Podkast
Bysnakk

Bysnakk

OMA

Bysnakk er en podkast om byutvikling som tar for seg alt vi lurer på om framtidens byer. Hvordan vil vi bo, jobbe og bevege oss i framtiden, hvordan får vi til økt ombruk og hvordan skal vi planlegge byen etter korona?


En podkast fra OMA med programleder, Erling Fossen og faglig kommentator, Maren Bjerkeng. Erling er Norges første urbanist og daglig leder i OMA - et nettverk for helhetlig og bærekraftig byutvikling i Osloregionen. Maren er arkitekt og jobber som eiendomsutvikler. Annenhver onsdag snakker de med spennende gjester om trender innenfor byutvikling. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Follobanen - Blir det by på Ski?

  Follobanen - Blir det by på Ski?

  15minuttersbyen har vært et "hot topic" en stund. Dvs. at man skal få dekket alle sine behov innenfor en radius av 15 minutter utenfor døra hjemme.

  På Ski storsenter kan man få dekket behov for hele livsløpet, men er dét urbant - og hvilke effekter kan man forvente lokalt når Follobanen omsider går på skinner?


  Follobanen tar deg fra Ski til Oslo på 11 minutter, og kort reiseveg til jobben frister mange til å flytte ut av Oslo, men for å skape gode lokalmiljøer må man også utvikle gode og attraktive steder å oppholde seg der folk bor. Dette står høyt på agendaen for ordføreren i Nordre Follo, Hanne Opdan.

  Hun gjester dagens studio sammen med prosjektleder og partner i Stor Oslo Eiendom, Carl Henrik Graff, og sammen skal vi finne ut om det blir byliv i Ski? ...og på Kolbotn.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 25. januar
  24 min
 • Aktiviststyrt byutvikling

  Aktiviststyrt byutvikling

  Aktiviststyrt byutvikling.

  Hva skjer når byutviklingen slik vi kjenner den blir snudd på hodet?


  Alto Braveboy har viet et liv til Gamlebyen Sport og Fritid, og under Dyvekes bro har det vokst frem et levende miljø, med skatepark og konsertscene og flere andre fritidstilbud.

  Grasrota har jobbet med det de har, fått sponset betong og plank og bidratt med arbeidstimer, noe som har fungert i mange år, men uten penger og seriøsitet kommer man ikke alltid i mål med å lage noe som varer over tid.


  Trine Køhncke Urholt er ny bydelsdirektør i Nordre Aker og har som en av sine kampsaker å bekjempe utenforskap.

  I hennes bydel har de satt fokus på nettopp denne typen frivillighet; frivillighet med utspring i lokale forhold og behov. Sammen med Maren og Erling diskuterer dagens gjester hva som skal til for at kommunen kan bidra inn i slike initiativ, og hva som skal til for at midlertidige, aktiviststyrte utspring blir tatt seriøst og møtt med samarbeidsvilje.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 11. januar
  25 min
 • Julespesial: Hvordan utvikler man byen slik at alle føler seg velkomne?

  Julespesial: Hvordan utvikler man byen slik at alle føler seg velkomne?

  Hvordan utvikler man byen slik at alle føler seg velkomne?

  Hva gjør at noen områder føles mer utrygge enn andre, og hvordan kan man transformere et slik område til det bedre, uten at man senger noen ute?


  Det er ikke til å unngå at et bymiljø består av ulike mennesker, og at alle trenger et sted å være.

  Rusmiljøet i Oslo har historisk sett blitt beskrevet som antisosiale elementer som har blitt forsøkt flyttet rundt, jaget av politi og vektere, eller man har tilrettelagt for lukkede byrom som oppleves som utrygge for andre forbipasserende.

  Dette foregår fremdeles, men debatten er i endring, og økt samhandling og forståelse gir håp for en mer inkluderende fremtid.


  I dagens Bysnakk har vi besøk fra leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arlid Knutsen, og administrerende direktør i Anker STI, Svein Hov Skjelle.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 22. desember 2022
  20 min
 • Er drabantbyen det nye sentrum?

  Er drabantbyen det nye sentrum?

  By -og befolkningsvekst i den tette byen blir stadig vanskeligere, men betyr dette at målsetningen om at veksten skal skje innenfra og ut må skrotes?

  Bysnakk tar for seg morgendagens nyheter i dag, og for å diskutere om drabantbyen er i ferd med å bli det nye sentrum har vi besøk fra bystyrerepresentant Eivind Trædal (MDG), og stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (AP).  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 7. desember 2022
  21 min
 • Kommersialiseringen av byens torg.

  Kommersialiseringen av byens torg.

  Kommersialiseringen av byens tog.

  Youngstorget yrer av liv, med foodtrucks, salgsboder, utesteder, og noen ganger - et gigantisk telt.

  Teltet trekker store folkemengder med sine arrangementer, og det er naturlig å tenke at dette også vil bidra positivt for de som driver andre virksomhet i området, men slik er det kanskje ikke alltid.


