Podkast
Morgenbladets filmpodkast

Morgenbladets filmpodkast

Morgenbladet
Morgenbladets film- og tv-podkast. Samtaler om det vi ser – og hva det forteller oss om verden vi lever i. Med Ulrik Eriksen, Elise Dybvig og Aksel Kielland, hver uke.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

  • Sosial dumping og drømmen om Norge

    Sosial dumping og drømmen om Norge

    «Norwegian Dream» er en viktig film - men biter den over for mye? Regissør Leiv Igor Devold har laget en film om hvordan det er å være polsk arbeidsinnvandrer i Norge, og hvordan det er å være skeiv i et homofiendtlig miljø. Men er historien engasjerende, og får vi et godt outsider-blikk på Norge?


    Morgenbladets kulturjournalist Elise Dybvig og filmanmeldere Ulrik Eriksen, Aksel Kielland og Viviana Vega diskuterer hva som funker og ikke i «Norwegian Dream», og snakker om arbeidsinnvandring på film.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert mandag
    28 min
  • Er smarttelefonen blitt et problem for skrekksjangeren?

    Er smarttelefonen blitt et problem for skrekksjangeren?

    Wes Cravens «Scream» (1996) banet vei for en ny type selvbevisst skrekkfilm, og revitaliserte sjangeren for en ny generasjon. I «Scream»-filmene brukes telefonen aktivt for å skape uhygge, men mange moderne skrekkfilmer- og serier velger å sette handlingen til en tid før smarttelefoner og internett eksisterte. 


    Morgenbladets filmpanel har sett «Scream VI» – den nyeste filmen i serien – og snakker om hva som er spesielt med «Scream»-filmene, og hvordan telefonen både kan skape og ødelegge spenning i film.


    Med Aksel Kielland, Elise Dybvig, Ulrik Eriksen og Viviana Vega.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 20. mars
    28 min
  • Forbudt film: «Ingen Bjørner»

    Forbudt film: «Ingen Bjørner»

    Hvordan er det å være filmskaper i et undertrykkende regime? Den iranske regissøren Jafar Panahi har vært pålagt yrkesforbud av myndighetene i landet i mer enn ti år, men fortsetter likevel å lage film. Da «Ingen Bjørner» hadde premiere under fjorårets filmfestival i Venezia, satt Panahi i fengsel i Iran. 


    Morgenbladets filmanmeldere Ulrik Eriksen og Viviana Vega og kulturjournalist Elise Dybvig snakker om metaperspektivet i Panahis film «Ingen Bjørner», og hvorfor det – på tross av tung sensur og begrensninger – lages så mye god film i Iran.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 13. mars
    26 min
  • «The Whale»: Psykologisk portrett eller fedme-horror?

    «The Whale»: Psykologisk portrett eller fedme-horror?

    I «The Whale» spiller Brendan Fraser en mann som veier nesten 300 kilo. Men klarer regissør Darren Aronofsky å utfordre publikums fordommer mot mennesker med overvekt, eller bekrefter han bare stereotypier? Hvorfor er Darren Aronofsky så opptatt av det ekstreme, og hvorfor er vi så glade i å se Hollywood-stjerner gå gjennom dramatiske forvandlinger?


    Morgenbladets kulturjournalist Elise Dybvig og filmkritikere Ulrik Eriksen og Viviana Vega deler sine synspunkter om «The Whale», og snakker om ting som går igjen i Aronofskys filmer. 



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 6. mars
    26 min
  • Wam & Vennerød: Elsket og hatet

    Wam & Vennerød: Elsket og hatet

    Norsk films store radarpar Wam & Vennerød ble både hyllet og slaktet, men deres spenstige replikker og drøye sex-scener overlevde ikke møtet med 90-tallets ironigenerasjon. Men er filmene deres bedre enn sitt rykte?


    Da Petter Vennerød ble diagnostisert med Parkinsons sykdom, bestemte han og kona seg for å lage en dokumentar. «Den siste filmen» følger ham gjennom de siste årene av hans liv, men gir også et glimt inn i Wam & Vennerøds interessante filmografi, og hvordan filmduoen ble mottatt av omverdenen – på godt og vondt.


    Morgenbladets filmanmeldere Ulrik Eriksen og Viviana Vega diskuterer filmene til Wam & Vennerød og deres unike posisjon i norsk filmhistorie.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 27. februar
    25 min
  • Samisk på skjermen

    Samisk på skjermen

    Vi står foran en ny samisk film- og tv-bølge. Morgenbladets filmanmeldere Ulrik Eriksen og Viviana Vega har sett «Ellos eatnu - La elva leve» og snakker om filmens historiske bakteppe. Hvordan har skildringer av samisk liv og kultur endret seg siden Nils Gaups «Veiviseren» (1987), og hva ligger bak den økende interessen for samiske fortellinger og perspektiv?




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 20. februar
    22 min
  • Spielberg, barndomstraumer og filmens kraft

    Spielberg, barndomstraumer og filmens kraft

    Alle i Morgenbladets filmpanel har blitt traumatisert av en Spielberg-film. I «The Fabelmans» ser Steven Spielberg tilbake på sin egen barndom og filmens kraft. Men hva kjennetegner en Spielberg-film, og er regissøren fortsatt relevant?


    Kulturjournalist Elise Dybvig og filmanmeldere Ulrik Eriksen og Viviana Vega diskuterer «The Fabelmans» og deler sine tidligste Spielberg-minner.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 13. februar
    29 min
  • Å skildre kunstnerliv på film: «Munch»

    Å skildre kunstnerliv på film: «Munch»

    Det er uenighet om filmen Munch innad i Morgenbladets filmpanel. Regissør Henrik Martin Dahlsbakken har valgt å bruke utradisjonelle virkemidler for å fortelle historien om Edvard Munch, men funker det? Og kan en film om en kunstner bli et kunstverk i seg selv?


    Morgenbladets kulturjournalist Elise Dybvig og filmanmeldere Ulrik Eriksen og Viviana Vega diskuterer den nye filmen om Edvard Munch og hva som kjennetegner en god biografisk film.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 6. februar
    27 min
  • Politiske eventyr: «Guillermo Del Toros Pinocchio»

    Politiske eventyr: «Guillermo Del Toros Pinocchio»

    Historien om Pinocchio har blitt filmatisert mange ganger. Nå er den meksikanske regissøren Guillermo Del Toro aktuell med en animert film om gutten av tre, og denne gangen er handlingen lagt til Mussolinis Italia. Er Guillermo Del Toros Pinocchio for barn eller voksne? Og hvorfor er det ofte fascister i eventyrene hans?


    Programleder Viviana Vega og filmanmelder Aksel Kielland diskuterer Pinocchio, regissøren som merkevare og Del Toros forkjærlighet for å lure politikk inn i eventyr.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 28. november 2022
    25 min
  • «Flus»: typete typer og 90-tallsnostalgi

    «Flus»: typete typer og 90-tallsnostalgi

    I den nye NRK-serien Flus blir vi tatt med tilbake til 1999, og til et Oslo preget av rivaliserende gjenger. Serien byr på både humor og alvor, og henter inspirasjon fra flere kjente gangster-filmer. Men klarer Flus å tilføre sjangeren noe nytt? 


    Morgenbladets film- og tv-kritikere Aksel Kielland, Ulrik Eriksen og Viviana Vega snakker om skildringer av minoritetsmiljøer i Norge, og mimrer tilbake til slutten av nittitallet.





    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Publisert 7. november 2022
    24 min