Podkast
Finansredaksjonen

Finansredaksjonen

Dagens Næringsliv
DN inviterer deg med på redaksjonsmøte, der vi snakker om forunderlige hendelser i aksjemarkedet, de mest sentrale investorene og de ferskeste nyhetene. Med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr. Jensen og kommentator Anita Hoemsnes.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Du kan ikke starte flyselskap når du ikke har penger nok. Sånn er det bare.

  Du kan ikke starte flyselskap når du ikke har penger nok. Sånn er det bare.

  Flyr er konkurs. Eierne i Flyr, blant annet den svært erfarne flyinvestoren Erik G. Braathen, feilberegnet to viktige ting.

  580 dager fikk Flyr holde på før kassen ble tom. Nå er det slutt på en enkel brukervennlig bestillingsløsning og billige flybilletter. Det er synd, men det var jo ikke produktet til Flyr det var noe feil med.

  Feilene var kort oppsummert en overvurdering av hvor raskt selskapet ville gå i pluss og en undervurdering av hvor vanskelig det kan være å hente inn penger når kapitalmarkedene tørker inn.

  Flyr håpet nok også på at Norwegian skulle gå konkurs. Det var på hengende håret, men nå fremstår flyselskapet mer konkurransedyktig enn noen gang. I tillegg fikk Flyr oppblomstringen av pandemien gjennom Omikron-varianten midt i fleisen. Kort sagt; det var mye som ikke gitt Flyrs vei.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 1. februar
  23 min
 • Vet ikke politikere hva børssensitiv informasjon er?

  Vet ikke politikere hva børssensitiv informasjon er?

  Finanspolitisk talsperson Geir Pollestad (Sp) sa mandag at grunnrenteskatten kommer til å bli endret fra opprinnelig forslag. Det ga sjømatselskapene rakettfart på børsen.

  Finanspolitisk talsperson for Senterpartiet, Geir Pollestad, har gitt et intervju til Dagbladet hvor han sier grunnrenteskatten for havbruksnæringen endres. I samme sak siteres det fra kilder som sier at finansminister Trygve Slagsvold Vedum har sagt at provenyen (skatteinntektene) på 3,8 milliarder kroner fra næringen er viktigere enn skattesatsen. 

  Det «etterlatte inntrykk» av artikkelen er at havbruksselskapene kommer til å sitte igjen med mer penger på bunnlinjen enn man trodde da Slagsvold Vedum og Gahr Støre lanserte ny grunnrenteskatt for næringen på Blaafarveværket i Modum i september i fjor.

   Det har fått flere meglerhus til å justere excel-arkene sine og investorene til å handle oppdretts-aksjer igjen. Mowi, Salmar, Grieg Seafood og Måsøval har alle steget på Oslo Børs de siste dagene.

  Er det greit å snakke om mulige skatteendringer på denne måten? Og hva er konsekvensene for oppdrettsselskapene?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 25. januar
  22 min
 • Bør det brukes slegge i rentesettingen?

  Bør det brukes slegge i rentesettingen?

  Norges Bank har rentemøte torsdag. Det blir høyst sannsynlig ingen endring. Det betyr ikke at rentetoppen er nådd. Det bør den være, mener stadig flere økonomer.

  I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om hvorfor enda flere rentehevinger er nødvendig og hvor stor sannsynlighet det er for at sentralbankene verden over klarer å få bukt med inflasjonen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 18. januar
  23 min
 • Elon Musk var visst ikke Gud likevel

  Elon Musk var visst ikke Gud likevel

  I 2021 ble Elon Musk kåret til årets person av magasinet Time. Det er litt vanskelig å se for seg nå. Men han har fått plass i en annen kjent publikasjon, Guinness World Records.

  2022 er året Elon Musk opplevde å falle fra plassen som verdens rikeste menneske og genierklært gründer til å få plass i Guinness World Records boken som den personen som har tapt mest formue på kortest tid – og bli kalt en mobber av personer som tidligere var hans sterkeste støttespillere.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 11. januar
  28 min
 • Slik fungerer strømmarkedet – og derfor advarer Statnett mot å tukle med det

  Slik fungerer strømmarkedet – og derfor advarer Statnett mot å tukle med det

  Det er et nytt år, det er kaldt og strømprisene er fortsatt høye. Finansredaksjonen forteller deg hvorfor og hvordan prisene vil utvikle seg – og hvorfor Statnett roper varsko.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 4. januar
  35 min
 • Slik blir økonomien i 2023 (kanskje …)

  Slik blir økonomien i 2023 (kanskje …)

  Rentetoppen nås tidlig i 2023, inflasjonen faller, arbeidsledigheten går litt opp og boligmarkedet faller – og aksjemarkedet vil være som en eneste lang berg-og-dal-bane. Året 2023 i kortversjon.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 28. desember 2022
  45 min
 • Er det virkelig nødvendig å innføre skatt på bolig og arv igjen?

  Er det virkelig nødvendig å innføre skatt på bolig og arv igjen?

  Skatteutvalget foreslår store endringer i det norske skattesystemet. Er det virkelig nødvendig?

  Økonomiprofessor Ragnar Torvik har sammen med ti andre økonomer og jurister foreslått relativt radikale endringer til det eksisterende skattesystemet. 

  Hva er de store grepene? Og er det virkelig nødvendig å innføre skatt på bolig og arveavgift igjen? Hva er forresten feil med dagens skattesystem?   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 21. desember 2022
  36 min
 • Hvordan lykkes med aksjeinvesteringer?

  Hvordan lykkes med aksjeinvesteringer?

  Hvordan ta de første stegene inn i aksjemarkedet? Hvilke aksjer skal du satse på, hvordan bli rik i en fei og når skal du selge? Hør Finansredaksjonen og den ferske "aksjeinvestoren", Anne Rokkan.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 14. desember 2022
  34 min
 • Er oljebransjen de siste optimister?

  Er oljebransjen de siste optimister?

  Oljeprisen faller, mens oljeselskapenes børsverdier holder stand. Haikjeft, kaller børskommentator Thor Christian Jensen det. Han tror han vet hvem som blir spist. Alle er ikke enig med han.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 7. desember 2022
  27 min
 • Skal vi bare kutte ut Twitter da eller?

  Skal vi bare kutte ut Twitter da eller?

  Twitter brukes av 350 millioner mennesker verden over. Bør de slutte med det? I Finansredaksjonen er det én som vil kutte ut Twitter og én som har det som sitt eneste informasjonsmedium. Hør «the battle» i ukens episode.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 30. november 2022
  33 min