Podkast
Litteraturhusets podkast

Litteraturhusets podkast

Stiftelsen Litteraturhuset
Litteraturhuset i Oslo er Norges første og Europas største litteraturhus, og er viet litteraturformidling i ordets romsligste forstand. Siden åpningen høsten 2007 har forfattere fra alle verdensdeler gjestet huset, og gjennom lesninger, samtaler, foredrag og debatter etterstrebes det å åpne for nye erfaringshorisonter og perspektiver på hvordan samfunnet, verden og menneskene rundt oss ser ut.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Blant rovdyrene. Sara Stridsberg og Kjersti Skomsvold

  Blant rovdyrene. Sara Stridsberg og Kjersti Skomsvold

  En ung kvinne serverer byens løse fugler på den brune puben. En mann kjører gjennom skogene med to jenter i baksetet. En ung mann oppsøker søsterens morder i fengsel. En kvinne får tre inn i et hemmelig selskap, men snart rammer krisen den ærverdige høyborgen.

  Sara Stridsbergs nyeste utgivelse, Hunter i Huskvarna, får vi elleve noveller som spenner fra realistiske til eventyrlige, alle i Stridsbergs poetiske, skinnende språk. Hovedpersonene er oftest unge jenter eller kvinner, og novellene preges av Stridsbergs varme og blikk for dem som befinner seg i utkanten av samfunnet.

  Sara Stridsberg er en av våre fremste nordiske samtidsforfattere. Hun står bak kritikerroste romaner, noveller og skuespill som DrømmefakultetetMedealand og Kjærlighetens antarktis, og har blant annet fått Nordisk Råds litteraturpris, Doblougprisen og Aftonbladets litteraturpris.

  Kjersti Annesdatter  Skomsvold har lenge fulgt Stridsbergs forfatterskap. Nå møtes de to til samtale om dem som faller utenfor, om barndom, tap, makt og vold.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 5. februar
  63 min
 • Bob blir til. Helle Helle og Eivind Hofstad Evjemo

  Bob blir til. Helle Helle og Eivind Hofstad Evjemo

  Bob flytter hjemmefra og sammen med kjæresten i en liten leilighet i Vanløse og voksenlivet kan begynne, men hvordan skal dette livet være? Bob vet det ikke. Kjæresten skal studere, mens Bob har ikke de store framtidsplanene. Han lar tilsynelatende tilfeldighetene styre.

  Helle Helles nye roman BOB, oversatt av Trude Marstein, møter vi igjen henne, fra romanen de (2019). Hun som i ungdomsårene måtte takle sin mors alvorlige sykdom. Men møter vi henne, egentlig? For fortelleren i romanen syns nesten ikke. Det er Bob det handler om. Det er Bob vi blir kjent med, det er Bobs interesser for gatenavn, Bobs lettdistraherte væremåte og Bobs barndomsminner vi møter. Hun fungerer som en slags allvitende, men også omsorgsfull forteller. Eller er hun angrende eller dømmende? Blikket hennes hviler uavbrutt på Bob.

  Helle Helles romaner har av flere kritikere blitt kalt minimalistiske, men tolkningsrommet leseren inviteres inn i er stort. Hos Helle veier ordene om mulig litt mer enn hos andre forfattere. I hennes hender får de en suggererende effekt, de er nøye utvalgt og de maner fra en stemning som er umiskjennelig Hellesk. «Det er som om ho har valt bort store deler av verktøykassa og så utnyttar ho det som er att til fulle.» skrev Marta Norheim i sin anmeldelse av BOB for NRK.

