Foreldrekoden - med Hedvig Montgomery

Foreldrekoden - med Hedvig Montgomery

Aftenposten
I Foreldrekoden gir psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery råd om barneoppdragelse for å gjøre din hverdag litt enklere. Programleder: journalist Bjørn Egil Halvorsen.

Alle episoder

  • Er kjedsomhet sunt? Eller en lykketyv?

    Er kjedsomhet sunt? Eller en lykketyv?

    «Barn har godt av å kjede seg,» kan voksne finne på å si. Samtidig pøser vi på med stimuli for å slippe «kjeder meg»-gnål. Hva handler kjedsomhet egentlig om? Og hva er det som gir barna hverdagslykke, driv og engasjement?
    Publisert mandag
    22 min
  • Smell på smell: 14-16 år

    Smell på smell: 14-16 år

    Kropp, kjefting, rus og opprør. De stormfulle årene kommer brått på. I denne episoden deler Hedvig sine beste råd om foreldreliv i ungdomstiden.
    Publisert 29. mai
    32 min
  • Mobbingens uvesen: Hvordan gripe inn?

    Mobbingens uvesen: Hvordan gripe inn?

    Mobbing. Bare ordet er nok for å fryse til. I denne episoden utforsker vi mobbingens psykologi. Hva gjør barn til mobbere og mobbeofre? Og hvordan griper du inn som forelder? Er det andre spilleregler når mobbing og utfrysing har flyttet seg fra skolegården til mobilen?
    Publisert 22. mai
    26 min
  • Barn og diagnoser: Auroras historie

    Barn og diagnoser: Auroras historie

    Hun ville bare være som alle andre tenåringer. Så fikk Aurora Østmo Monrad diagnosen. Hva skjer i en familie når et barn får en tilleggs-utfordring? Kanskje til og med en potensielt kan være livsfarlig? Hvordan balansere behovet for å beskytte mot barnas egen trang til løsrivelse og normalitet? Det er en skvis mange foreldre til barn «det er noe ekstra med» må takle. Aurora Monrad, som nå er voksen, vet også alt om hvordan det føles fra barnets perspektiv. Hun hadde epilepsi.
    Publisert 15. mai
    32 min
  • Ryddingens psykologi: Er lønn for husarbeid egentlig greit?

    Ryddingens psykologi: Er lønn for husarbeid egentlig greit?

    Alle vil ha et ryddig og rent hjem. Men hvordan få barna med? Hva kan man forvente i ulike aldre? Og er belønning lurt?
    Publisert 8. mai
    24 min
  • Business og pleasure: Hvor mye foreldrefravær tåler barn?

    Business og pleasure: Hvor mye foreldrefravær tåler barn?

    Kjenner du at det napper i reisefoten? Reiser du mye i jobben? Å reise fra barn kan kjennes godtvondt. Tårevåte avskjeder i gangen. Kald skulder når du kommer hjem. Hvor mye foreldrefravær tåler egentlig barn i ulike aldre? Hvor lenge kan du være borte? Og når kan tenåringen være alene hjemme en helg? Hedvig greier ut.
    Publisert 1. mai
    22 min
  • «Grublebarna» og de selvkritiske blant oss

    «Grublebarna» og de selvkritiske blant oss

    «Jeg klarer ikke prøven.» «Jeg er den dårligste på laget.» «Jeg er stygg og dum.» Lyder det kjent? Noen barn har nesten en kraft i seg til å se hva som kan gå galt og hva de ikke får til. Vi kan kalle dem grublebarna. Hva skal man si til barna som rutinemessig slakter seg selv? Hvordan skal du oppmuntre barna som ser halvtomme glass overalt? Oppgaven kan være krevende, men vit: Grublebarna har også ofte et verdifullt fortrinn.
    Publisert 24. april
    20 min
  • Skvist mellom jobb og hjem: «Hei, hjemme med sykt barn (igjen)»

    Skvist mellom jobb og hjem: «Hei, hjemme med sykt barn (igjen)»

    Kan sjefen forvente at du bidrar når du er hjemme med sykt barn? Hvordan balanserer du jobb og omsorg? Hvor mye skjermtid er greit når barna er syke? Hvor tilstedeværende må du være? Er «vondt i magen» gyldig grunn for å bli hjemme? Når er barna friske nok til å gå tilbake til skolen? Og hvorfor kan Daffy og druer være en magisk kombinasjon i sykdomstider?
    Publisert 17. april
    26 min
  • Bør vi droppe deling av barnebilder på sosiale medier?

    Bør vi droppe deling av barnebilder på sosiale medier?

    I pulken, i solveggen, i bakken, i pysjen, foran peisen. Knips, knips, knips. Ferier får oss til å gå amok med utløserknappen. Men hva gjør det med barna når de alltid skal være i fokus? Når bør du spørre dem om lov til å dele et bilde av dem? Og hva signaliserer du egentlig når du klistrer en emoji over ansiktene deres i sosiale medier? I denne episoden deler Hedvig Montgomery sitt syn på dele- og synlighetskulturen.
    Publisert 3. april
    23 min
  • SESONGSTART: Disiplin er lov, men når skal man «ta kampen»?

    SESONGSTART: Disiplin er lov, men når skal man «ta kampen»?

    Foreldrekoden er tilbake åpen og gratis – der du hører podkast! Ble det litt for mye av «møte barnas følelser» i monitor? Hedvig Montgomery greier i første episode ut om et ofte misforstått ideal. For ja, av og til må man vise hvor skapet skal stå. Tydelighet og disiplin i barneoppdragelsen er fortsatt lov – under én bestemt forutsetning! Når skal man «ta kampen»? For eksempel ved middagsbordet eller ved legging? Lytt, og du får svar.
    Publisert 27. mars
    25 min