Podkast
Sporty Business

Sporty Business

North Stories

Sporty Business er podcasten for alle som vil lykkes i treningssenterbransjen.


Målet med podcasten er å utveksle erfaringer i bransjen og lære av hverandre, slik at vi alle kan lykkes bedre og på den måten forhåpentligvis bidra til at enda flere får et livslangt og aktivt liv.


Gjennom podcasten ønsker jeg å knytte bransjen enda tettere og jeg vil i tiden fremover derfor intervjue både bransjefolk, fagfolk, administrative ledere osv. for å belyse bransjen fra ulike områder, for å inspirere og hjelpe akkurat deg til å lykkes enda bedre!


Uansett hvilken rolle du har i treningsbransjen, enten det er for eksempel daglig leder på et senter, personlig trener, gruppeinstruktør eller resepsjonist, vil denne podcasten gi deg faglig, interessant og nyttig påfyll og informasjon om bransjen, i tillegg vil vi gi deg solskinnshistorier, spennende intervju med mennesker som har lykkes, vi skal ta pulsen på treningstrender og løfte frem tema til diskusjon og ettertanke.


I hver episode av Sporty Business vil jeg ha med meg en gjest og sammen skal vi løfte frem ulike tema og gi deg konkrete råd og tips, eller diskutere tema eller områder innen bransjen som kanskje er litt vanskelige å snakke om eller som vi bør snakke mer om. Vi vil løfte frem temaer som bransjestandard, hvordan lykkes med gruppetrening, kroppspress i bransjen, hvordan skape god relasjon med sine PT-kunder, folkehelse, ledelse, utdanning, bruk av teknologi, hvordan lykkes med senterdrift osv.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Fokus og meditasjon – hvordan prestere bedre i egen hverdag? med gjest: Anja Hammerseng-Edin, daglig leder og gründer, Fearless Heart.

  Fokus og meditasjon – hvordan prestere bedre i egen hverdag? med gjest: Anja Hammerseng-Edin, daglig leder og gründer, Fearless Heart.

  I denne episoden møter du Anja Hammerseng-Edin, daglig leder og gründer av Fearless Heart, og en av Norges tidligere beste håndballspillere. I dag jobber hun som både coach, foredragsholder og inspirator, og hjelper en rekke mennesker med å lykkes bedre i egne liv gjennom blant annet hennes egen app, Heart Mentality. Mental trening har blitt en viktig del av Anjas liv og noe hun ønsker å dele med andre – blant annet er fokus og hvordan man kan trene eget fokus, en av de ferdighetene Anja jobber mye med. I denne episoden lærer du hvordan du kan trene både ditt eget og dine kunders fokus på treningssenteret, Anja deler sine beste tips for hva du bør tenke på i møte med dine PT-kunder og/eller deltagere på senteret og hva vi alle kan gjøre for å få det enda bedre i egne liv. Vi snakker også om meditasjon, hva det er, hvilken effekt det har og hvorfor det har blitt en selvfølge i Anjas liv. Tilslutt får du også en smakebit på meditasjonsteknikken «Hjertefokusert pust» med Anja. En varm, ærlig og inspirerende samtale.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 23. januar
  62 min
 • Treningssenterrapporten 2022 med gjest: Runar Wiksnes, sjefsanalytiker i Virke.

  Treningssenterrapporten 2022 med gjest: Runar Wiksnes, sjefsanalytiker i Virke.

