På innsiden av psychohoder

På innsiden av psychohoder

Podplay
Hva foregår egentlig inne i hodene til de sykeste drapsfolkene? Ser hjernen deres annerledes ut enn andres? Hvordan har de blitt så gærne? Og går det an å kjenne seg igjen i dem? Dette prøver skuespiller og true crime-entusiast Jonas Hoff Oftebro og rettspsykolog Susanne Nordby Johansen å finne ut av, når de analyserer personligheten, omgivelsene og handlingene til verdenshistoriens verste mordere. ADVARSEL: Denne podkasten kan inneholde sterke skildringer. Produsert av Fremantle Podkast for Podplay/Bauer Media

Alle episoder

 • Peter Madsen – fra oppfinnerhelt til makaber morder

  Peter Madsen – fra oppfinnerhelt til makaber morder

  En dag i august 2017 skulle den unge, svenske journalisten, Kim Wall, intervjue den berømte, danske oppfinneren Peter Madsen. Den siste gangen hun ble sett i live var de to på vei ut i hans selvlagde ubåt. Madsen ble raskt arrestert, men nektet, løy og fant på nye historier, men til slutt ble han dømt til livstid for drap og likskjending. I denne episoden prøver Jonas og Susanne å se på hva som kan ha skjedd med gjerningsmannen i en av de vondeste drapssakene i Skandinavia det siste tiåret. Et spørsmål som står sentralt, er: Hva handler all lyvingen hans om?
  Publisert 24. mai
  36 min
 • John Wayne Gacy – morderen med klovnemaska

  John Wayne Gacy – morderen med klovnemaska

  I tidsrommet 1972 til 1978 forsvant flere titalls unge menn i Chicago-området, uten at politiet etterforsket noe særlig, fordi de ikke tok homofile seriøst og det var ganske vanlig at menn med identitetsproblemer rømte hjemmefra på den tiden. Sjokket var derfor stort da de fant 27 nedgravde mannelik på eiendommen til en av de populære innbyggerne, byggentreprenøren John Wayne Gacy – kjent for å holde nabolagets beste fester og for å opptre som klovn i barneselskaper! I denne episoden tar Jonas og Susanne for seg den hittil mest komplekse saken, og det mest diagnostiserte psychohodet, Susanne har vært borti. Men ville noen av dem gjennomskuet Gacy, hvis de selv var gjest på en av hagefestene hans på 70-tallet?
  Publisert 19. mai
  36 min
 • Arnfinn Nesset – Norges mest kjente seriemorder

  Arnfinn Nesset – Norges mest kjente seriemorder

  Fra 1977 til 1981 skjedde det så mange uventede dødsfall på Orkdal sykehjem at de ansatte gruet seg til å gå på jobb og fylkeslegen til slutt meldte fra til politiet. Ryktene svirret om at den sympatiske sykehjemsbestyreren Arnfinn Nesset alltid hadde vært inne på rommet rett før døden inntraff, og i avhør med politiet tilstod han til slutt å ha drept 27 gamle ved å injisere den muskellammende giften curacit. I denne episoden prøver Jonas og Susanne å bore i det de vet om barndommen til Norges største, dømte seriemorder, og de stiller seg spørsmålet: Hvordan kunne en fyr som var så godt likt gjennomføre slike handlinger i all hemmelighet? Var han stormannsgal eller en sjeldent myk mann? Og hvorfor trakk han alle tilståelsene tilbake?
  Publisert 10. mai
  32 min
 • Gypsy Rose Blanchard – forestillingen som raknet

  Gypsy Rose Blanchard – forestillingen som raknet

  I juni 2015 blir Dee Dee Blanchard funnet drept i sin egen seng, og det blir raskt klart at datteren Gypsy Rose og kjæresten hennes Nicholas, står bak drapet. Nesten større enn sjokket over at Gypsy har drept sin egen mor, er overraskelsen over at hun ikke lenger sitter lenket til rullestol, eller går på cellegift, og at hun er 19 år – ikke 14 som moren har hevdet. Drapet ruller opp en av de største Munchausen by Proxy-relaterte sakene i USA, og i denne episoden prøver Jonas og Susanne å finne ut hva denne diagnosen handler om. Er den er arvelig? Hva er bevisst, og hva er ren sykdom? Og ikke minst vil Jonas diskutere hvor formildende det er å drepe når du har blitt utsatt for torturveldet Gypsy Rose vokste opp i.
  Publisert 3. mai
  36 min
 • Ed Gein – den makabre mammadalten

