Podkast
Fylkespodden

Fylkespodden

Trøndelag fylkeskommune
Fylkespodden - historier fra Trøndelag gir deg innblikk i alt det spennende som skjer i Trøndelag fylkeskommune. Her blir det spennende gjester og gode, engasjerende historier.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Trafikk og lego

  Trafikk og lego

  I denne episoden av Fylkespodden byr vi på to innslag. Først har vi snakket med vinnerne av fylkeskommunens store konkurranse om trafikksikkerhet som ble arrangert høsten 2022.  

  Vinnerne fikk sine premiere torsdag 26. januar, og det er stor variasjon i vinnerbidragene. Målet med konkurransen var å få inn bidrag som treffer ungdommer på videregående skole. Over 50 bidrag kom inn, og de beste blir presentert i denne episoden av Fylkespodden. 


  I tillegg har vi snakket med en mann som er spesielt interessert i lego. I februar er det nemlig et stort treff for legointeresserte på Oppdal. Lego er nemlig ikke en leke du vokser fra – snarere tvert imot!   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 31. januar
  25 min
 • En unik jobbmulighet

  En unik jobbmulighet

  - Som trainee blir du en del av et traineemiljø der du møter andre traineer og får et nettverk med andre som er i samme situasjon som deg, sier leder av Trainee Trøndelag, Marit Eriksen. 

   

  Hun sier det er få store forskjeller mellom en “vanlig” jobb og en trainee-jobb. Du får samme lønnsbetingelser og får prøvd deg på ulike områder i bedriften som ansetter deg. Traineejobbene er imidlertid bare for de som har høyere utdannelse, noe som vil si minimum bachelorgrad. 

  Når du blir trainee så har du også stillingen i to år, i en eller to bedrifter.  

   

  Trøndelag fylkeskommune er den viktigste bidragsytere til traineeordningen. Det var også fylkeskommunen som ba traineeordningene om å samordne seg under paraplyen Trainee Trøndelag. Fylkeskommune har også som mål at bedrifter over hele fylket skal få et tilbud om trainee. 

  Ida Norum er trainee i Sparebank 1 Midt-Norge SMN og har vært trainee i snart halvannet år. 

  - Det som er fint med å søke trainee-stilling er at du når legger inn en søknad så blir du matchet opp mot bedrifter. På den måten får du kontakt med bedrifter du ellers ikke ville nådd ut til, sier hun. 

  Hvert eneste år lyser det ut trainee-stillinger, og neste søkadsfrist er 1. februar 2023. Stillingene krever ikke relevant arbeidserfaring. Trainee Trøndelag har i dag sju traineeordninger over hele Trøndelag. 


  Hør mer i Fylkespodden!   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. januar
  23 min
 • - Gode samfunn har folk i jobb

  - Gode samfunn har folk i jobb

  - Det er altfor mange som ikke deltar i arbeids- og utdanningslivet i Trøndelag og vi er nødt til å tenke annerledes, sier direktør i NAV Trøndelag, Torbjørn Aass 

  LO-leder Peggy Følsvik sier partene i arbeidslivet har et ansvar for å få folk i jobb. 

  - Men vi må også ha med oss myndighetene som til sjuende og sist er ansvarlig for dette, sier Følsvik. 

  NHO-leder Ole Erik Almlid sier at folk som står utenfor arbeidslivet ikke bare kan kjenne dette som et personlig tap.  

  - Det er også et er tap for bedriftene og storsamfunnet. Gode samfunn har folk i jobb, sier han. 

  I tillegg snakker vi om energisituasjonen i Trøndelag og Norge. Vi går nemlig mot et energiunderskudd allerede i 2027 ifølge Statnett. 