  Det er nettopp denne evnen som har gjort Helle Helle til en av Danmarks fermeste prosaister. Hun har blant annet mottatt Kritikerprisen, P.O. Enquists pris, og Det Danske Akademis Store Pris og bøkene hennes er oversatt til 22 språk. Hun har en stor og dedikert leserskare i Norge. På Litteraturhuset møter hun forfatter og redaktør Eivind Hofstad Evjemo, til en samtale om krystallklart språk, fortellerposisjoner og om å la seg drive med i livet.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 29. januar
  60 min
 • Høyreekstremisme: Nasjonale symboler. Øystein Sørensen, Carl Emil Vogt og Mala Wang-Naveen

  Høyreekstremisme: Nasjonale symboler. Øystein Sørensen, Carl Emil Vogt og Mala Wang-Naveen

  Runer, ornamentikk fra vikingtida, det norske flagget: norske nasjonale symboler brukes ofte for å styrke ideen den urnorske eller ariske overlegenheten. Middelalderkonger, polarhelter og andre nasjonale storfigurer har blitt gjort til frontfigurer for retningen, med varierende belegg. Hva slags rolle har nasjonale symboler spilt for høyreekstrem ideologi, og hvordan skiller denne bruken seg fra annen nasjonalisme? Øystein Sørensen gir en intro til hvordan nasjonale symboler har blitt brukt i nasjonalistisk ideologi, før Carl Emil Vogt går i dybden på hvordan Frithjof Nansen ble annektert av NS etter sin død. Etter disse to innledningene møter Sørensen og Vogt Mala Wang-Naveen til samtale om bruk av nasjonale symboler i høyreradikale strømninger.

  Øystein Sørensen er professor i moderne historie ved Universitetet i Oslo, med særlig kompetanse på politiske ideers historie. Han har utgitt en rekke bøker om politisk historie og politisk ideologi. Carl Emil Vogt er historiker, forfatter og spesialrådgiver ved HL-senteret. Han er forfatter av blant annet biografien Fridtjof Nansen. Mannen og verden og Nansens kamp mot hungersnøden i Russland. Mala Wang-Naveen er forfatter og journalist, og jobber til daglig som kommunikasjonssjef i forskningsinstituttet SINTEF

  Arrangementet inngår i Litteraturhusets serie om høyreekstremisme i Norge.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 22. januar
  65 min
 • Høyreekstremisme: Utenforskap og forebygging. Tore Bjørgo, Anders Hammer og Frode Bjerkestrand

  Høyreekstremisme: Utenforskap og forebygging. Tore Bjørgo, Anders Hammer og Frode Bjerkestrand

  Hva er årsaker til at enkelte radikaliseres og tyr til vold? Begrepet «ensom ulv» benyttes gjerne for å beskrive terrorister som har handlet alene, men de er som regel tilknyttet andre høyreekstreme gjennom digitale eller fysiske subkulturer. Hvordan forhindre utenforskapet som leder disse individene mot radikaliserende nettverk? Hvordan kan vi som samfunn forebygge hatkriminalitet og terror?

  Anders Hammer gi oss et innblikk i en radikaliseringsprosess gjennom eksemplet Philip Manshaus, og med seg på scenen har han Ellen Ihle-Hansen, mor og stemor til henholdsvis Johanne Ihle Hansen og Philip Manshaus. Tore Bjørgo vil fortelle om forebygging av hatkriminalitet. Etter dette møter Hammer og Bjørgo Frode Bjerkestrand til samtale om forebygging av utenforskap, radikalisering og vold.

  Anders Hammer er journalist og dokumentarfilmskaper som særlig har befattet seg med krigen i Afghanistan. I høst er han aktuell med boka Terroristen fra Bærum. Radikaliseringen av Philip Manshaus. Her samtaler han med ()

  Tore Bjørgo er leder for senter for ekstremismeforskning (C-Rex) ved Universitetet i Oslo, og han har særlig forsket på voldelig ekstremisme og terrorisme, så vel som avradikalisering. Frode Bjerkestrand er journalist, forfatter og tidligere kulturredaktør i Bergens Tidende.

  Arrangementet inngår i Litteraturhusets serie høyreekstremisme i Norge.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 15. januar
  63 min
 • Høyreekstremisme: Norge 2022. Harald Klungtveit, Cathrine Thorleifsson og Carline Tromp

  Høyreekstremisme: Norge 2022. Harald Klungtveit, Cathrine Thorleifsson og Carline Tromp

  Mer enn ti år har gått siden 22. juli 2011 og det verste terrorangrepet på norsk jord. Dessverre var det verken første eller siste angrep fra norske høyreekstreme med dødelig utfall. Hvilken rolle har høyreekstremismen hatt i Norge i nyere tid, og hvordan bygger de nettverk i digitale og fysiske rom?