  Ed Gein – den makabre mammadalten

  I november 1957 forsvinner en kvinnelig butikkeier på det lille tettstedet Plainfield, USA, og sporene leder rett til det forfalne gårdshuset hvor bygderaringen Ed Gein har bodd alene siden moren døde tolv år tidligere. På innsiden av huset gjør politiet noen av de mest groteske funnene i historien, blant annet en kroppsdress laget av menneskehud. Hvordan kunne den enkle einstøingen leve på dette viset i så mange år? Hadde han drept alle, eller var det sant som han sa, at han hadde hentet lik fra kirkegården? Både Jonas og Susanne må legge vekk avskyfølelsen for å prøve å finne mennesket bak tragedien.
  Publisert 26. april
  35 min
 • Peter Lundin – morderkjendisen fra Danmark

  Peter Lundin – morderkjendisen fra Danmark

  4. juni 1999 deporteres Peter Lundin fra USA til fødelandet Danmark, som en fri mann etter å ha sonet syv år for å ha drept sin egen mor. Et år senere begår han tre nye, bestialske drap – denne gangen på kjæresten Marianne og hennes to barn. I Danmark er han blitt en kjendis, og dametekket fra fengselet er uten sidestykke. I denne episoden analyserer Jonas og Susanne det enorme oppmerksomhetsbehovet til den danske seriemorderen, men er det derfor han dreper? Til alt overmål kryper Susanne til korset og innrømmer at hun kan forstå attraksjonen rundt Peter – til Jonas’ store fortvilelse.
  Publisert 19. april
  35 min
 • David Berkowitz – drapsterroristen i New York

  David Berkowitz – drapsterroristen i New York

  På midten av 1970-tallet angrep David Berkowitz tilfeldige mennesker i New Yorks gater, og gjennom et helt år lekte han katt og mus med politiet – og spredte enorm frykt i byen. Da han ble tatt, hadde han seks drap og elleve sårede på samvittigheten, men spørsmålet er vel egentlig om han hadde en samvittighet i det hele tatt? Og hvorfor brevvekslet han med pressen og politiet? I denne episoden analyserer Jonas og Susanne handlingene til seriemorderen som kalte seg Son of Sam, og finner en fyr som skiller seg litt fra de andre psychohodene.
  Publisert 12. april
  34 min
 • Chris Watts – idyllen som brast

  Chris Watts – idyllen som brast

  14. august 2018 sto den amerikanske familiefaren Chris Watts frem i nyhetene og ba på sine knær om at det ikke hadde hendt hans forsvunnede, gravide kone, og deres to døtre på 3 og 4 år, noe alvorlig. Dagen etter ble han selv arrestert for drapene. Hvordan kunne den tilsynelatende vellykkede mannen drepe hele familien, og så lyve foran hele verden? I denne episoden sliter Jonas med å gå inn i en sak som er så vond og så nær i tid, mens Susanne har en overraskende teori om hva som faktisk kan ha skjedd i hodet til drapsmannen.
  Publisert 5. april
  35 min
 • Belle Gunnes - drapskvinnen fra Selbu

  Belle Gunnes - drapskvinnen fra Selbu

  Etter å ha emigrert fra Norge til USA på slutten av 1800-tallet, tok Belle Gunnes livet av to, kanskje tre, ektemenn, barna sine, og en haug med skandinaviske friere, som hun gravde ned i hagen. I tillegg hevet hun enorme livsforsikringssummer. Hvem var denne dama som tilsynelatende hadde så uflaks å miste alle rundt seg? Hvordan klarte hun å leve med sine utspekulerte og grufulle handlinger? Jonas og Susanne prøver å analysere hvem norske seriemorderen egentlig var, og Jonas kjenner på at han nesten er litt imponert over alt hun fikk til.
  Publisert 29. mars
  37 min
 • Ted Bundy - den karismatiske morderen

  Ted Bundy - den karismatiske morderen

  På midten av 1970-tallet drepte Ted Bundy minst 30 unge kvinner, samtidig som han levde med samboer og bonusbarn, jobbet i politikken og studerte jus og psykologi. Hva gjorde ham så iskald, beregnende og ond? Hvorfor drepte han? I denne episoden dykker Jonas og Susanne ned i hodet til den amerikanske seriemorderen for å prøve å forstå hvordan han var satt sammen – og Jonas må motvillig innrømme at han har visse likhetstrekk med Ted...
  Publisert 29. mars
  36 min