   

  Gjester i denne episoden er: 

  Direktør i NAV Trøndelag, Torbjørn Aas, LO-leder Peggy Følsvik, Administrerende direktør i NHO Norge, Ole Erik Almlid, konserndirektør i NTE, Christian Stav og konserndirektør i Statnett, Elisabeth V. Vardheim.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 17. januar
  24 min
 • Tryggheten slår sprekker

  Tryggheten slår sprekker

  Krigen i Ukraina påvirker hele Europa, også Norge og Trøndelag. Vår trygge tilværelse blir utfordret, og ingen vet når ting er tilbake på et mer normalt spor. 

  -Vi har hatt en lang periode etter murens fall og den kalde krigen der utviklingen har vært veldig positiv. Nå ser vi mer konfrontasjon der ulike verdier og samfunnssyn står opp mot hverandre, sier Gram.


  Det som bekymrer også professor Torunn Laugen Haaland ved Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole. Hun tror ikke på et russisk angrep på Norge, men er dypt bekymret over de forferdelige tingene som skjer i Ukraina. Hun er også klar på at krigen har bidratt til en uoversiktlig situasjon når det kommer til flyktningstrømmer, globale produksjonskjeder og matvaresikkerhet.

  • Det er ingen som som helt overskuer hvordan vil gå framover, sier hun.


  Hør mer om hvordan forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsker Torunn Laugen Haaland vurderer sikkerhetssituasjonen i Trøndelag og Norge i denne utgaven av Fylkespodden.


  Denne episoden er den første av to episoder som omhandler temaene som ble diskutert under Trøndelagsmøtet i Stjørdal 12.-13. januar 2023.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. januar
  22 min
 • Hun skal gjøre Trøndelag grønnere

  Hun skal gjøre Trøndelag grønnere

  Aksjeselskapet Grønt Hjerte Skal bidra til at Trøndelag fylkeskommune skal nå sine nullutslippsmål. For å få til dette, skal det satses stort på å få grønnere energiproduksjon i nye og eksisterende bygg. 


  160 millioner kroner skal investeres de neste fem årene i en rekke ulike bygg. Dette gjelder blant annet på Jan Bojer videregående skole i Vanvikan som blir ferdig i mars 2023.

  - Her er det solcelleanlegg på tak og fasade samt sjøvannskolektor. Dette anlegget er snart i drift, sier daglig leder Anna Bergman.


  Bergman startet som daglig leder i oktober i 2022, og målet er at Trøndelag fylkeskommune skal være klimanøytralt innen 2030.

  - Det er kort tid, men jeg er optimistisk og blir sjelden stresset. Det er bare å lage gode planer og gjennomføre disse, sier hun.


  Hør mer i Fylkespodden!
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. januar
  22 min
 • Godt nytt år

  Godt nytt år

  Godt nytt år!


  Fylkespodden starter 2023 med å ønske alle lyttere våre godt nytt år!


  Hør programlederne Ketil Hustad, Rabeya Khaten Kazi og Håvard Zeiner fortelle om planene for Fylkespodden i 2023.


  Stikkord for våre første podkastsendinger er sniksymfonisering (!), elvemuslinger og fylkeskommunens egen traineeordning.


  Følg med i Fylkespodden!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. januar
  19 min
 • Er du digital?

  Er du digital?

  Vi lever i en digital verden der stadig flere ting blir digitalisert. Men er digitalisering løsning på alt? 

  Kort fortalt handler digitalisering om teknologi som forenkler og forbedrer mange av dagens tjenester. I denne utgaven av Fylkespodden prøver vi å gjøre deg litt klokere når det kommer til nettopp digitalisering.

  Øyvind Vikan og Nina Otterbekk jobber med digitalisering i Trøndelag fylkeskommune. 

  De siste årene har mange av fylkeskommunens tjenester blitt digitalisert, og dette arbeidet blir ytterligere forsterket i 2023.

  Noe av det viktigste for å få folk til å forstå digitalisering handler om å snakke et språk som folk forstår. Digitalisering er nemlig så mye mer enn et system og et verktøy.