  Byens torg er demokratiets arena, men er det riktig at folk skal valfarte til Youngstorget for å se VM i Qatar, eller skulle dette vært prinsipielt unngått? Er Oktoberfest er godt tilskudd til bylivet? Vi spør; hvem er torgene til for, og hvilke prinsipper styrer man etter når Youngstorget fylles med liv?


  I dagens Bysnakk har vi besøk fra daglig leder ved Fyret, Kaja Moreite Nørholm Tinderholt, og byforvalter i Bymiljøetaten, Christian Fredrik Leknes-Kilmork.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 23. november 2022
  23 min
 • Kan vi trives høyt og tett?

  Kan vi trives høyt og tett?

  I kjølvannet av arbeidet med høyhusstrategien kan det virke som alle har hatt et høyhus i skuffen, og forslagene til hvor de kan bygges er nesten like mange som meningene om dem.


  I Oslo er nesten alle høyhusprosjektene for næring, men er det egentlig mulig for nordmenn å trives med å bo høyt og tett?

  Dette har Katja Bratseth, antropolog og partner i Byantropologene forsket på, og sammen med arkitekt og partner i C.F. Møller, Mads Mandrup Hansen gjester hun dagens studio. C.F. Møller har god erfaring med høyhus til ulike formål og i flere forskjellige land, og kanskje møter man egentlig de samme utfordringene over alt.

  Eller?


  Hva er egentlig problemet, og hvorfor fortsetter denne debatten å engasjere?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 16. november 2022
  26 min
 • Mangfold i eiendomsbransjen

  Mangfold i eiendomsbransjen

  Vi ansetter deg fordi du er annerledes, men håper du blir lik oss til slutt.

  Er konformitetspresset i eiendomsbransjen virkelig så sterkt?


  Dagens gjester er Ingvild Jacobsen Roald, prosjektleder i Skanska og nestleder i Ung i Næringseiendom, og Tone-Lise Vilje, head of brand i Ferd Eiendom.


  I dagens Bysnakk snakker vi om mangfold.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 2. november 2022
  25 min
 • Bilens inntog på Karl Johan

  Bilens inntog på Karl Johan

  Fremtidens aktive førsteetasjer.

  Per i dag har 7-8 ulike bilprodusenter sine showroom i noen av Oslo sentrums mest attraktive handlegater, og 7-8 nye er i tillegg på veg inn.

  Med nesten 14 slike utstillingsvinduer blir det tydelig at noe er i endring, men hva er det som skjer? Er det bilen som tar hevn for at vi forsøker å skvise den ut av byen?


  Lars Simen Paulgaard, partner i Eiendomshuset Malling & Co ser en tydelig trend, der pengesterke bilprodusenter erstatter retail og servering i flere av sentrumsområdets mest ettertraktede lokaler.

  Leieprisene er høye, og med færre mennesker i gatene og et generelt økende prisnivå er det vanskeligere å drive næring.

  Hva kommer dette av? Er det bare postpandemisk nettshopping, eller skal bilfritt byliv også ta noe av skylden for at bilen nå flytter fra gatene og inn i husene?


  I studio har vi også besøk fra leder i Oslo MDG, Sigrid Heiberg, som ikke blir kvitt bilen i byen, men som allikevel er fornøyd med at Oslo langt på veg har klart å skape gode byrom å være i, uten bilen i sentrum.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 19. oktober 2022
  22 min
 • Ring 1 - Minste motstands vei?

  Ring 1 - Minste motstands vei?

  Regjeringskvartalet bygges, og for å ivareta sikkerheten må Hammersborgtunnelen bygges om og senkes, og Vaterlandstunnelen rehabiliteres.

  Dette tar tid, kostnadene er høye, og inngrepene i byen er store.

  Flere alternativer ligger på bordet, men hvor skal bilen gjøre av seg i mellomtiden?

  Vil den fordampe og etterlate et bilfritt sentrum, eller vil byens øvrige gater flomme over av trafikk?

  Maren og Erling tar for seg de mange konsekvensene og ringvirkningene av prosjektet, og får som alltid hjelp fra godt kvalifiserte gjester når vanskelige spørsmål skal besvares.

  Dagens passasjerer er forfatter og journalist Ulrik Eriksen og forskningsleder ved transportøkonomisk institutt, Aud Tennøy.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 5. oktober 2022
  21 min
 • Sotahjørnet

  Sotahjørnet

  Byen vår trenger boliger, og med et stadig mindre areal som kan bygges ut beveger vi oss i retning av et utviklingsklima preget av tøffere prioriteringer.

  På Vålerenga skulle det folkekjære Sotahjørnet rives til fordel for et nytt OBOS-prosjekt, noe som til slutt resulterte i håndgemeng.


  Nå har OBOS kommet med et nytt forslag og dialogen med naboene er på bedringens veg, men hva er det som skaper så sterke følelser, og er det egentlig mulig å balansere forholdet mellom vern og utvikling på en måte som gjør alle til lags?


  I dagens episode møtes leder i Vålerenga Vel, Hege Stensrud Høsøien og utviklingsdirektør i OBOS, Geir Graff-Kallevåg.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 21. september 2022
  23 min