  I denne episoden dypdykker vi ned i «Treningssenterrapporten 2022». Virke Aktiv Helse gjør årlig en omfattende kartlegging av treningsbransjen og rapporten inneholder nøkkeltall for treningssenterbransjen i Norge, blant annet utvikling i antall treningssentre og lønnsomhet, samt markedsandeler for det enkelte treningssenter. I denne episoden møter du sjefanalytiker i Virke, Runar Wiksnes, og han gir deg et grundig og detaljert innblikk i hvordan det står til med treningsbransjen. 2022 var det første normale driftsåret i treningsbransjen etter 2 år med pandemi, men det har også vært preget av ettervirkninger av pandemien og ikke minst strømkrise. Få innsikt i hvordan det har gått med bransjen og hvordan status er nå, hvilken utvikling man har sett det siste året og i hvilken retning «pilene» peker for for bransjen vår. I tillegg snakker vi om hva vi kan gjøre for å utvikle bransjen videre, tenke nytt og Runar gir deg innsikt i hvordan prognosene for bransjen ser ut for årene fremover.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. januar
  56 min
 • Innovasjon og unike treningsopplevelser med gjest: Jamie Sorensen, Club Manager og medeier Nivå Trening.

  Innovasjon og unike treningsopplevelser med gjest: Jamie Sorensen, Club Manager og medeier Nivå Trening.

  I denne episoden møter du Jamie Sorensen, Club Manager og medeier på Nivå Trening i Halden. Jamie har lang fartstid i bransjen og er en virkelig ildsjel når det kommer til å skape unike treningsopplevelser for folk flest. I denne epsidoen blir du bedre kjent med Jamie og får høre om hvordan det har vært å gå ut av en stor treningssenterkjede og starte eget, frittstående senter. På Nivå i Halden har de også vært ekstra innovative og nytenkende med tanke på utformingen av senteret – lyssettingen er designet for å øke prestasjonsevnen til deltagerne og de har også en egen DJ på huset som skreddersyr musikken. Få innsikt i hva de gjør for å gi medlemmene unike treningsopplevelser, få Jamie sine beste råd for hvordan lykkes med bruk av teknologi i gruppetrening, få høre om hvorfor «trekløveren« bak Nivå faktisk har søkt om sjenkebevilgning på senteret og hvilke tanker Jamie har for fremtiden i treningsbransjen.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. desember 2022
  45 min
 • Kroppspress blant ansatte i treningsbransjen med gjest: Therese Fostervold Mathisen, PhD, Førsteamanuensis ved avdeling for helse og velferd, Høgskolen i Østfold.

  Kroppspress blant ansatte i treningsbransjen med gjest: Therese Fostervold Mathisen, PhD, Førsteamanuensis ved avdeling for helse og velferd, Høgskolen i Østfold.

  I denne episoden møter du førsteamanuensis ved avdeling for helse og velferd på Høgskolen i Østfold, Therese Fostervold Mathisen, og sammen diskuterer vi problematikken rundt kroppspress i treningsbransjen – ikke bare blant medlemmer, men blant de ansatte i bransjen. Det å være i et miljø der man hele tiden omgir seg med kilder til stort kroppsfokus og opplever forventninger om å ligne et gitt kroppsideal, kan gi store mentale helseutfordringer. Alle vi som jobber i treningsbransjen ønsker å fremstå som sunne rollemodeller og inspirere folk til å trene og finne gleden med fysisk aktivitet, men kan vårt ønske om å være gode «modeller» gå for langt? Og kan det gå utover både vår egen helse og medlemmenes ønske om å trene hos oss? Noen internasjonale studier viser nettopp at aktører i treningsbransjen kan oppleve stort kroppsfokus, ved at de opplever at de blant annet må «se ut som produktet de selger». I denne episoden får du svar på disse spørsmålene og du får innblikk i hvor utbredt kroppspress og kroppsmisnøye blant ansatte i bransjen faktisk er. Vi snakker også om hva vi kan gjøre for å forebygge, hvorfor det er så viktig med kleskode på treningssentrene og hvordan vi skal gå frem hvis vi er bekymret for en kollega.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 28. november 2022
  62 min
 • Restitusjon – hva, hvordan, hvorfor? Gjest: Gøran Paulsen, professor ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved NIH.

  Restitusjon – hva, hvordan, hvorfor? Gjest: Gøran Paulsen, professor ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved NIH.

