Ren Mat

Ren Mat

Moderne Media
Vil du spise litt sunnere og mer miljøvennlig, men blir forvirret når du står i matbutikken? Det blir vi også. Derfor har vi laget denne podkasten, hvor vi inviterer inn bra folk som gjør mat-Norge litt grønnere og oss litt klokere. 

Programledere er Kjersti Skar Staarvik og Lotte Shephard fra magasinet Ren Mat. For annonsering sissel@polinor.no

Alle episoder

 • #29: Villbrygg: Gode valg er mer enn god smak

  #29: Villbrygg: Gode valg er mer enn god smak

  Cornelia Øiestad og Vanessa Krogh startet Villbrygg i 2018, som en respons på et marked uten sunne og smakfulle alkoholfrie drikker. Det er lettere å ta de gode valgene om alternativene smaker bedre, mener de. Nå produserer de drikke av ville vekster, urter og bær på sjette året – alt med en forankring i norsk natur. For Villbrygg betyr gode valg mer enn god smak. Valgene må være gode også for miljøet og menneskene. De bruker lokale økologiske eller ville råvarer så mye som mulig, planlegger avlinger med bøndene, organiserer sankegrupper, samarbeider med urbane hager og etablerer lokale matnettverk. Villbrygg driver rett og slett litt annerledes, og ganske fremtidsrettet mener vi – og det snakker vi om i denne episoden.
  Publisert 2. juni
  45 min
 • #28 - Thomas Horne: Å dyrke kultur, ikke kaste mat og hvordan legge sider

  #28 - Thomas Horne: Å dyrke kultur, ikke kaste mat og hvordan legge sider

  Thomas Horne er både selvlært balkongbonde og selvlært sidermaker. Ikke nok med det, han har skrevet bøker om det også, hele 12 stykker. Kanskje kjenner du til boka Kunsten å ikke kaste mat, Den store klimaguiden, eller boken Om sider. Vi snakker med Thomas om norsk sider og hvordan vi kan lage sider selv, får hans beste tips mot matsvinn og hvordan man kan gjøre sommerferien klimavennlig.
  Publisert 26. mai
  1 t 0 min
 • #27 - Inge Lindseth og Susann Stave om faste og fasteimiterende diett

  #27 - Inge Lindseth og Susann Stave om faste og fasteimiterende diett

  Nysgjerrig på faste, men konkludert med at det er for krevende? Inge Lindseth er i disse dager aktuell med boka Fem dagers nullstilling, og i denne episoden snakker vi med ham og medforfatter Susann Stave om fasteimiterende diett, et opplegg hvor man kan spise, men likevel få fastens positive effekter. Vi lurer på om det er noe poeng med enda en diett, og hvordan det har seg at man faktisk kan spise når man faster - er det bare en gimmickgreie og en ny trend som de prøver å skape, eller kan faste være veien til å få et bedre forhold til mat, de som har produsert den og respekt for økosystemene og jorda?
  Publisert 19. mai
  37 min
 • #26 - Camilla Sæbjørnsen: Norsk Gardsost og det norske osteeventyret

  #26 - Camilla Sæbjørnsen: Norsk Gardsost og det norske osteeventyret

  På 90-tallet sto det dårlig til med norsk ost. Utvalget i butikken var begredelig, det fantes ikke regelverk tilpasset småskalaproduksjon og upasteurisert ost var ikke tillatt. Så skjedde det noe. I dag vinner norske oster VM-medaljer, og det bobler i ysterkar på mer enn 150 håndverksysterier rundt om i landet. Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost leder en stadig større gjeng gards- støls- bygdeysterier og urbane ysterier. I denne episoden snakker vi med henne om hvordan vi kunne få en osterevolusjon i Norge, det utrolige mangfoldet vi ser av oster vi kan få tak på i dag – det ryktes av det er over 400 – og hvilken rolle håndverksysteriene har når det gjelder både lokal verdiskapning, bærekraft og kulturarv.
  Publisert 12. mai
  46 min
 • #25 - Gry Hammer: Dypøkologi, kjærligheten til dyr og hva er bærekraftig kosthold i Norge?

  #25 - Gry Hammer: Dypøkologi, kjærligheten til dyr og hva er bærekraftig kosthold i Norge?

