Podkast
Jusspodden

Jusspodden

Moderne Media
Har du tenkt på hvor mye av det du gjør i løpet av dagen som i bunn og grunn er jus? Hvor mye av det vi hører om i media, som politikerne snakker om og som vi mener noe om, som faktisk er jusrelatert? Omtrent alle sider av livet og samfunnet vårt reguleres av lover og regler, men hvor mye vet vi egentlig om det? Ved å snakke med eksperter om dagsaktuelle temaer, ønsker Marianne Reinertsen å bringe jusen til folket! For samarbeid: info@modernemedia.no

Alle episoder

 • §136 Hvilke rettigheter skal dyra ha under krig?

  §136 Hvilke rettigheter skal dyra ha under krig?

  Krigen i Ukraina sendte massevis av mennesker på flukt. Mange av dem tok med kjæledyrene sine. Hvilke regler gjelder for dyr på flukt over landegrenser?

   

  Dyr er også ofre i krig; de blir slaktet, bombet, sulter, mister sine naturlige habitater. Hvilket vern har dyr i krig? Bør det bli bedre – og kan vi egentlig snakke om slike ting når mennesker blir utsatt for så utrolig mye lidelse i de samme konfliktene?

   

  Vegard Bahus er på besøk i studio! Han er advokat Advokatfirmaet Bahus og ekspert på dyreveldferdsrett.

  Her kan du sjekke ut kjæledyrsforskriften og kjæledyrforordningen.

  Jusspodden sponses av stiftelsen Lovdata. Lenker over leder til Lovdatas åpne sider. Jusspodden er uavhengig og Lovdata legger ikke føringer på produksjonen.

  Publisert 2. februar
  40 min
 • §135 Politiskandale, forslag om nye regler for voldtekt og andre viktige januarsaker

  §135 Politiskandale, forslag om nye regler for voldtekt og andre viktige januarsaker

  Det er nytt år og mye på tapetet i årets første oppsummering av månedens jusshits.

   

  Politiskandale: Rolleforståelsesutvalget slår fast samrøre mellom politiet og den private organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Hvilke konsekvenser har det og hvorfor blir det kalt et demokratiproblem?

  Karasjok-saken: Denne uken avsluttes en rettssak som har stor betydning for samiske rettigheter. Hva går den ut på og hvorfor kalles den historisk?

  Snøkrabbe-saken: Hvorfor kan en sak om et latvisk rederis ret til å fangste snøkrabbet få betydning for andre lands tilgang til ressurser på norsk sokkel?

  Seksuallovbrudd: Straffelovsrådet kom før jul med forslag til nye regler som nå er sendt ut på høring. Hva går disse forslagene ut på?

   

  Merete Smith (generalsekretær i Advokatforeningen) og Sindre Granly Meldalen (medierettsjurist i Norsk Journalistlag) gjester ukens episode av Jusspodden for å oppdatere oss på det som er verdt å vite fra januar.

  Vi snakker også om forgiftnings-saken fra Høyesterett og en liten juss-kuriosa på tampen av episoden.

  Publisert 26. januar
  49 min
 • §134 Hva gjør politiet når mistenkte nekter å prate?

  §134 Hva gjør politiet når mistenkte nekter å prate?

  Etter masseskytingen i Oslo i sommer har ikke den siktede latt seg avhøre av politiet. Da får man ikke svar på motivasjonen for handlingen og aller viktigst; innsikt i om det var flere involverte og om faren er over eller om det vil skje flere lignende handlinger. Hva gjør politiet da? Og hvorfor er det en grunnleggende rettighet å forholde seg taus?

  Asbjørn Rachlew er politioverbetjent og ekspert på avhørsteknikk. I denne episoden forteller han alt om hvordan politiet går frem for å få løst en sak, hvorfor mistenkte har de rettighetene de har og hvilke regler han mener ikke er gode nok.

  I tillegg arresterer han (pun intented) Mariannes begrepsbruk – hvorfor kan du høre mer om i ukens episode!

   

  Hør mer om avhørsteknikker og manipulasjon i episode 70,  avhør av terrorister i episode 85, avhør av barn i episode 127 og avhør av funksjonshemmede i episode 115.

