Gammal Maiden

Gammal Maiden

Podplay
Husker du første gangen du hørte en Maiden-låt? Hva har rock/metal/punk betydd for dine veivalg i livet? Gammal Maiden er en portrett-serie som tar utgangspunkt i gjestens forhold til 80-talls Iron Maiden. Her møter du alt fra ihuga nerder og gjester som ikke takler basslyden til Steve Harris og luftvernsirene-vokal. Gjennom 70-, 80- og 90-tallets musikk, coverart, politikk, filmer og pop-kultur får du et innblikk i gjestens barndom, ungdomstid og veivalg. Gjestene er gjerne artister (rock, metal, black metal, hip-hop, jazz, klassisk), forfattere, politikere, journalister og kjendiser. Podkastvert Torkil Torsvik er programleder i Radio Rock, journalist, vokalist og forfatter.

Alle episoder

 • Episode 150: Maiden i Praha - rapport fra Simen & Sindre Espelien (Killers & The Trooper)

  Episode 150: Maiden i Praha - rapport fra Simen & Sindre Espelien (Killers & The Trooper)

  Rapport fra Iron Maiden i O2 Arena i Praha 31. mai. På nyåret vant skogsarbeider Simen Espelien fra Etnedal i Valdres en konkurranse på Radio Rock. Premie: en tur for to med fly til Praha inkludert hotell og billetter til Iron Maiden-konsert. Simen tok med seg bror Sindre Espelien. Hva slags forhold har (Blood) Brothers Espelien til Iron Maiden? Og hvordan var konsertopplevelsen?
  Publisert torsdag
  15 min
 • Episode 149: Lasse Josephsen - The Evil That Men Do

  Episode 149: Lasse Josephsen - The Evil That Men Do

  På tide å snakke om The Evil That Men Do: unge gutter som lar seg forføre av nazister på internett! Hadde det vært færre nazi-nettroll og "incels" med mer god, gammal Maiden-nørding blant unge gutter i dag? Lasse Josephsen tror det. Han har selv opplevd å bli dratt inn i nett-miljøer som dyrker ekstreme meninger og er i dag Morgenbladets ekspert på blant annet incels og nazisme på internett. Subkulturer, som for eksempel metal, gir ungdom følelsen av tilhørighet. Hva skjer når kassett-byttingen og fanklubbene forsvinner og det mest ekstreme man finner er lukkede forum på internett? Velkommen til en utrolig interessant, og litt skremmende, samtale - inkludert all den deilige, viktige nørdinga du kan tenke deg om Seventh Son, Moonchild, Derek Riggs og selvfølgelig ... The Evil That Men Do!
  Publisert tirsdag
  1 t 17 min
 • Episode 148: Marvin & Vidar/Kvelertak - Fear of the Dark - The Wicker Man - Run to the Hills

  Episode 148: Marvin & Vidar/Kvelertak - Fear of the Dark - The Wicker Man - Run to the Hills

  Krøtervegen til Helvete blir til mens man går. Det finnes medlemmer i Kvelertak som IKKE griner når de hører Iron Maiden, og de er hjertelig velkomne på besøk. Hva hørte bassist Marvin Nygaard og gitarist Vidar Landa på da de loffa rundt på leit etter en slags identitet i Båtsfjord og Sandnes? En av dem gleder seg spesielt mye til å se et gigaband på Tons of Rock i år. Han andre er egentlig litt misunnelig på trommis Håvard Takle Ohr og oss andre som liksom har det der ENE bandet vi har et ekstra sterkt forhold til. Men han har fått snakka med Josh Homme da. Det gikk så som så.
  Publisert 25. mai
  40 min
 • Episode 147: Ghost/Tobias Forge - The Phantom of the Opera

  Episode 147: Ghost/Tobias Forge - The Phantom of the Opera

  Ny liten prat med Tobias Forge fra Ghost. Her om dagen kom EPen Phantomime med fem lekre coverversjoner, deriblant en perle: Iron Maiden-klassikeren Phantom of the Opera. Hvorfor akkurat den låta? Har det vært noen reaksjoner på Jesus He Loves Me-videoen? Og hvordan blir konserten på Tons of Rock sammenlignet med fjorårets Ghost-show i Oslo Spektrum?
  Publisert 22. mai
  13 min
 • Episode 146: Piece of Mind 40 år! Med tidsvitne Michael Abrahamsen

  Episode 146: Piece of Mind 40 år! Med tidsvitne Michael Abrahamsen

  Norges proto-rocker, metallkunstner og tidligere Big Balls-vokalist Michael Abrahamsen er rette mann å feire 40-årsjubileet med. Piece of Mind, utgitt 16. mai 1983, er albumet som bortimot endret livet hans. World Piece Tour er turnéen som førte til møtet med Maiden og Steve Harris. Et møte som har åpnet dører og vært svært viktig for Michaels veivalg senere i livet. Her tar vi for oss det ikoniske albumcoveret med Eddie i den polstra cella. Vi går gjennom side A og B, låt for låt. Er Piece of Mind det Maiden-albumet med flest tekster fra litteraturens og filmens verden? Hvor har Bruce Dickinson stjålet tekst og melodi fra i Revelations? Har dinosaurer og mennesker noen gang levd side om side? Hvem gjemmer seg inne i rustningene på bildet inni albumcoveret? Gammal Maiden gratulerer verdens råeste metalband, Iron Maiden med 40 årsjubileet for ett av deres beste og mest gjennomførte album, PIECE OF MIND. Eller var det "Food for Thought" det het?
  Publisert 15. mai
  1 t 18 min
 • Episode 145: Wolfgang Van Halen/Mammoth WVH - The Trooper