  Harald Klungtveit gir en innføring i høyreekstremismen i Norge i nyere tid, mens Cathrine Thorleifsson vil fortelle om den post-organisatoriske ekstremismen. Etter disse to innledningene møter Klungtveit og Thorleifsson Carline Tromp til samtale om høyreekstremismen i Norge i 2022.

  Harald Klungtveit er journalist og redaktør i Filter Nyheter, og har i en årrekke befattet seg med norsk høyreekstremisme. I 2020 kom boka Nynazister blant oss: På innsiden av den nye høyreekstremismen. Cathrine Thorleifsson er forsker ved senter for ekstremismeforskning (C-Rex) ved Universitetet i Oslo, og forsker særlig på ytre høyreaktivister i transnasjonale og digitale subkulturer. Hun er også leder for den nyoppnevnte Ekstremismekommisjonen.

  Carline Tromp er debattredaktør i Klassekampen og forfatter av boka Kulturkrig. Det nye ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme.


  Arrangementet var det første i Litteraturhusets serie om høyreekstremisme i Norge.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 8. januar
  61 min
 • My African Reading List: Nadifa Mohamed

  My African Reading List: Nadifa Mohamed


  Nadifa Mohamed er forfatter av tre romaner, og de to tidligste, Svart mamba og De tapte sjelers land, er oversatt til norsk. I 2017 deltok Mohamed under Litteraturhusets somaliske dager, og under pandemien intervjuet hun Arundhati Roy og Édouard Louis i Litteraturhuset og Linn Ullmanns podkast How to Proceed. I 2013 sto hun på magasinet Grantas liste over beste unge britiske forfattere. Mohameds siste roman, The Fortune Men, ble kortlistet til den prestisjetunge Booker-prisen i 2021. Hun underviser i skrivekunst ved Royal Holloway University i London. Dette er Nadifas leseliste.

  • Allah is Not Obliged by Ahmadou Kourouma, oversatt av Frank Wynne, Heinemann. (2006) (på fransk i 2000)
  • Waiting for the Wild Beasts to Vote av Ahmadou Kourouma, oversatt av Frank Wynne,  Heinemann (2003)(på fransk i 1998)
  • Home to Harlem av Claude Mckayy (1928)
  • Banjo av Claude Mckay (1929)
  • Romance in Marseille av Claude Mckay (2020)(1933)
  • Amiable with Big Teeth av Claude Mckay (2017) (1941)

  I denne podkastserien inviterer Stiftelsen Litteraturhuset forfattere og tenker til å snakke om sine forfatterskap, lesepraksis og sin leseliste fra det afrikanske kontinentet og diaspora.  

  Intervjuer i denne episoden er Åshild Lappegård Lahn

  Redigering og produksjon ved Stiftelsen Litteraturhuset. 

  Musikk av Ibou Cissokho 

  Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 29. desember 2022
  26 min
 • My African Reading List: Yvonne Adhiambo Owuor

  My African Reading List: Yvonne Adhiambo Owuor

  Yvonne Adhiambo Owuor er forfatter og manusforfatter fra Kenya. Hun har tidligere ledet Zanzibar internasjonale filmfestival. I 2003 vant hun novellekonkurransen Caine Prize for African Writing, og i 2013 kom debutromanen Dust, som ble tildelt Jomo Kenyatta Prize for Literature. I 2015 gjestet hun Litteraturhuset, et besøk som resulterte i norsk oversettelse og utgivelse av Dust. I 2019 fulgte den kritikerroste The Dragonfly Sea. Disse forfatterne er på Yvonnes leseliste. 

  • Makena Onjerica
  • Oduor Okwiri
  • Dennis Mugaa
  • Idza Luhumyo
  • Troy Onyango
  • Remy Ngamije
  • Gloria Mwanige
  • Kwame Nyongo
  • Aleya Kassam
  • Haji Gora Haji

  I denne podkastserien inviterer Stiftelsen Litteraturhuset forfattere og tenker til å snakke om sine forfatterskap, lesepraksis og sin leseliste fra det afrikanske kontinentet og diaspora.  