  I denne episoden møter du professor ved institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole, Gøran Paulsen, og han gir deg svar på «Restitusjon – hva, hvordan, hvorfor». Restitusjon, avspenning og hvile har blitt satt på agendaen i treningsbransjen de siste årene og timer som yinyoga, yoga nidra, stretching, mindfulness og avspenning har blitt veldig populært, både for stressmestring, men også som restitusjon. Men hva er egentlig restitusjon, hvordan definerer vi det, når skal vi restituere og hvordan skal vi restituere optimalt? Dette gir Gøran deg svaret på i denne episoden, og vi diskuterer også om ulike tiltak for å øke restitusjonen er hensiktsmessig, om vi trenger nedtrapping etter ulik aktivitet, om vi kan stole på ulike aktivitetsklokker og hva muskelstølheten egentlig forteller oss. En utrolig lærerik og interessant episode for alle som trener og/eller jobber med trening.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 15. november 2022
  56 min
 • Om å våge og følge lidenskapen med gjest: Johanna Hector, gründer, yogalærer, konseptutvikler og coach.

  Om å våge og følge lidenskapen med gjest: Johanna Hector, gründer, yogalærer, konseptutvikler og coach.

  I denne episoden møter du Johanna Hector, kanskje for mange kjent som «Yoga Johanna», fra Sverige. Johanna er en av Sveriges aller største treningsprofiler og har jobbet hele sin aktive yrkeskarriere i treningsbransjen. Hun har lang erfaring fra bransjen og har blant annet startet Global Yoga og Soulwork Club. Johanna er en innovativ og kreativ gründer, og står også bak en rekke ulike treningskonsept, som f.eks. Free, Mojo Yoga, Hot Mojo etc. I denne episoden blir du bedre kjent med Johanna – om hva hun tenker om trening og bevegelse, om hva som er viktig i hennes hverdag for god helse, om det å våge og følge lidenskapen og hva som skal til for å lykkes som gründer i treningsbransjen, og hun introduserer deg også for begrepet «WorkIn». Vi reflekterer omkring hvordan bransjen har endret seg de siste årene og Johanna deler også sine tanker om hva hun tror blir viktig å satse på for bransjen i tiden fremover. Et varmt, ærlig og inspirerende intervju. 

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 1. november 2022
  68 min
 • Den europeiske standarden for treningssenterdrift med gjester: Anne Sigrid Stiklestad Christoffersen, eier og daglig leder Sprek Treningssenter og Jacob Mehus, administrerende direktør Standard Norge.

  Den europeiske standarden for treningssenterdrift med gjester: Anne Sigrid Stiklestad Christoffersen, eier og daglig leder Sprek Treningssenter og Jacob Mehus, administrerende direktør Standard Norge.

  I februar 2020 kom den første europeiske standarden for treningssenterdrift på plass, men på grunn av corona-pandemien, fikk ikke lanseringen av standarden den oppmerksomheten den fortjente. I denne episoden møter du derfor daglig leder og eier av Sprek Treningssenter, Anne Sigrid Stiklestad Christoffersen, som har vært sentral i utarbeidelsen av standarden og administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus, og sammen tar vi deg gjennom arbeidet med standarden, hva det egentlig er og hva den går ut på. Du får også innsikt i arbeidet til Standard Norge, og hvorfor det å få på plass standarder for treningsbransjen vil være viktig for fremtiden.  Anne Sigrid forteller hva den europeiske standarden omhandler og hvordan selve sertifiseringsprosessen for et treningssenter ser ut. Jacob deler sine tanker om hvorfor treningsbransjen bør investere i en sertifisering, og hvilken betydning det vil ha for driften fremover. Vi deler også store og små tanker om bransjen og hva vil tror skal til for å lykkes enda bedre som en folkehelseaktør i tiden som kommer.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 17. oktober 2022
  69 min
 • Yoga for helhetlig helse og mangfold – også i treningsbransjen med gjest Frøydis Hansvik, fysioterapeut, yogalærer, gruppeinstruktør og gründer av meant2move.

