Podkast
Romkapsel

Romkapsel

Podplay
En serie om romfart: Velkommen til Romkapsel, der Eirik Newth og Nils Johan Halvorsen utforsker verdensrommet og romfartens fortid, nåtid og fremtid.

Alle episoder

 • Episode 162: 20 år siden Columbia - hva har NASA lært?

  Episode 162: 20 år siden Columbia - hva har NASA lært?

  1. februar 2003 styrtet romferga Columbia og mannskapet på sju omkom. Det var flere likhetstrekk med Challenger-ulykken 17 år før, og NASA fikk igjen kritikk for slapp sikkerhetskultur. I februar 2023 er tre romfarere fanget på romstasjonen fordi Sojus MS-22 ikke er i flygbar stand. Hvordan har NASA håndtert denne krisen så langt, og ser det ut til at de endelig har lært av sine tidligere feil?
  Publisert 29. januar
  71 min
 • Episode 161: James Webb Space Telescope-oppdatering med Håkon Dahle

  Episode 161: James Webb Space Telescope-oppdatering med Håkon Dahle

  Håkon er tilbake i studio og oppsummerer det første halve årets drift av Webb-teleskopet. Har det nye teleskopet levd opp til forventningene, hvilke resultater har gjort mest inntrykk på ham og hvordan har det gått med forskningsprosjektene Håkon er involvert i?
  Publisert 22. januar
  66 min
 • Episode 160: We're heading for Venus (Venus), for real this time?

  Episode 160: We're heading for Venus (Venus), for real this time?

  Tiden flyr, det er mer enn to år siden vi første gang snakket om fosfin på Venus, muligheten for organismer og planer for romsonder. NASA skal sende flere mot slutten av tiåret, men lille Rocket Lab har mai i år som mulig oppskytningsdato for sin mini-sonde. Dagens tema er denne sonden, som sin knøttlille størrelse til tross kan skape en stor revolusjon i rommet.
  Publisert 15. januar
  37 min
 • Episode 159: Artemis-1 med Pål Brekke

  Episode 159: Artemis-1 med Pål Brekke

  I likhet med Nima Shahinian stilte Pål Brekke fra Norsk Romsenter sporty opp da det måtte gjøres nytt opptak av sendinga som forsvant i vår 1202 før jul. Hell i uhell viste det seg, for da fikk vi sjansen til å snakke om hele ferden og oppfølgingen i etterkant. Det ble en god time med nerding om SLS og Orion og ESAs serviceseksjon og mannekengnauter og cubesats og i det hele tatt!
  Publisert 8. januar
  62 min
 • Episode 158: Nima Shahinian om romåret 2022 og 2023

  Episode 158: Nima Shahinian om romåret 2022 og 2023

  2022 er blitt kalt det beste året for romfarten siden 1969. Det ble rekordmange oppskytninger, hovedsaklig utført av SpaceX og Kina. Vi unngikk sammenbrudd på romstasjonen og NASA feiret den ene triumfen etter den andre. Webb-teleskopet, helikopter på Mars, DART som traff en asteroide og en vellykket testferd rundt Månen gir godt håp om enda større begivenheter i 2023.
  Publisert 1. januar
  51 min
 • Episode 157: Vi ringer rom-julen inn med Kristopher Schau del 2

  Episode 157: Vi ringer rom-julen inn med Kristopher Schau del 2

  Kristopher er ikke klar til å forlate romkapselen ennå. Denne gangen blir det mye film. Oppfølgeren til den største romfilmen (evt romkalkunen) i historien, Avatar, lanseres i disse dager og ellers har året budt på fantasier om parallelle universer. Og hva het nå egentlig den meksikanske filmen der julenissen bor i rommet og slåss mot Satan?
  Publisert 25. desember 2022
  42 min
 • Episode 156: Vi ringer rom-julen inn med Kristopher Schau del 1

  Episode 156: Vi ringer rom-julen inn med Kristopher Schau del 1

  Slipp beltespenna opp noen hakk, len deg godt tilbake i sofaen og slapp av med en juleprat med vår husvenn Kristopher. Vi filosoferer litt over det spennende rom-året vi har lagt bak oss, og tar en sving innom Apollo 17 som har jubileum i disse dager. Det viser seg å være en romferd med langt flere koblinger til norsk jul enn vi hadde forestilt oss.
  Publisert 24. desember 2022
  43 min
 • Episode 155: Astronautopptak og rom-medisin med Terje Sæhle

  Episode 155: Astronautopptak og rom-medisin med Terje Sæhle

  Terje Sæhle er leder av det medisinske styret til ESA. Han er spesialist i nevrokirurgi og vet masse om hva som skjer med hjernen i rommet - og hva vi ennå ikke vet. Som hvorfor astronauter i får høyere trykk i hodet, noe man absolutt ikke vil ha! Terje var astronautkandidat i år, og røyk ut helt på målstreken. Vi spør hvordan ESA testet kandidater i 2022, og hvordan det oppleves å være så nær og likevel så fjernt fra drømmejobben.
  Publisert 18. desember 2022
  78 min
 • Episode 154: Ingen norsk astronaut!

  Episode 154: Ingen norsk astronaut!

  Etter den katastrofale 1202-RUDn forrige uke, er vi tilbake! With a vengance! ESAs astronautkomite har talt og resultatet er at ingen norske nådde opp. Toget er gått for norske ESA-måneferder og romstasjonsbesøk dette tiåret. Nima Shahinian, som forsøker å få nordmenn opp med kommersielle aktører, er kritisk til ESA men ikke minst til norsk rombransje. Han mener den ble utmanøvrert i et politisk spill, og stort sett er for lite framoverlent. Vi er ikke sinte, bare veldig, veldig skuffa.
  Publisert 11. desember 2022
  52 min
 • Episode 153: ESA planlegger for fremtiden

  Episode 153: ESA planlegger for fremtiden

  Det norske rom-budsjettet ble reddet på Stortinget rett før ESA holdt sitt viktige ministermøte i Paris. Her drøftet man fremtiden til europeisk romfart, vi har snakket med Marianne Vinje Tantillo om hva som blir viktig for norsk og europeisk romforskning fremover. (PS. Episoden ble spilt inn i september 2022)
  Publisert 27. november 2022
  42 min