Podkast
Forklart

Forklart

Aftenposten
De største nyhetssakene forklart på 15 minutter. Kontakt: forklart@aftenposten.no

Alle episoder

 • Russland-spørsmålet som splitter norsk idrett

  Russland-spørsmålet som splitter norsk idrett

  Astrid Uhrenholdt Jacobsen ville diskutere om russiske utøvere kunne være i med i OL. Så ble idretts-Norge splittet. Kan Russland få være med på leken? Og hva med Ukraina? Med sportskommentator i Aftenposten, Daniel Røed-Johansen.
  Publisert 3. februar
  13 min
 • Flyr-konkursen: Er det ikke nok plass i den norske luften?

  Flyr-konkursen: Er det ikke nok plass i den norske luften?

  Bare 19 måneder etter oppstart, måtte flyselskapet Flyr parkere flyene for godt. Hva er det med Norge som gjør at det ikke er plass til Flyr? E24-journalist Mari Malm og kommentator Sinde Heyerdahl forklarer hvorfor selskapet krasjlandet.
  Publisert 2. februar
  15 min
 • Tyre Nichols: Politidrapet som har satt fyr på USA

  Tyre Nichols: Politidrapet som har satt fyr på USA

  Amerikanske Tyre Nichols ble banket opp av fem politimenn og døde tre dager senere på sykehus. Nå har politiet sluppet videobevis fra hendelsen, og det har satt i gang nok en debatt om politivold i USA. Men denne gangen er debatten annerledes. Med Aftenposten-journalist Kjetil Hanssen.
  Publisert 1. februar
  16 min
 • ABC-klinikken: Hvorfor legge ned et elsket tilbud?

  ABC-klinikken: Hvorfor legge ned et elsket tilbud?

  Mange roper høyt for å bevare fødeklinikken ABC, samtidig har helsesektoren i Norge fått streng beskjed om å kutte. Prioriteringene står i kø for fremtidens velferdsstat. Med førstegangsfødende Alara Haugen og journalist Anine Hallgren.
  Publisert 31. januar
  13 min
 • Hvorfor blir maten så dyr på onsdag?

  Hvorfor blir maten så dyr på onsdag?

  Onsdag 1. februar blir sannsynligvis nesten alt du skal ha på butikken mye dyrere. Prisene på mat har økt mer enn noe annet det siste året, og nå vil de stige enda et hakk. Er det virkelig nødvendig? Med E24s Hans M. Jorheim og kommentator Sindre Heyerdahl.
  Publisert 30. januar
  15 min
 • Annonsørinnhold fra Kristiania: Dette må du tenke på hvis du vurderer utdanning nå

  Annonsørinnhold fra Kristiania: Dette må du tenke på hvis du vurderer utdanning nå

  Høy inflasjon og økt arbeidsledighet vil prege det norske arbeidslivet fremover. Føler du deg trygg der du er, eller vil en videreutdanning og bredere kompetanse gjøre deg bedre rustet i usikre tider? Det forsøker siviløkonom Hallgeir Kvadsheim og dosent Elin Ørjasæter fra Kristiania å svare på i denne podkasten. Dette er en annonsørepisode fra Kristiania produsert av Schibsted Partnerstudio.
  Publisert 28. januar
  14 min
 • Helge Ingstad-forliset: Får én mann hele skylden?

  Helge Ingstad-forliset: Får én mann hele skylden?

  I Hordaland tingrett risikerer en mann tre år i fengsel for å styrt fregatten Helge Ingstad rett mot en oljetanker i 2018. Han snudde skipet bare noen sekunder etter «the point of no return». Hva skjedde i de sekundene? Med Åshild Langved og Jan Gunnar Furuly.
  Publisert 27. januar
  15 min
 • «Dukkedrapet» som spolerte Sveriges Nato-plan

  «Dukkedrapet» som spolerte Sveriges Nato-plan

  I åtte måneder har Finland og Sverige forsøkt å bli medlemmer av NATO. Men veien dit virker lengre enn noen gang. For nå har svenske demonstranter ikke bare hisset på seg Tyrkia, men hele den muslimske verden. Aftenpostens midtøstenkorrespondent, Hanne Christiansen, forklarer.
  Publisert 26. januar
  15 min
 • Kort forklart: Tyske stridsvogner til Ukraina

  Kort forklart: Tyske stridsvogner til Ukraina

  Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, kunngjorde i dag at de sender 14 stridsvogner av typen Leopard 2 til Ukraina. Etterhvert kan det bli opp mot 100. Aftenpostens Per Anders Johansen forklarer hvorfor det er spesielt og hva som skjer nå.
  Publisert 25. januar
  7 min
 • Alec Baldwin skjøt fotografen. Blir han drapsdømt?

  Alec Baldwin skjøt fotografen. Blir han drapsdømt?

  Under innspillingen av en westernfilm, endte filmstjernen Alec Baldwin opp med å skyte fotografen bak kamera. Nå siktes han for uaktsomt drap. Men hvem er det egentlig som har ansvaret? Med Aftenposten-kommentator og Poprådet-programleder Therese Sollien.
  Publisert 25. januar
  14 min