  Episode 145: Wolfgang Van Halen/Mammoth WVH - The Trooper

  Etter gitargud Eddie Van Halens bortgang har musikersønn og multiinstrumentalist Wolfgang Van Halen stadig blitt sammenlignet med sin far og hans bragder. Nå står "Wolf" stødig på egne ben og har brukt de to siste årene med turnévirksomhet til å bygge selvtillit. Det høres på det kommende albumet "Mammoth II", som jeg fikk tilsendt like før dette Zoom-intervjuet. Sist tirsdag kom single nummer to derfra. Hva slags musikk hørte Wolf Van Halen på da han bestemte seg for å bli rocker? Og hva slags forhold har han til Iron Maiden? Noe må det være for det finnes bilder av ham der ute der han står sammen med Nicko McBrain og pappa Eddie ...
  Publisert 11. mai
  14 min
 • Episode 144: Maria Moen - The Number of the Beast

  Episode 144: Maria Moen - The Number of the Beast

  Fittologi-programleder og feminist Maria Moen har hatt sex på TV, men det kunne vel ikke JEG vite da jeg inviterte henne til Gammal Maiden. Hva er det du har gjort nå da? tenkte jeg og fikk second thoughts. Uten grunn. Alle som liker metal er jo bra folk: Tidligere Paradise Hotel-deltaker, podkaster, student og feminist Maria har vært metal-vokalist må vite. "Fittologen" sto der ved kaffemaskina og lot slarva gå om tidligere bragder, sangstemme, interesse for Maiden, Dream Theater og moderne metal - så her var det bare å skru på mikrofonen og mimre. Hvem er hun, sånn egentlig?
  Publisert 8. mai
  1 t 10 min
 • Episode 143: Stig Karlsen - Wasted Years

  Episode 143: Stig Karlsen - Wasted Years

  En MGP-general i Gammal Maiden? Javisst. Eller "MGP-sjef"? "Eurovision-general"? Prosjektleder og kreativ leder tenker jeg vi sier. Og hva er det Stig Karlsen kan takke for at han akkurat nå peser rundt og orger MGP-finale for det norske bidraget i Liverpool? Rocken. Så klart. Han er tidligere leder i KISS Army Norway. På hils med Paul Stanley og Gene Simmons (og kommer her med noen morsomme avsløringer om sistnevntes kvinnelige erobringer opp gjennom åra). Stig har spilt med Bruce Kulick. Stig har produsert Dimmu Borgir med KORK i Spektrum. Møt Stig. Trivelig type. Men hvorfor kuttes Adrian Smith-soloen så tidlig når Maiden spiller Wasted Years på konsert?
  Publisert 1. mai
  1 t 4 min
 • Episode 142: Thomas Karlstad - Innocent Exile

  Episode 142: Thomas Karlstad - Innocent Exile

  Finnes det makan til fyr? Thomas er mest sannsynlig verdens eneste som kan smykke seg med de tre titlene "neonglassblåser", bonde og musiker. Bli med på Gatebil-messe med bandet Blodsbrødre der jentenes brystvorter skal stives av med is og motorsag. Bli med på nær-døden-opplevelser på Maiden-konsert i Drammenshallen. Bli med på guttetur til Monsters of Rock i Sverige. Og bli for all del med til slutten der radiokollega Geir Schau plutselig ramler inn døra, som han så ofte gjør, og får praten inn på tidenes avsporing. (Nevnte jeg at Thomas Karlstad er adoptert fra Trøndelag? Sikkert derfor praten går så sømløst fra brystvorter til svette metalkonserter her ...)
  Publisert 24. april
  1 t 9 min
 • Episode 141: Torstein Flakne - Run to the 40 årsjubileum!

  Episode 141: Torstein Flakne - Run to the 40 årsjubileum!

  Stage Dolls fyller 40 år! Det feirer Gammal Maiden med en mimretur tilbake til 1980 da Torstein Flakne hang med jevnaldrede Iron Maiden på nachspiel etter konserten med KISS i Drammenshallen. Da var Torstein fersk stjerne på rockehimmelen med The Kids og hiten "Forelska i lærern". Kjørte limousin fra Trondheim til Drammen, må vite. (Og syntes selvfølgelig Maiden-gutta var tøffere enn kveldens hovedband KISS) Kok deg en kopp svak kaffe, hell oppi litt blankt og bli med på Flaknes oppsummering av 40 år med Stage Dolls, The Kids, solokarriere, litt riffing på Splitter Pine og ikke minst MGP-bidraget sammen med Claudia Scott, Casino Steel og Ronni LeTekrø i 1986! Bonus: Helt til slutt får du høre tidenes keineste Grand Prix-introduksjon signert Jarl Goli. Ubetalelig.
  Publisert 17. april
  1 t 7 min