Podkast
Det europeiske kvarter

Det europeiske kvarter

Kristine Graneng og Lise Rye

Hva skjer i EU, og hvilken betydning har det for oss i Norge? Det europeiske kvarter er en podkast om EU, europeisk samarbeid og Norges plass i Europa. Podkasten er laget av Kristine Graneng og Lise Rye, ved NTNUs program for Europastudier.


Musikk: Jonas EideHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • S4 E33 – ACER-saken

  S4 E33 – ACER-saken

  ACER-saken har vært til behandling i lagmannsretten. Den ga ikke Nei til EU medhold i at Stortinget brukte feil prosedyre da de vedtok EUs tredje energimarkedspakke. Hvorfor synes Nei til EU denne saken er så viktig, og hva er grunnlaget for søksmålet deres? I denne episoden har vi besøk av Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. desember 2022
  43 min
 • S4 E32 – Et nordnorsk perspektiv på EU: Nord-Norges europakontor

  S4 E32 – Et nordnorsk perspektiv på EU: Nord-Norges europakontor

  På hvilken måte har det som skjer i EU betydning for Nord-Norge? Hvorfor skal ordførere se til EU om de vil skape gode vilkår for å bo og trives? Og hva tenker egentlig politikerne i EU om Nord-Norge? Vi har vært på Nordnorske Europadager, og innimellom slagene fikk vi tatt en prat med Janni Ekrem og Tina Melfjord fra Nord-Norges europakontor om hvorfor og hvordan de jobber med disse spørsmålene.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 6. desember 2022
  24 min
 • S4 E31 – Skandinavisk rundtur: To valg og ett ACER-søksmål

  S4 E31 – Skandinavisk rundtur: To valg og ett ACER-søksmål

  Det har vært to svært spennende valg i nabolandene våre. Vi oppsummerer de svenske og danske valgene og spør hvilken betydning de kan få for europapolitikken. Med oss for å kommentere valgene har vi Tobias Etzold, førstelektor i europastudier. Vi gjør også et sveip hjemom, for å snakke om ACER-saken. Nei til EUs søksmål har vært oppe til behandling i lagmannsretten. Hva handler saken egentlig om?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 15. november 2022
  35 min
 • S4 E30 – Fra Paris til Trondheim: EU og bærekraft

  S4 E30 – Fra Paris til Trondheim: EU og bærekraft

  Hvordan jobber EU for å oppfylle Paris-avtalen og for et mer bærekraftig Europa? Og hvordan ender en jurist i Trondheim opp med å være involvert i dette arbeidet? I denne episoden har vi besøk av Haley Dyrstad, advokatfullmektig hos PWC, som er med på å utforme standarder for bærekraftsrapportering.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 1. november 2022
  25 min
 • S4 E29 – Hvor går EUs migrasjonspolitikk?

  S4 E29 – Hvor går EUs migrasjonspolitikk?

  Den europeiske migrasjonspolitikken er et område som er preget av store interessemotsetninger, noe som gjør at det har syntes vanskelig å komme til enighet om veien videre. Hvilke verktøy har egentlig EU på migrasjonsområdet, og hvordan har de utviklet seg siden flyktningekrisen i 2015? Og hvilken retning beveger den felles migrasjonspolitikken seg i i dag, i lys av krigen i Ukraina? Vi har besøk av Karin Vaagland, doktorgradsstipendiat ved Fafo, som forsker på den europeiske migrasjonspolitikken.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 18. oktober 2022
  34 min
 • S4 E28 – Da danskene sa ja og nordmennene nei

  S4 E28 – Da danskene sa ja og nordmennene nei

  Den 25. september 1972 stemte nordmennene nei til medlemskap i EF. Ei uke senere, den 2. oktober, sa danskene ja. Men på tross av at Norge og Danmark valgte ulike veier for 50 år siden, er det også mange likheter i hvordan Norge og Danmark har forholdt seg til EU. Vi har vært i København i anledning jubileet og snakket om folkeavstemningene og veien videre derifra med historikerne Morten Rasmussen (Københavns Universitet) og Thorsten Borring Olesen (Aarhus Universitet).

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 4. oktober 2022
  48 min
 • S4 E27 – Tilstandsrapport fra EU – og bokbad!

  S4 E27 – Tilstandsrapport fra EU – og bokbad!

  Ursula von der Leyen har talt for Europaparlamentet og lagt frem Kommisjonens prioriteringer for det kommende året. Vi tar en titt på State of the Union-talen og noen av de mest sentrale temaene som von der Leyen løftet der. I andre del av episoden tar vi et steg fra det dagsaktuelle til de lange linjene: Lise har skrevet bok, "En kort introduksjon til EUs historie". Hvordan kan vi forstå hva EU er i dag ved å se tilbake på hvordan samarbeidet har utviklet seg over tid?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 20. september 2022
  39 min
 • S3 E26 – Fra finanskrise til pandemi: Har EU lært?

  S3 E26 – Fra finanskrise til pandemi: Har EU lært?

  Krisene har stått i kø for EU de siste tyve årene. Hvordan og hvor godt EU har håndtert dem har variert mye. I denne episoden har vi besøk av Synnøve Stølen, som har undersøkt EUs respons på krisa i eurosonen og pandemien. Hvorfor var EUs makroøkonomiske respons på koronakrisen så forskjellig fra EUs respons på krisen i eurosonen?


  Synnøve Stølen er vinner av EEAS og NTNUs pris for beste masteroppgave i europastudier 2022.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 4. juli 2022
  24 min
 • S3 E25 – EØS-tvillingene?

  S3 E25 – EØS-tvillingene?

  Gro Harlem Brundtland og Kaci Kullmann Five var begge tydelige stemmer for en tettere tilknytning til EF i perioden frem mot EØS-avtalen og beslutningen om å søke om EU-medlemskap. I mediene fikk de tilnavnet "EØS-tvillingene". Men hvor like var de egentlig i måten de argumenterte på? I denne episoden har vi besøk av Dorthea Gradek. Hun har gitt oss ny kunnskap om ja-siden i den norske europadebatten ved å se nærmere på hvordan de to partilederne argumenterte i perioden 1988-1992 – en periode som har stor betydning for den tilknytninga Norge har til EU i dag.


  Dorthea Gradek er vinner av EEAS og NTNUs pris for beste bacheloroppgave i europastudier 2022.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 28. juni 2022
  27 min
 • S3 E24 – Norden, NATO, EU

  S3 E24 – Norden, NATO, EU

  Den russiske invasjonen av Ukraina har satt lys på ulikhetene i sikkerhetspolitikken til de nordiske landene, men den har også satt sikkerhetspolitikken i bevegelse. Finland og Sverige står utenfor NATO, men vurderer nå medlemskap. Danmark, som har vært unntatt EUs forsvarspolitikk, skal stemme over opphevelse av dette forsvarsforbeholdet i en folkeavstemning 1. juni. Kan vi ende opp med et Norden som er mer samstemt sikkerhetspolitisk?


  I denne episoden har vi besøk av Tobias Etzold, førstelektor i europastudier på NTNU. Kristine har også vært innom Folkebevægelsen mod EUs kontorer i København for å kjenne på valgkampstemninga og høre hvorfor de ønsker å bevare forbeholdet.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. mai 2022
  37 min