  Som talsperson for kraft, fermentering, økologisk - og råvarenær mat, deler Gry Hammer kunnskap fra Instagram via kurs til webinarer og bøker. Hun er aktuell med sine 11 bok i rekken; «Gladere mage, gladere deg», om hvordan vi kan få en roligere mage gjennom å bedre tarmfloraen – vårt indre landskap. Ifølge Gry handler ikke det bare om hva vi spiser, men også mye om følelser og livsstil. Vi snakker med Gry om hennes egen helsereise, hvorfor lever er perfekt mat og hvordan hun kan se på seg selv som «veganer i hjertet» og samtidig mene at det å ikke spise kjøtt er å koble seg fra naturen og livsprosessene.
  Publisert 5. mai
  50 min
 • #24 - Jørgen Ravneberg: Fra sankekurv til Michelin-restaurant

  #24 - Jørgen Ravneberg: Fra sankekurv til Michelin-restaurant

  Som kokk, sanker og forfatter formidler Jørgen Ravneberg kunnskap om mat vi kan finne helt gratis i parken, skogen og ved stranda. Vi snakker med ham om hans foretrukne ville vekster og hvilke retter han bruker dem, hverdagen som kjøkkensjef på Kolonihagen og hvordan det å jobbe på en trestjerners Michelin-restaurant i Frankrike skiller seg fra kokkehverdagen i Norge. Og selvsagt blir det noen gode sanketips for deg som vil komme i gang med sankingen!
  Publisert 28. april
  44 min
 • #23 - Ernæringsmamma Maja Skogstad: Markedsføring mot barn, matmakt og skam

  #23 - Ernæringsmamma Maja Skogstad: Markedsføring mot barn, matmakt og skam

  Maja Skogstad har en master i samfunnsernæring, driver den digitale rådgivningstjenesten Barnematbyen, og har som mål å endre matmiljøet slik at flere foreldre kan ta informerte valg i butikken og flere barn kan vokse opp friske. For Maja innebærer dette å fremsnakke et kosthold med lite sukker og ultraprosessert mat, og mye råvarer. Ikke så kontroversielt, tenker du kanskje? Men kritikerne mener matinfluensere som henne bidrar til matskam og mener hun tar fra barna kosen. Dette lever Maja godt med, og i denne episoden får vi høre mer om hvorfor. I tillegg til masse konkrete tips, selvfølgelig!


  Publisert 21. april
  35 min
 • #22 - Delås gård: Dyrk mat, ikke plen!

  #22 - Delås gård: Dyrk mat, ikke plen!

  Da Camilla og Raymund Lester-Watwedt hoppet av hamsterhjulet og tok over småbruket Delås gård i Østfold for fire år siden ble de fortalt at plassen var for liten til matproduksjon, rett og slett ikke brukanes til stort. I dag bugner det mangfoldige småbruket av bær, frukt og grønnsaker. Beitehøns rydder og gjødsler i fruktlundene og spælsauflokken rydder i skogen. Familien er langt på vei selvforsynt og overskuddet selges gjennom direktesalg. Camilla og Raymund er brennende engasjert i lokal norsk matproduksjon og de gode ringvirkningene det har på lokalsamfunn og matsikkerhet – og de ikke redde for å si hva de mener om saken. Vurderer du å hoppe av hamsterhjulet selv, eller er interessert i å bli mer selvforsynt er dette episoden for deg.


  Publisert 14. april
  59 min
 • Råvarer eller ultraprosessert – hvordan skape en bærekraftig matfremtid?

  Råvarer eller ultraprosessert – hvordan skape en bærekraftig matfremtid?

  Det er en gryende bevissthet om at mat består av mer enn bare næringsstoffer. Hvordan maten er laget påvirker både helse og miljø. Hva vet vi om ultraprosessert mat? Hvordan møter vi utfordringene denne typen mat byr på og sikrer en trygg matfremtid? Ren Mat inviterte inn et solid panel med fagfolk for å hjelpe oss å bli klokere på temaet. I denne episoden møter du ernæringsbiolog Marit Kolby, klinisk ernæringsfysiolog i Økologisk Norge Inge Lindseth, direktør for egne merkevarer i Coop Dorthe Brudvik og økobonde og matskribent Erik Halvorsen. Denne episoden er et opptak fra Ren Mats live podkast under Økoveka 2022 på Biblioteket i Bergen.

  Publisert 18. oktober 2022
  1 t 8 min
 • #20 - Fra langreist til kortreist ull og tekstil

  #20 - Fra langreist til kortreist ull og tekstil

  Kortreist mat er vi mange som setter pris på. Men hva med kortreiste klær og tekstiler? Det blir noe feil når strikkegenserne som selges på landets turistattraksjoner er laget i Kina, mener dagens gjest. Journalist og forfatter Tone Skårdal Tobiasson arbeider med miljø- og bærekraftsspørsmål i mote- og tekstilbransjen, og mener norske råvarer, særlig norsk ull, har stort potensiale. Hun har lenge engasjert seg i hvordan vi kan sikre ullkvaliteten og styrke dens posisjon i tekstilproduksjonen. Vi snakker med Tone om hvordan det kan bli enklere og mer lønnsomt for norske sauebønder å satse på ulla og ikke bare kjøttet, hva som gjør den norske spælsauen unik, og hvorfor hun mener ensidig fokus på sirkulærøkonomi og resirkulering i tekstilbransjen kan være et sidespor.


  Publisert 3. september 2021
  51 min