  Yoga for helhetlig helse og mangfold – også i treningsbransjen med gjest Frøydis Hansvik, fysioterapeut, yogalærer, gruppeinstruktør og gründer av meant2move.

  I denne episoden møter du Frøydis Hansvik fra Rørvik – fysioterapeut, yogalærer, gruppeinstruktør og bevegelsesinspiratør – med lang erfaring fra treningsbransjen og som yogalærer, og sammen dypdykker vi ned i «yogaens verden». Yoga er blitt en utrolig viktig del av treningsbransjen, og er ikke bare forbeholdt egne yogastudioer. Det er også en svært populær treningsform og det er derfor viktig at vi i bransjen kjenner til hva yoga egentlig er, hva det omhandler og hvorfor man skal anbefale yoga til medlemmene våre.I denne episoden gir vi deg også innsikt i forskjellen på de ulike yogaformene, gir deg våre beste tips for hvordan lykkes med yoga på treningssenteret og deler våre tanker og refleksjoner om hva yoga egentlig betyr for oss. Håper vi, gjennom denne episoden, kan inspirere også deg til å rulle ut matta. God lytt!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 4. oktober 2022
  65 min
 • Fra støttemedlem til gruppeinstruktør! Gjest: Elise Harila, gruppeinstruktør i 3T-Trening.

  Fra støttemedlem til gruppeinstruktør! Gjest: Elise Harila, gruppeinstruktør i 3T-Trening.

  Til tross for den flotte jobben for folkehelsen som i dag gjøres i treningsbransjen, det unike tilbudet vi har på sentrene og stadig flere treningssentre i landet, sliter vi med å få flere mennesker i trening og inn dørene på treningssentrene. Det er om lag kun 30% av befolkningen som oppfyller kravene til Helsedirektoratet når det kommer til fysisk aktivitet og trening, og folkehelsen går dessverre i feil retning. Å kunne motivere flere til å ta steget inn på sentrene og bli værende over tid, er derfor helt avgjørende for oss i bransjen, men også for samfunnet generelt. I denne episoden møter du Elise Harila, som nå jobber som instruktør i 3T-Trening i Trondheim, men som selv har slitt med å finne sin plass på treningssenteret i mange år. Hør hennes sterke historie fra å kvie seg til å møte opp på et treningssenter, til å i dag trene en rekke mennesker hver eneste uke. Hun gir også oss i bransjen nye perspektiv på hvordan det er å være ny på et senter, og deler sine tanker og refleksjoner om hva vi kan gjøre bedre for å favne bredere og få flere mennesker inn dørene. 

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 20. september 2022
  82 min
 • Hvordan lykkes med design av styrketimer? Med gjest: Christian Roness, Head Coach Crossfit Sagene, PT og foreleser.

  Hvordan lykkes med design av styrketimer? Med gjest: Christian Roness, Head Coach Crossfit Sagene, PT og foreleser.

  I denne episoden møter du Christian Roness, Head Coach for Crossfit Sagene, personlig trener og foreleser i inspartum akademi. Han har lang erfaring fra treningsbransjen og er utrolig dyktig og kreativ i design av styrketimer. I denne episoden får du en god innføring i treningslæren knyttet til styrketrening, ulike begrep og definisjoner, og du får Christian sine beste råd for hvordan designe effektive og gjennomtenkte styrketimer. Vi snakker om hvilke tilpasninger vi kan gjøre når vi trener styrke i gruppe og vi snakker om ulikhetene mellom gruppetrening vs. PT-small-group, og hva vi må ta hensyn til når vi programmerer timer for ulike grupper. En lærerik episode for alle instruktører, personlige trenere, fysiske trenere og for alle dere som elsker styrketrening!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 6. september 2022
  67 min