Podkast
Opplev Oslo

Opplev Oslo

Bymiljøetaten
Podcasten OpplevOslo tar deg med til flotte og interessante steder i Oslo. Her møter du ansatte i Bymiljøetaten som brenner for jobben sin, og deler av sin kunnskap om stedene som besøkes. Du får lett påfyll av informasjon og gode historier, slik at du blir litt klokere og enda mer glad i byen vår.

Les mer på Bymiljøetatens nettsider: https://goo.gl/F5ttKK

Alle episoder

 • Med hjerte for Oslos ville dyr

  Med hjerte for Oslos ville dyr

  Oslo er hovedstaden med et rikt dyreliv. Vi har grevling i hagene, elg og rådyr i marka, sjøørret i Akerselva, svaner i Frognerparken, rev på Bygdøy og ender i høyblokker. I marka finner du til og med verdens raskeste fugl! Møt Tea Turtumøygard som er viltforvalter i Oslo kommune og som har et stort hjerte for de ville dyrene våre.
  Publisert 10. juni 2021
  30 min
 • Trærnes betydning for mennesket, miljøet og dyrene

  Trærnes betydning for mennesket, miljøet og dyrene

  De sier ikke mye, men de betyr utrolig mye! Hva skulle dyrene og vi mennesker gjort uten trær? Hva er et livsløpstre? Hva slags snacks liker elgen om vinteren? Hva slags betydning har trær for klima og flom? Og hvordan tar Oslo kommune hensyn til fuglelivet i hekketida? Hør seksjonssjef for Nordmarka, Knut Johansson, fortelle om trærnes betydning.
  Publisert 10. oktober 2020
  21 min
 • Kanskje vi skal forvalte skogen på en annen måte?

  Kanskje vi skal forvalte skogen på en annen måte?

  Lenge var tømmer, Norges olje. Skogen var kapital. Slik var det også i Oslo kommunes skoger, men så skjedde det en endring. Kanskje vi skulle fortsette å hogge skog, men på en helt annen måte? Hør seksjonssjef for Nordmarka, Knut Johansson, fortelle hvordan Oslo kommune forvalter marka i Oslo på en unik måte. Han forteller også hvordan vi bruker høyteknologi til å forvalte skogen og hvordan vi forsøker å reparere gamle synder. 
  Publisert 10. oktober 2020
  42 min
 • Sørli besøksgård med bestyrer Ragna

  Sørli besøksgård med bestyrer Ragna

  Bli med til Oslos minste økologiske besøksgård. Sørli besøksgård ligger ved Nøklevann i Østmarka og er en kommunal besøksgård som skal lære Oslos skolebarn om økologisk gårdsdrift. Her skal barna gjøre mer enn å klappe dyrene, de skal få arbeide i åkeren og lære om mat fra jord til bord. I podcasten får du også vite hvorfor Oslo kommune satser på økologisk landbruk, hvor fascinerende og krevende dyrking kan være, og hvordan gården sørger for at dyrene der har det bra.
  Publisert 12. september 2020
  45 min
 • Hovedøya med vaktmester Anders

  Hovedøya med vaktmester Anders

  Hovedøya ligger kun en 7-minutters fergetur fra Oslo sentrum. Likevel er det som å komme til en annen verden. Anders er Bymiljøetatens vaktmester og eneste fastboende på Hovedøya, det er få som kjenner øya som han. Hør Anders fortelle om de eldgamle klosterruinene, tyskertunnelen fra andre verdenskrig, sjeldne og skumle planter og tips til hvordan vi kan ta vare på øya.
  Publisert 6. september 2020
  34 min
 • Østmarka med skogoppsynsleder Øystein

  Østmarka med skogoppsynsleder Øystein

  Møt en som har Østmarka som sin arbeidsplass! Øystein er Bymiljøetatens skogoppsynsleder i Østmarka. Her deler han av sin kunnskap om Østmarka, og du får blant annet tips til kjente og ukjente kulturminner, vite hva som gjør Østmarkas natur spesiell, tips til hvordan du bør ferdes i marka, og ikke minst; høre om hvordan du kan gjøre markaturen minnerik for barna!
  Publisert 14. august 2020
  29 min
 • Sognsvann med skogoppsynsleder Karianne

  Sognsvann med skogoppsynsleder Karianne

  Hun er småbarnsmamma og skogvokter. Karianne Johansson er skogoppsynsleder i Nordmarka og Lillomarka. Hun passer på skogen vår. Hva slags utfordringer møter hun? Hva betyr det at det er båndtvang eller ildforbud? Og hvor kan man telte eller henge opp hengekøya? Hvordan skaper man naturglede hos barn og ungdom?
  Publisert 9. august 2020
  32 min
 • Fiske og natur langs Akerselva med avdelingsdirektør Terje

  Fiske og natur langs Akerselva med avdelingsdirektør Terje

  Han har ansvaret for naturen i Oslo. Han er avdelingsdirektøren som liker å være ute i feltet, og som gjennom et helt liv har levd med fiskestanga i hånda. Hva er fint med å fiske? Kan en fiske i Akerselva? Hvorfor har kommunen bygd en ny laksetrapp i Akerselva? Og hvorfor har gamle trær langs elvene betydning ikke bare for naturen på land, men også fisken i vannet? Terje har også bakgrunn som fugleforsker, og lytter like mye til fuglene som han følger med på om fisken napper.
  Publisert 2. august 2020
  60 min
 • Østensjøvannet med naturforvalter Bård

  Østensjøvannet med naturforvalter Bård

  Østensjøvannet er et unikt naturreservat i Oslo med et fantastisk fugleliv. Ikke langt fra vannet, vokste Bård Bredesen opp, og han tilbrakte mye tid som barn ved Østensjøvannet. Som voksen skulle Bård få jobb som naturforvalter i Oslo kommune. Jobben hans er å ta vare på sjeldne og truede arter i Oslo. Hvorfor er det så viktig å ta vare på sjeldne arter som knapt noen har hørt om? Hvorfor er Østensjøvannet unikt? Hva er det som driver ham? Hvordan startet engasjementet for naturen?
  Publisert 17. juli 2020
  54 min
 • 3. Hun har jobbet for veiene våre i en kvinnsalder

  3. Hun har jobbet for veiene våre i en kvinnsalder

  I 40 år har Grethe Bergli hatt ulike jobber med veiene i Oslo. De 10 siste årene har hun vært veiforvalter med ansvar for Oslo Vest, og har daglig kontakt med beboere for å prøve å finne gode løsninger til deres behov. Kort tid før hun pensjoneres deler Grethe sine tanker om å være kvinne i et mannsdominert yrke, sine erfaringer med veiforvaltningen og hvilken viktig jobb veiseksjonen i Bymiljøetaten gjør for Oslo og dens borgere, sine gode minner fra arrangementer i Holmenkollen, og noen gode historier.
  Publisert 7. juli 2017
  41 min