  Publisert 19. januar
  56 min
 • §133 Jehovas vitner

  §133 Jehovas vitner

  En kvinne ble ekskludert fra Jehovas vitner pga «seksuell umoral». En bekjent hadde utført oralsex på henne mens hun sov. Konsekvensen er at hun mister kontakten med sine barn. Kan et trossamfunn ekskludere noen når konsekvensene er så store for den enkelte – og begrunnelsen ligger i et seksuelt overgrep? Tingretten sa ja. Lagmannsretten nei. Og Høyesterett, de sa ja.

  Hvorfor kom domstolen til det resultatet – og hvordan skal religionsfriheten veies mot andre menneskerettigheter?

  Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon og programleder Marianne Reinertsen diskuterer denne saken og om resultatet i Høyesterett var riktig.

   

  Etter dommen har statsforvalteren trukket tilbake Jehovas vitners registrering som trossamfunn etter trossamfunnslova, noe som betyr at de mister retten til statsstøtte og vigselsmyndighet. Jehovas vitner har varslet søksmål mot staten. Stevning ble innsendt før jul.

   

  Hør mer om Jehovas vitner-dommen i episode 100 og selve dommen (HR-2022-883-A) kan du lese her.

   

  Jusspodden sponses av stiftelsen Lovdata. Lenker over leder bl.a til Lovdatas åpne sider. Jusspodden er uavhengig og Lovdata legger ikke føringer på produksjonen.

  Publisert 12. januar
  40 min
 • §132 Nye regler for menneskets beste venn

  §132 Nye regler for menneskets beste venn

  1. januar 2023 kom det nye regler for hund i hundeloven. Hva går loven ut på?

   

  Vegard Bahus (advokat, universitetslektor og ekspert på dyrevelferdsrett) forteller om båndtvang, hvilke nye krav som stilles til deg som har hund og hvilke rettigheter du har når du møter ubehagelige eller farlige hunder. Visste du for eksempel at du ikke kan binde fast hunden utenfor butikken?

   

  Mer om alt dette i ukens episode – hvor Bahus også forklarer om avveiningene mellom samfunn og sikkerhet på den ene siden, hundenes ve og vel på den andre, og hvorfor det har kommet kritikk av de nye reglene.

   

  Hundeloven finner du her.

  Til info: Formelt er loven ikke ny, det er samme lov med nytt innhold. Innholdsmessig er det imidlertid en ny lov, slik at vi snakker om det som en ny lov i episoden.

   

  Jusspodden sponses av stiftelsen Lovdata. Lenke over leder til Lovdatas åpne sider. Jusspodden er uavhengig og Lovdata legger ikke føringer på produksjonen.

  Publisert 5. januar
  30 min
 • §131 2022 under lupen og sniktitt på 2023

  §131 2022 under lupen og sniktitt på 2023

  Det er tid for å oppsummere året som har vært og titte inn i spåkula for å se hva vi kan vente på i det nye året.

   

  Kjetil Kolsrud (Rett24), Adele Matheson Mestad (NIM) og programleder Marianne Reinertsen velger ut tre saker fra året som har gått, avslører hva de er spent på i 2023 og prøver jeg på å være justisminister for en dag. I tillegg kommer det noen gladnyheter vi kan ta med oss inn i det nye året.

   

  God nytt år!

  Publisert 29. desember 2022
  37 min
 • §130 Fengslinger i strid med lov og andre viktige desembersaker

  §130 Fengslinger i strid med lov og andre viktige desembersaker

  Den siste oppsummeringen av den siste måneden er her! Adele Matheson Mestad (NIM) og Kjetil Kolsrud (Rett24) forteller oss det vi trenger å vite om:

   

  Lovforslag om masseovervåking for PST: hva vil det si for oss og hvorfor er det så kritisert?

   

  Ukraina-tribunal: kan vi få en spesialdomstol for Ukraina-saken og kan isåfall Putin straffes?

   

  VM i Qatar: fotballspillere har blitt nektet å bruke :

  F.eks regnbuebånd. Gjelder rettigheter som ytringsfrihet også i idretten?

   

  Bøtestraff: mange har blitt fengslet fordi de ikke har betalt bøtestraffen - uten at det er lov. Kjetil og Adele forteller hva som har skjedd og hvorfor Gatejuristen fortjener årets juleblomst.

