. Om viktigheten av tid til ettertanke og hva det å skrive dagbok kan gjøre med tidsopplevelsen vår. Om sorg, anger, selvdisiplin og kirkegårder. Ikke minst snakker vi om at all den store kunsten er profilert med livets korthet, og selvsagt om diverse fotoprosjekter Morten har gjennomført selv. Hvor livets korthet, døden, aldring og sykdom er gjengående tema.


  Ikke overraskende, blir det mye name dropping av stor litteratur og kunst underveis i denne samtalen. Referansene/tipsene han (og jeg) kommer med er listet her:


  • Johan Galtung: Syv veier til lykke
  • Kolbein Falkeid: Alle hans dikt generelt (men referert til ved samlingen En annen sol)
  • Filmskaper Ingmar Bergmann: Det meste han har laget
  • Per Lagerkvist: Diktsamlingen Aftenland
  • Knut Hamsun: Romanen Victoria
  • Inge Eidsvåg: Boka Døden. Livets følgesvenn
  • Dietrich Schwanitz: Boka Dannelse, alt det du må vite
  • Ibsen: Alt
  • Bethoven: Eroica symfonien
  • Marcello Haugen: Boka Betraktninger over en dag
  • Frank Ostaseski: Boka The Five invitations
  • Svein Mehren: Dikt generelt
  • Olav O. Hauge: Dikt generelt
  • Filosof Arne Næss


  Apropos kunst må det igjen nevnes at bakgrunnsmusikken til I lys av døden podkast er utdrag fra Crussen sin remix av låta Silent Folk.


  Og episode-bildet av Morten Krogvold er tatt av Trond Andersen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 2. oktober 2022
  64 min
 • Om å drive et annerledes begravelsesbyrå (2/2) – med Pia Cyrén

  Om å drive et annerledes begravelsesbyrå (2/2) – med Pia Cyrén

  Hva er et eksempel på en annerledes gravferd og hvordan går Pia Cyrén frem – gründer bak og daglig leder av gravferdsbyrået Den siste reisen – når hun snakker med pårørende og planlegger deres aller kjæreste sin siste reise? Eller når hun snakker med folk som planlegger sin egen gravferd?


  Hva skjer med trenden om å gjøre om kremasjonsaske til en diamantring, eller askespredning i verdensrommet og muligheten til å bli til et tre etter din død? Og hvorfor er reglene for vern av kister med avdøde mennesker like dem som omhandler urner med aske? Hvordan kan man "ta døden tilbake", og hva betyr for eksempel syning av våre kjære som har dødd for oss i tiden etterpå? Hvordan stiller sorg seg ulikt mellom mennesker og hva er spesielt når man sørger etter noens selvmord?


  Alt dette, pluss en hel del mer, snakker Pia Cyrén og Jeanett Søderstrøm om i denne episoden.


  PS. Hvis du ikke har hørt del 1 enda, anbefaler jeg at du gjør det før du hører denne, for i del 1 får du hele historien om hvordan Pia fikk ideen til å starte byrået Den siste reisen og hva hun lærte om bransjen og seg selv i den prosessen.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 18. september 2022
  50 min
 • Om å starte og drive et annerledes begravelsesbyrå (1/2) – med Pia Cyrén

  Om å starte og drive et annerledes begravelsesbyrå (1/2) – med Pia Cyrén

  For noen år tilbake ønsket en kollega og venn av Pia Cyrén å planlegge en litt annerledes gravferd, men opplevde at flere gravferdsbyråer ikke kom ham i møte. Alt som skjedde i prosessen, inkludert den fine seremonien Pias venn omsider fikk, inspirerte henne til å ta sats (i en alder av 45 år) og starte et eget byrå i en bransje hun hadde 0 arbeidserfaring fra.


  Ni år etterpå lever hun av å tilrettelegge for "annerledes gravferder" gjennom sitt byrå Den siste reisen, og i denne episoden forteller hun om hvordan hun utviklet ideen, opparbeidet seg kunnskapen hun trengte og hvordan det var å penetrere markedet. Vi snakker også om alt arbeidet som faktisk ligger bak én enkelt seremoni, hva som er spesielt med menneskemøtene Pia har gjennom rollen sin, og om hvor givende det er å drive et litt annerledes gravferdsbyrå.


  God lytt!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 4. september 2022
  46 min