Podkast
Skartveit

Skartveit

VG
Krigsvinteren - Skartveit snakker med noen av Norges smarteste om hvordan vi kan beskytte verden, og oss selv. Sammen med kloke mennesker utforsker jeg de store spørsmålene og truslene vi står overfor. Fra krig i Europa til strøm til verdensøkonomi til Kina. Samtaler med mektige aktører, næringslivsledere, politikere, diplomater, akademikere og forfattere, på en måte som kanskje gjør verden litt mer oversiktlig. Hanne Skartveit er politiske redaktør i VG.

Alle episoder

 • Promo: Kate Hansen Bundt om Tysklands naivitet overfor Putin

  Promo: Kate Hansen Bundt om Tysklands naivitet overfor Putin

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Hvordan klarte Tyskland å snu seg etter Putins invasjon av Ukraina? Hvorfor skal de kvitte seg med atomkraft? Er Angela Merkel overvurdert? Og om et dramatisk fluktforsøk fra Øst-Berlin som endte i fengsel og utveksling med Vesten. Kate Hansen Bundt, generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité og Tyskland-ekspert forklarer Tyskland i dag. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert lørdag
  10 min
 • Promo: Hanne Eggen Røislien om Israel i en skjebnetid

  Promo: Hanne Eggen Røislien om Israel i en skjebnetid

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Hva gjør det med deg hvis du er redd i verden? Vi er alle mennesker med grunnleggende behov for trygghet, så hva betyr jødenes historie for dagens Israel. Religionshistoriker og spesialrådgiver Hanne Eggen Røislien snakker om dagens Israel. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen
  Publisert 18. mars
  12 min
 • Promo: Marianne Riddervold om Russland, og om risikoen ved å stå utenfor EU

  Promo: Marianne Riddervold om Russland, og om risikoen ved å stå utenfor EU

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Hva betyr det for vår sikkerhet at Norge står utenfor EU? Var det naivt å trekke Russland inn i internasjonalt samarbeid? Hvor viktige er norsk gass? Hva betyr klimaendringene i Arktis sikkerhetspolitisk? Marianne Riddervold er professor i statsvitenskap og internasjonal politikk. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 11. mars
  8 min
 • Promo: Anine Kierulf om Fosen, Høyesterett og rusreform

  Promo: Anine Kierulf om Fosen, Høyesterett og rusreform

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Hva menes med avbøtende tiltak på Fosen og hvordan er samenes rettigheter brutt? Hva betyr EØS-avtalen for lov og rett i Norge? Var det slik at Høyesterett overkjørte politikerne om rusreformen? Hør samtalen med Anine Kierulf, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Oslo. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 4. mars
  11 min
 • Promo: Janne Haaland Matláry: Internasjonal politikk er anarki

  Promo: Janne Haaland Matláry: Internasjonal politikk er anarki

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Står vi ovenfor tredje verdenskrig? Hvor stor er faren for at Putin kan bruke atomvåpen? Har vi glemt Balkan? Og hva betyr det når USA sier at Russland er et akutt problem mens Kina er den dimensjonerende faktoren? Dagens gjest er Janne Haaland Matláry, professor i statsvitenskap, tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, og forfatter av flere bøker. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 25. februar
  10 min
 • Søreide og Eggen om ett år med krig: Håpet ligger i samholdet

  Søreide og Eggen om ett år med krig: Håpet ligger i samholdet

  24. februar er det ett år siden Russland invaderte Ukraina, og i den anledning har vi invitert politikeren Ine Eriksen Søreide (H) og forskeren Karen Anna Eggen tilbake for å diskutere hva vi kan frykte mest og hvor vi kan finne håp. Hvor lenge kan krigen vare? Hvordan kan vi forholde oss til Russland fremover? Og hvor store tap kan Russland tåle? Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 18. februar
  81 min
 • Promo: Kristin Ven Bruusgaard: Er vi forberedt på det verste?

  Promo: Kristin Ven Bruusgaard: Er vi forberedt på det verste?

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Sikkerhetssituasjonen har endret seg dramatisk etter Putins invasjon av Ukraina. Er vi godt nok forberedt på det som kan komme? Hvordan er Vladimir Putins verdensbilde, og tåler han et nederlag? Hva er Russlands kjernevåpenstrategi, og har Russland større aksept for menneskelige tap i krig? Bør vesten gi Ukraina alle våpen de ber om? Det snakker Kristin Ven Bruusgaard, sjef for Etterretningsskolen, om i denne episoden. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 11. februar
  8 min
 • Promo: Anne Lise Bjørnstad om sannhet, løgn og demokrati

  Promo: Anne Lise Bjørnstad om sannhet, løgn og demokrati

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Hvordan kan vi avsløre påvirkningskampanjer og manipulasjon i vår tid med sosiale medier og uro i verden, med Anne Lise Bjørnstad, sjefsforsker i FFI. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 4. februar
  6 min
 • Promo: Astrid Liland om atomvåpen, jodtabletter og balsam

  Promo: Astrid Liland om atomvåpen, jodtabletter og balsam

  Hør hele episoden i Podme eller i VG med VG+. Hva skal du gjøre hvis det skjer en atomulykke i Ukraina? Og hvorfor trenger ikke voksne ta jod-tabletter? Astrid Liland er direktør i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet og snakker om Norges planer hvis vi blir utsatt for radioaktivt nedfall, atomvåpen eller atomulykker i Norge. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 28. januar
  8 min
 • Promo: Ayesha Wolasmal om livet med Taliban

  Promo: Ayesha Wolasmal om livet med Taliban

  Hør hele episoden i Podme eller på VG med VG+. Hvordan er det å leve i Afghanistan som kvinne? Bør vi ha dialog med Taliban? Hva skjedde med landet da USA raskt trakk seg ut, og hva skal til for å få landet på fote igjen? Ayesha Wolasmal er dagens gjest og hun jobber med helse og vaksiner i Afghanistan. Med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Produsert av Magne Antonsen.
  Publisert 21. januar
  6 min