Forklart

Forklart

Aftenposten
De største nyhetssakene forklart på 15 minutter. Kontakt: forklart@aftenposten.no

Alle episoder

 • Innfører dødsstraff: Blant verdens mest homofiendtlige

  Innfører dødsstraff: Blant verdens mest homofiendtlige

  Uganda innfører en av verdens strengeste lover mot homofili. Det har skapt sterke reaksjoner. Hvorfor skjer det? Journalist Pål Vegard Hagesæther har besøkt Uganda og forklarer.
  Publisert fredag
  14 min
 • Derfor stiger boligprisene (nesten) uansett

  Derfor stiger boligprisene (nesten) uansett

  Alt tilsier at boligprisene skal falle nå. Men det skjer ikke. Hvorfor er det slik? Svaret er sammensatt og typisk norsk. E24s økonomikommentator Sindre Heyerdahl forklarer.
  Publisert torsdag
  16 min
 • J. K. Rowling: Fra elsket til utskjelt

  J. K. Rowling: Fra elsket til utskjelt

  Med noen tweets tok J. K. Rowling steget inn i en brennhet transdebatt. I den populære podkasten «The Witch Trials of J. K. Rowling» snakker hun ut. Hvorfor provoserer hun, og hva gjør debatten så vanskelig? Journalist Jakob Semb Aasmundsen forklarer.
  Publisert onsdag
  14 min
 • Hjemmeabort: – En dag i helvete

  Hjemmeabort: – En dag i helvete

  De får noen piller og blir sendt hjem. Det blir omtalt som en ukomplisert prosess, men en ny undersøkelse viser at hjemmeabort kan oppleves som en dag i helvete. Med helsejournalist Tine Dommerud.
  Publisert tirsdag
  12 min
 • Kort forklart: Skal du reise i sommer? Det vil bli dyrt.

  Kort forklart: Skal du reise i sommer? Det vil bli dyrt.

  Det vil bli sjokkerende dyrt å reise på utenlandsferie i sommer. Forklart gir deg tipsene til hva du burde gjøre, og ikke burde gjøre, hvis du må reise i sommer. Med Europa-korrespondent Rakel Haugen Strand.
  Publisert 26. mai
  8 min
 • Russere kjemper mot russere. Hva er det som skjer?

  Russere kjemper mot russere. Hva er det som skjer?

  Da det kom meldinger om at russiske landsbyer ble angrepet denne uken, pekte man raskt på Ukraina. Men så viste det seg at det var russere som sto bak angrepet. Hvem er de? Med utenriksjournalist Helene Skjeggestad.
  Publisert 26. mai
  14 min
 • Hva gjør verdens største krigsskip i Norge?

  Hva gjør verdens største krigsskip i Norge?

  Denne uken seilte verdens største krigsskip inn Oslofjorden. Folk strømmet til for å få et glimt av USAs hangarskip. Også Kina har hatt krigsskipet i siktet, men på en litt annen måte. Med utenriksjournalist Kjetil Hanssen.
  Publisert 25. mai
  16 min
 • Voldtektssaken i Bergen: Slik kan Tiktok endre rettssaker

  Voldtektssaken i Bergen: Slik kan Tiktok endre rettssaker

  I Bergen er fem menn tiltalt for ulike voldtektssaker. Samtidig som rettssaken går sin gang, har flere tatt saken i egne hender og lagt ut navn og bilder av de involverte på nettet. Har den norske rettsstaten fått et Tiktok-sjokk? Med politisk redaktør i Bergens Tidende Eirin Eikefjord.
  Publisert 24. mai
  17 min
 • USA i pengetrøbbel: Blir det ny finanskrise?

  USA i pengetrøbbel: Blir det ny finanskrise?

  USA har tatt opp vanvittig mye lån og nå er statskassen i ferd med å gå tom. President Biden vil heve gjeldstaket, men det vil ikke republikanerne. Hva betyr dette for amerikanere og resten av verden? Med USA-korrespondent Øystein Kløvstad Langberg.
  Publisert 23. mai
  14 min
 • Derfor er Norge viktig i Kinas store plan

  Derfor er Norge viktig i Kinas store plan

  I mange år har Xi Jinping, Kinas ubestridte leder, pønsket ut en plan for nordområdene. Og mens polene smelter, kommer Kinas plan for lille Norge stadig mer til syne. Hva er det stormakten egentlig vil? Med utenriksjournalist Kristoffer Rønneberg.
  Publisert 22. mai
  15 min