  Intervjuer i denne episoden er Nosizwe Lise Baqwa

  Redigering og produksjon ved Stiftelsen Litteraturhuset. 

  Musikk av Ibou Cissokho 

  Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 28. desember 2022
  39 min
 • Brutte løfter. Damon Galgut og Nosizwe Lise Baqwa

  Brutte løfter. Damon Galgut og Nosizwe Lise Baqwa

  Damon Galguts Bookerpris-vinnende roman Løftet (til norsk ved Johanne Fronth-Nygren) følger den hvite, sør-afrikanske familien Swart, som holder til på en gård utenfor Pretoria. Fortellingen beveger seg fra kjernefamilien i apartheid-staten, via frigjøringen i 1994 og til barna blir voksne, tett på vår egen tid. Galguts fortelling glir fram gjennom tiårene i Sør-Afrikas nyere historie, og vever inn og ut mellom de ulike familiemedlemmene – ofte skifter perspektivet mellom karakterene midt i en setning, eller det overtas av den smått spydige fortelleren. Det er en historie om en familie i oppløsning, og om hvordan livet i stor grad går videre uten de store endringene for Sør-Afrikas hvite befolkning. Damon Galgut er forfatter av en rekke kritikerroste og prisvinnende romaner og skuespill, blant annet The Good Doctor, Arctic Summer og I et fremmed rom.

  På Litteraturhuset møter han statsviter og artist Nosizwe Lise Baqwa til samtale om brutte løfter og en hvit sør-afrikansk familie i oppløsning.

  Samtalen er på engelsk.

  Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 25. desember 2022
  60 min
 • Velsigne våre blå kroppar. Warsan Shire og Athena Farrokhzad

  Velsigne våre blå kroppar. Warsan Shire og Athena Farrokhzad

  Warsan Shire er ein kritikarrost og prisvinnande britisk poet. I 2016 vart ho trekt fram av artisten Beyoncé som ei av hennar favoritt-poetar, og ho figurerer på albumet «Lemonade» og i filmen «Black Is King». I 2014 var ho første poet som fekk tittelen Young Poet Laureate of London.

  Shire er fødd av somaliske foreldre i Kenya og oppvaksen i Storbritannia, og har sagt at ho nyttar si eiga erfaring som innvandrar, så vel som erfaringar frå familie og kjende i det ho skriv.

  Dei to diktsamlingane hennar, Eg lærer mor mi å føde og Velsigne dottera oppdratt av ei stemme i hovudet, er begge gjendikta til norsk av Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen. Her utforskar ho tema som oppvekst, mødrer og døtrer, svart identitet, migrasjon, familie og tru gjennom eit stilsikkert språk, der både referansar til popkultur og ord og frasar på somali er fletta inn.

  Athena Farrokhzad er ein svensk poet og forfattar, særleg kjent for debutsamlinga Vitsvit, om migrasjon, kvitheit og vald. På Litteraturhuset møtte ho Shire til ein samtale om poesi og marginaliserte menneske og erfaringar.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. desember 2022
  60 min
 • Hvem dreper oss? Litteratur og maktens avsløring Édouard Louis og Sofi Oksanen i samtale

  Hvem dreper oss? Litteratur og maktens avsløring Édouard Louis og Sofi Oksanen i samtale

  Édouard Louis 2022: Hva er forfatterens rolle i en verden dominert av informasjonskriger og statlige narrativer? Maktubalanser, utnyttelse og den sovjetiske okkupasjonen av Øst-Europas mørke historie er blant de tilbakevendende temaene i verkene til den finsk-estiske forfatteren og dramatikeren Sofi Oksanen. Hennes særegne blanding av surrealistiske elementer og virkelige politiske hendelser gir rom til en litterær utforskning av hvor politisk makt har ligget historisk og hvor den ligger i dag. Édouard Louis har lenge vært en beundrer av Oksanens forfatterskap. De to forfatterne er også politisk aktive i sine hjemland, og møtes til en samtale om å skrive politisk. Hva vil det si å være en politisk forfatter? Samtalen ble ledet av kritiker, forfatter, og kulturredaktør i Morgenbladet, Ane Farsethås.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 22. desember 2022
  64 min