   

  Det blir også juss-kuriosa med julestemning. Hør mer i ukens episode!

   

  Publisert 22. desember 2022
  41 min
 • §129 Fotballfruer og ærekrenkelser

  §129 Fotballfruer og ærekrenkelser

  Desember er travel og intens – ta et pust i bakken sammen med Jusspodden og vår kjendisjussekspert når vi i denne episoden snakker om fotballfruer og ærekrenkelser!

  Colleen Rooney hadde et innlegg på instagram som skapte sjokkbølger i Storbritannia og førte til en sensasjonell rettssak i UK mellom to fotballfruer om ærekrenkelser.

  Kjendisjuss-ekspert Marius Gulbranson Nordby tar oss gjennom saken, resultatet og reglene for ærekrenkelser i Norge, UK og USA. Vi snakker også om andre store ærekrenkelsesaker med kjendiser involvert, som saken mot Cissi Wallin i Sverige.

  Hvorfor er det så mange slike kjendissaker? Hva er egentlig ærekrenkende? Og hva kan du dele fra det andre legger ut på sine SoMe-kanaler?

  Hør mer om kjendisjuss i denne episoden av Jusspodden!

  Du kan høre mer om Depp, Heard, ærekrenkelser og outing i episode 111.
  Ønsker du mer kjendisjuss på øret kan du høre på episode 123, hvor vi snakker om både fotballproffer, sjakkess, kronprinsesser og TV-profiler som er i berøring med ulike typer juss.

  God førjulstid fra Jusspodden!

   

  Publisert 15. desember 2022
  45 min
 • §128 Utilregnelighet

  §128 Utilregnelighet

  22.juli-rettsaken ble startskuddet for en heftig debatt om både utilregnelighetsreglene i strafferetten og rettspsykiatriens rolle. Utilregnelighet var også sentralt i Kongsberg-saken, og har blitt et spørsmål etter masseskytingen i Oslo. Rettspsykiatrisk sakkyndiges skal vurdere den mistenktes psykiske helsetilstand – noe som er viktig ved vurdering av strafferettslig tilregnelighet i straffesaken.

   

  I 2020 kom nye regler på plass. Hva går de ut på og hvorfor har de fått så mye kritikk?

   

  Dette forteller forsvarsadvokat Frode Sulland (Advokatfirmaet Sulland) og rettspsykiater Randi Rosenqvist mer om i denne episoden av Jusspodden!

  Publisert 8. desember 2022
  43 min
 • §127 Silje-saken og rettsskandaler mot barn

  §127 Silje-saken og rettsskandaler mot barn

  Vi tenker på barn som sårbare og uskyldige. Tanken på at barn kan gjøre grufulle handlinger er vanskelig å ta inn over seg og akseptere. Men det skjer. Eller så kan de bli mistenkt for det. I Silje-saken ble en liten jente drept, og flere små gutter pekt ut som mordere. Dette skulle senere bli en stor rettsskandale, som har blitt gjenopptatt – og snart kommer resultatet av den nye undersøkelsen.

  Blir rettsikkerheten til mistenkte barn ivaretatt i Norge?

  Asbjørn Rachlew er politioverbetjent og ekspert på avhørsteknikk. Han er også forsker på Senter for menneskerettigheter ved UiO og lærer på Politihøgskolen. Rachlew forteller i denne episoden om Silje-saken og andre saker hvor barn har blitt utsatt for ulovlige politimetoder. I tillegg får vi vite om arbeidet med å styrke rettssikkerheten til mistenkte barn og nye regler om avhør av mistenkte barn som er på trappene.

  Silje-saken var ferdig etterforsket og lå til vurdering hos statsadvokaten. Etter nye tips i midten av november har saken blitt sendt tilbake for ytterligere etterforskning.

  Merknad: Retningslinjene som utarbeides om avhør av mistenkte barn gjelder også for politiets avhør av andre sårbare grupper, for eksempel mistenkte med kognitive funksjonsnedsettelser.»

  Hør mer om avhør, manipulasjon, bekreftelsesfeller og Tengs-saken i episode 70 og avhør av terrorister i episode 85.

  Publisert 1. desember 2022
  61 min