  - Jeg tror det handler om å knytte dette til oppgaver som folk møter i hverdagen. En må rett og slett snakke om digitalisering på en måte som gjør at folk skjønner hva dette handler om, sier Nina Otterbekk.


  Hør med i Fylkespodden!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 20. desember 2022
  21 min
 • Klare for take off

  Klare for take off

  I midten av mars 2022 vedtok Trøndelag fylkeskommune at landslinja for flyfag i Trøndelag skal ligge på Fosen videregående skole. Arbeidet med å få alt på plass er i full gang og høsten 2023 kommer de første elevene. 


  Mange mener det er på høy tid dette tilbudet nå er på plass, og neste høst starter 30 elever i VG2 flyfag på den videregående skolen. 


  Avdelingsleder flyfag på Fosen videregående skole, Per Inge Rønsberg, gleder seg stort til oppstarten,

  -Vi har jobbet intensivt i høst for å legge en plan og ha alt klart. Vi er i rute med arbeidet og ser lyst på å få på plass tilbudet, sier Rønsberg.


  Engasjement i miljøet rundt skolen er også stor.

  -132 luftving på Ørlandet flystasjon ser merverdien over tid når vi begynner å produsere elever til dem. Der får vi veldig god støtte, blant annet til markedsføring og lagring av utstyr, sier avdelingslederen.


  Hør mer i Fylkespodden!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 13. desember 2022
  22 min
 • Quintus - Korps - Luftforsvaret // Co-Act!

  Quintus - Korps - Luftforsvaret // Co-Act!

  Spiller du i korps? Da har du garantert hørt om gruppa Quintus, fylkesmusikerne som turnerer året rundt i Trøndelag med konserter og ikke minst seminar for korps. I mange år har de laget egen musikk i tett samspill med amatørmusikere. Da har amatørmusikere lært seg musikken "på øret" - altså uten noter. Og dermed har ingen hatt noter på musikken de spilte sammen med Quintus. Men nå blir det en endring på dette: Quintus har gått i studio med fantastiske Luftforsvarets Musikkorps. Og de har samarbeidet med komponist Christian Aftret Eriksen - som har skrevet ned og tilrettelagt musikken til Quintus slik at korpsene i regionen får hørt musikk og brukt notene.


  Hør intervju med Elisabeth Fossan fra Quintus, arrangør Christian Aftret Eriksen, John Ivar Knutsen fra Luftforsvarets Musikkorps og dirigent Eva Holm Foosnæs.

  Les mer om prosjektet på www.quintus.no


  Programleder: Ketil Hustad  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 6. desember 2022
  19 min
 • Effektiv luftstøtte

  Effektiv luftstøtte

  Dronene i Trøndelag fylkeskommunens bidrar til å lette arbeidet ved blant annet inspeksjoner. Mulighetene er mange og bildekvaliteten blir stadig bedre. 

  Fordelene er mange med kameradroner. Det gjelder blant annet når det går ras. Da kan en drone ta så gode bilder at vegen i enkelte tilfeller kan åpnes raskere enn om man bare hadde hatt bilder fra bakkenivå. 

  Ingeniørgeolog og fagkoordinator for team geofag i Trøndelag fylkeskommune, Ida Ulvik Rønningen, sier hun ofte bruker droner for å sjekke et rasområder. Hun sier dronene bidrar til at de får en raskere avklaring på om det eventuelt vil rase mer og om det er trygt å åpne vegen. 

  I Trøndelag fylkeskommune brukes dronene i alt fra prosjekter til oppgaver som handler om beredskap.  

  Dronene bidrar også til å øke kapasiteten på ulike vegprosjekter. 

  - Vi bruker dronene til dokumentasjon gjennom film og bilder, men også 3D-scanning, sier kontrollingeniør avdeling veg i Trøndelag fylkeskommune, Martin Midttømme. 


  Hør mer i Fylkespodden! 

     Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 29. november 2022
  21 min