Podkast
Aftenbla-bla

Aftenbla-bla

Aftenbladet
Ukesaktuelt nyhetsmagasin med lause snipp. Programledere er Aftenbladets journalister Jan Zahl og Leif Tore Lindø, som har med seg kommentator Harald Birkevold og forfatter og professor Janne Stigen Drangsholt. Publiseres hver onsdag. Følg Aftenbla-bla på Instagram: instagram.com/aftenblabla

Alle episoder

 • Matpriser, bønder, superskills og Harald (10 år)

  Matpriser, bønder, superskills og Harald (10 år)

  Maten er blitt spinndyr, uten at det hjelper bøndene. Hvem er det egentlig som stikker av med gevinsten. Og norsk landbruk var noe alle ville ha under og etter koronaen. Men nå, når alt blir dyrere? Mnjaaaa. Bonus: Superskills, Garborg, døden på Facebook og et brev fra Harald (10 år).
  Publisert 1. februar
  64 min
 • Demens, selvhjelp, Havanna og sju gode råd

  Demens, selvhjelp, Havanna og sju gode råd

  I dag handler det mye om å bli gammel. Hvem skal ta vare på oss? Må vi ta vare på oss selv? Må vi betale for å bli tatt vare på? Blir vi demente? Må alle gamle spille Ludo og få fotpleie? Bonus: Litt om Havanna, litt om selvhjelpsbøker og sju gode råd for et godt liv.
  Publisert 25. januar
  66 min
 • Krigen i Rødt, sliten småbarnsmor og pubquiz i hvit måned

  Krigen i Rødt, sliten småbarnsmor og pubquiz i hvit måned

  Vi har fått brev fra "sliten og stressa småbarnsmor" som mener å vite hvorfor tid, økonomi og stress fører til færre barnefødsler. Men er tidsklemma noe vi har festet oss selv i, eller er samfunnet bare sånn? Ellers: En del om Hommersåk, litt og krigen om krig i Rødt, litt om pubquiz, hvit måned og nye steder vi aldri har vært.
  Publisert 18. januar
  64 min
 • Demografi, strøm, Brasil og hets av Hommersåk

  Demografi, strøm, Brasil og hets av Hommersåk

  Hvorfor får vi 10.000 færre barn i landet enn vi fikk for 10 år siden? Vi har verdens beste ordninger, og er verdens beste land, men unger, nei det vil vi ikke ha. Jan Kjærstad har skrevet et åpent brev til Jonas, og han er neppe alene om å ikke forstå hvorfor strømmen er så dyr. Ellers: Jan fortsetter sitt nyttårsforsett, som i realiteten er å sende Harald plagsomme bilder. Janne har tips, Leif Tore har fått ny jobb og helt til slutt kommer det en sjokkerende opplysning om Hommersåk.
  Publisert 11. januar
  64 min
 • Årets spåmann/kvinne 2023

  Årets spåmann/kvinne 2023

  Vi spår om hvordan 2023 kommer til å bli. Heftige diskusjoner om alt fra krig og elendighet, politikk og samfunnsliv til Mesternes mester, Björn Afzelius, erotikk og jul. Harald ligger på det siste, men tar et magadrag og blir med fra heimen, derav hostingen og bråket. Bonus: Pilten & Smeltens nyttårsforsetter.
  Publisert 4. januar
  63 min
 • 2022 - oppsummering av et slags drittår

  2022 - oppsummering av et slags drittår

  Vi oppsummerer 2022. Et drittår, ifølge Harald. Men var det så ille? Jan mener det kunne gått mye verre. Vi ser tilbake på korona, krig, strøm og ikke minst våre egne spådommer for året. Hva traff vi på? hva bommet vi på? Bonus: Vi anbefaler tre bøker hver, de tre beste vi har lest i 2022.
  Publisert 28. desember 2022
  79 min
 • Årets mørkeste dag, Ap, jul og nytt liveshow!

  Årets mørkeste dag, Ap, jul og nytt liveshow!

  SISTE: Vi lanserer nytt live-show i Stavangeren 15. februar! Med selveste Tønes som gjest. Hurra! Siste utgave av Jannes Julehjørne der vi tar opp juleutfordringer som skotøy, ta-med-en-liten-ting, julefilmer, bakst og julekort. Ellers har Jan sovet noe dårlig, og det passer ganske middels godt på årets mørkeste dag. Mørkt er det også for Jonas Gahr Støre, men er det hans feil? Og må han gå? Bonus: Emissæren leser juleevangeliet, med kommentarer. Billetter til liveshow: https://www.ticketmaster.no/event/708159
  Publisert 21. desember 2022
  62 min
 • Kunstig intelligens, jul, brown noise og strøm

  Kunstig intelligens, jul, brown noise og strøm

  Kunstig intelligens og en AI-robot har overtatt store deler av Aftenbla-bla, med de følgene at veldig mye blir på dansk, og det meste handler om jul. Ellers: Litt om strøm, litt om politikk, litt om brown noise og litt om Harry og Megan.
  Publisert 13. desember 2022
  56 min
 • Jul, jul, jul, regjeringen og kjønnssykdommer

  Jul, jul, jul, regjeringen og kjønnssykdommer

  Dørene inn til Jannes Julehjørne står på vidt gap, og vår juleekspert svarer på ALT om julen. Hvilke kaker må bakes? Kan de kjøpes? Hvordan går man fra "jul hos mor" til "mor kommer til oss"? Er julekort på e-post egentlig lov? I tillegg: Hvorfor går det så gale for regjeringen, Ap og Sp? Hva ligger bak krisemålingene? Dessuten får du altfor mye om kjønnssykdommer. Altfor mye. Vi tar selvkritikk.
  Publisert 7. desember 2022
  73 min
 • Politikk, pasta, ytringsfrihet og Bergen

  Politikk, pasta, ytringsfrihet og Bergen

  Dagens spørsmål: Hvorfor er Ola Borten Moe erklært "persona non grata" i Bergen og Oslo? Blir Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen "persona non grata" i Stavanger-politikken. Hvorfor er gatekunsten "bileta grata" i Stavanger? Hvorfor er Kanelsnurren "bolla non grata" i Bergen? Hvorfor er Harald "pasta non grata" i Bergen? Og hvem er "nisse non grata" i Jannes julehjørne? Alle svarene får du i denne nokså grata-tunge episoden.
  Publisert 30. november 2022
  62 min