Podkast
Statsvitenskap og sånt

Statsvitenskap og sånt

Statsvitenskap og sånt

Hvorfor blir det krig i Ukraina? Hvordan skal verden løse kollektive problemer? Ska bøndene få bedre betalt, og hvorfor sliter rikspolitikere med å forstå reglene for pendlerboliger?

Hvis du er interesert i slike spørsmål da er podkasten"Statsvitenskap og sånt" noe for deg!

Hver uke diskuterer Harald Borgebund og Sondre Lindahl diskutere politiske spørsmål, temaer, ideer og aktuelle politiske situasjoner. Begge jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.


Spørsmål, tips, informasjon osv kan sendes til: sospodkast@protonmail.comHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Israelsk politikk og punktum for tostatsløsningen: gjest Jørgen Jensehaugen

  Israelsk politikk og punktum for tostatsløsningen: gjest Jørgen Jensehaugen

  Etter et kaotisk valg i 2022 klarte statsminister Benjamin Netanyahu å danne en regjering som er langt til høyre i det politiske landskapet. Regjeringsmakt gjør også at Netanyahu klarer å unnslippe en rettsprosess som mest sannsynlig vil ende med fengselsstraff. Samtidig eskalerer konfliktnivået mellom israelere og palestinere. For diskutere disse temaene er gjest i denne episoden seniorforsker ved Prio, Jørgen Jensehaugen. Han forsker på Midtøsten, og har skrevet en bok om konflikten mellom Israel og Palestina.

  Boka finner dere her: https://cappelendamm.no/_en-kort-introduksjon-til-israelpalestina-konflikten-jorgen-jensehaugen-9788202731359

  Vi nevner også en artikkel som Jørgen har skrevet. Den finner dere her: https://tidsskriftet-ip.no/index.php/intpol/article/view/4094/8255  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 29. januar
  43 min
 • Politisk kommunikasjon: er nivået for lavt hos dagens politikere?

  Politisk kommunikasjon: er nivået for lavt hos dagens politikere?

  I ukas episode diskuterer SOSpodden to ulike saker med fokus på politisk kommunikasjon. Den første saken handler om debatten rundt Andreas hus i Kristiansand, og den andre saken om partiet Rødts standpunkt om Russlands invasjon av Ukraina og hvorvidt Norge burde sende våpen til Ukraina. Det store spørsmålet er om nivået på den politiske kommunikasjonen er for svak hos dagens politikere?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. januar
  50 min
 • Om Follobanen, mislykkede reformer og bullshit-jobber

  Om Follobanen, mislykkede reformer og bullshit-jobber

  I ukas episode av SOSpodden fortsetter vi diskusjonen rundt Follobanen, mislykkede reformer og om samfunnet har for mange bullshit-jobber!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 16. januar
  33 min
 • SOS Follobanen

  SOS Follobanen

  I desember 2022 åpnet kong Harald den nye Follobanen, og dermed stod et prosjekt til 38 milliarder ferdig. Én uke seinere ble banen stoppet på grunn av tekniske problemer, og banen er fortsatt stengt. I denne episoden av SOSpodden diskuterer vi hvorvidt fiaskoen med Follobanen sier noe mer om offentlig styring, new public management og en generelll økning i rapporteringsveldet.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 6. januar
  41 min
 • SOS Julaften Spessial

  SOS Julaften Spessial

  Hohoho, jula er her! Harald elsker jula, og SOS feirer med en liten julespessial. Vi går gjennom noen ulike saker som står igjen etter 2022, og hør hvorfor Harald mener kritikere av VM i Qatar er hårsåre og naive.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. desember 2022
  67 min
 • Er en ny iransk revolusjon i emning? Samtale med Nina Bozorgpana

  Er en ny iransk revolusjon i emning? Samtale med Nina Bozorgpana

  I flere måneder har iranere tatt til gatene for å protestere mot regimet. I ukens episode har vi fått besøk av Nina Bozorgpana. Hun kom til Norge fra Iran da hun var 12 år gammel, men har fortsatt venner og familie i Iran. Hun deler sine erfaringer med oss, og ikke minst hvorfor hun tror at iranerne ikke er fornøyd før regimet kastes.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 19. desember 2022
  45 min
 • Det rumler i Kina: covidrestriksjoner og regimetrøbbel

  Det rumler i Kina: covidrestriksjoner og regimetrøbbel

  Det rumler i Kina. Strenge covidrestriksjoner, harde tiltak fra myndighetene og store demonstrasjoner preger samfunnet. Betyr dette trøbbel for Kina?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 2. desember 2022
  40 min
 • Scenarioer for uønsket påvirkning i forbindelse med norske valg: intervju og diskusjon med Lea Bjørgul fra FFI

  Scenarioer for uønsket påvirkning i forbindelse med norske valg: intervju og diskusjon med Lea Bjørgul fra FFI

  For noen uker siden ble det bråk da statsråd Sigbjørn Gjelsvik ikke ville publisere en rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt om scenarioer for uønsket påvirkning i forbindelse med norske valg. Bakgrunnen: et av scenarioene var norsk utmelding av EØS-avtalen. Gjelsvik anklagde forskerne for å være aktivister forkledd som forskere, og sånt må vi undersøke. I denne episoden av Statsvitenskap og sånt har vi fått besøk av en av forskerne bak rapporten, Lea Bjørgul. Hun tar oss gjennom arbeidet med rapporten, valg av metode og hvordan de har jobbet med rapporten.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 25. november 2022
  38 min
 • Tsunamisesongen er over for denne gang: mellomvalg i USA

  Tsunamisesongen er over for denne gang: mellomvalg i USA

  Det var varslet en rød tsunami over USA i november 2022. Det republikanske partiet gjorde seg klare til å ta kontroll over både senatet og kongressen, men slik gikk det ikke. Tsunamisesongen er over for denne gang.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 17. november 2022
  37 min
 • Forskning vs. Gjelsvik: kunnskap eller maktarroganse?

  Forskning vs. Gjelsvik: kunnskap eller maktarroganse?

  I oktober kom nyheten om at kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik ikke ville publisere en forskningsrapport fordi han var uenig i noen av funnene. EU-motstander Gjelsvik mente at forskerne var farget av sine politiske holdninger, og gikk langt i å antyde at forskerne var mer aktivister enn uavhengige forskere. Sånt blir det bråk av!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. november 2022
  46 min