Podkast
Snakk i vei

Snakk i vei

Statens vegvesen

Alle er vi trafikanter – nesten hver eneste dag.


Statens vegvesen er en del av nordmenns liv i svært mange situasjoner.

Hva ligger bak de valgene vi i Vegvesenet tar? Hvilke utfordringer og dilemmaer ligger i oppgavene våre? Og hvordan påvirker dette deg?


I podkasten deler vi informasjon og kunnskap som du som trafikant kan dra nytte eller lærdom av.

Det kommer en ny episode annenhver tirsdag.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • En vei skal bygges - hva med dyra som lever i naturen der?

  En vei skal bygges - hva med dyra som lever i naturen der?

  Du visste kanskje ikke at Statens vegvesen driver hotell? For i tillegg til at vi skal sørge for at trafikanter kommer seg trygt frem – så gjelder det faktisk salamandere og andre dyr også. Tidligere ble mange salamandre overkjørt til og fra overvintring, hvis en vei var bygget i deres vandringruter. Det har gjort at Statens vegvesen har bygd flere salamanderhotell i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning. Forsker Børre Dervo og byggherre Frode Bye i Statens vegvesen er i studio hos programleder Frida Gunnestad Johansen.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. januar
  21 min
 • Slik jobber Statens vegvesens ulykkesgruppe

  Slik jobber Statens vegvesens ulykkesgruppe

  Vi hører det på radio og vi leser det i avisa: «Statens vegvesens ulykkesgruppe er på veg til ulykkesstedet.» Men hvem er denne ulykkesgruppa? Hvordan jobber de? Og hva finner de ut? Det er tema for denne episoden av Snakk i vei. Gjest er Jan Ivar Moen, som leder arbeidet med ulykkesundersøkelser i Statens vegvesen. Han er sjøl en av ulykkesundersøkerne som rykker ut når alvorlige ulykker skjer.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. januar
  18 min
 • Trafikksikkerhet på norske veger: Slik gikk det i 2022

  Trafikksikkerhet på norske veger: Slik gikk det i 2022

  Hvordan har det gått med treffsikkerheten i 2022? Hva slags tendenser ser vi i ulykkesstatistikken? 

  Guro Ranes, som er avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen er i studio for å oppsummere året som har gått.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 27. desember 2022
  20 min
 • Kjør forsiktig i juletrafikken!

  Kjør forsiktig i juletrafikken!

  Det er snart jul og halve Norge skal ut på veien. Juleturen kan bli krevende med stor trafikk og skiftende vær. Statens vegvesen er bekymret – og vi er ikke alene. Sammen med Trygg trafikk, Fylkeskommunene og Politiet går vi nå sammen om et budskap til trafikantene: Stress ned og kom trygt frem på veien. I studio med programleder Frida Gunnestad Johansen er Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk og Knut Smedsrud, sjef for utrykningspolitiet.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. desember 2022
  23 min
 • Hva skal du gjøre om du er redd for å kjøre kolonne over fjellet?

  Hva skal du gjøre om du er redd for å kjøre kolonne over fjellet?

  På Vinterstid kan det være kolonnekjøring på en rekke veier i landet vårt over fjelloverganger. Hvordan skal du kjøre i kolonne og hvordan er du best mulig forberedt? Du får svaret i dagens podkast. Dagens gjester er Lena Brox, Byggeleder, for Vest Finmark driftskontrakt i Statens vegvesen og Ronald Johansen, erfaren vegvokter for presis veidrift.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 29. november 2022
  22 min
 • Ukraina og prisgaloppen

  Ukraina og prisgaloppen

  Det siste året har den gjennomsnittlige prisstigninga vært på 6,9 prosent. For veganlegg spesielt har derimot prisstigninga vært 14,5 prosent. (Tall fra Statistisk sentralbyrå.) Vi kan nærmest snakke om galopperende priser på viktige områder av Vegvesenet si virksomhet. Prisgaloppen har store konsekvenser for utbyggingsprosjektene i Statens vegvesen: Både fordi det blir mindre penger igjen å bygge for, og fordi staten må prioritere å bruke pengene på andre ting enn vegbygging.

  Mange gir krigen i Ukraina skylda for den voldsomme prisstigninga. Men hva har krigen der med prisene her å gjøre?

  Gjest i podkasten er John Atle Haugland, avdelingsdirektør for Kontrakt og marked i Utbyggingsdivisjonen i Statens vegvesen.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 15. november 2022
  20 min
 • Slik skal du enklere komme deg over fjellet og få god informasjon om du må snu!

  Slik skal du enklere komme deg over fjellet og få god informasjon om du må snu!

  Fjelloverganger er noe av det mest krevende du kan kjøre over og de blir ofte stengt på grunn av vanskelige vær- og føreforhold. Det skaper forsinkelser og utfordringer for dere som trafikanter, og påvirker trygghet og beredskap. I tillegg ligger det mye norsk økonomi i ferden over fjellet, for her går det mye næringstransport som er viktig for landet vårt. Hva gjør vi Statens vegvesen for å holde fjellovergangene åpne og gi trafikanter informasjon om de er åpne eller stengte? Fra Statens vegvesen på besøk i studio er Jacob Trondsen, leder Forutsigbar fremkommelighet og Petter Storødegård, Prosjektleder, Forutsigbar fremkommelige fjelloverganger
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 1. november 2022
  24 min
 • Russ og buss

  Russ og buss

  Russebussene er allerede kjøpt inn og nå fikses og freshes de opp og får sitt eget uttrykk på. Men det er stort ansvar å eie eller leie en buss. Statens vegvesen ønsker russen en trafikksikker russetid og tilbyr derfor gratis kontroll av russekjøretøy. Men hva bør du tenke på russebussen skal ut på rulling?

  I podkasten er Arne Amdahl Bakkevig fra kjøreavdelingen for kontroll og godkjenning av kjøretøy og Daniel Alexander Hals, inspektør ved Utekontrollen i Statens vegvesen.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 18. oktober 2022
  34 min
 • Bred last! Tung last!

  Bred last! Tung last!

  Hver dag kjører et stort antall spesialtransporter på veinettet vårt, landet rundt. Det kan være trailere med spesielt brei last, eller spesielt lang last, eller spesielt tung last. Som regel har de en følgebil sammen med seg. Hvordan skal vi andre opptre når vi møter en slik transport? Hva er forventet av oss som trafikanter? Gjester i podkasten er følgebilsjåfør Håkon Farestveit og sjefen hans, Tone Eriksen-Munther.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 4. oktober 2022
  18 min
 • Blir hele trafikkstasjonen digitalisert?

  Blir hele trafikkstasjonen digitalisert?

  I 2001 lanserte Statens vegvesen sin første selvbetjeningsløsning. I dag har Vegvesenet 44 løsninger som sparer samfunnet for over 300 millioner.

  Hva har denne digitaliseringen å si for deg som kunde og trafikant, og er det noe oppgaver som fortsatt krever fysiske kundebehandlere?

  Lill Tove Amundsen, leder for brukerstøtte og brukertjenester samt Heidi Øwre som har ansvar for godkjenning og registreringsprosessene av kjøretøy i Statens vegvesen er gjester.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 20. september 2022
  20 min