Statsvitenskap og sånt

Statsvitenskap og sånt

Statsvitenskap og sånt

Hvorfor blir det krig i Ukraina? Hvordan skal verden løse kollektive problemer? Ska bøndene få bedre betalt, og hvorfor sliter rikspolitikere med å forstå reglene for pendlerboliger?

Hvis du er interesert i slike spørsmål da er podkasten"Statsvitenskap og sånt" noe for deg!

Hver uke diskuterer Harald Borgebund og Sondre Lindahl diskutere politiske spørsmål, temaer, ideer og aktuelle politiske situasjoner. Begge jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.


Spørsmål, tips, informasjon osv kan sendes til: sospodkast@protonmail.comHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • Kampen mot terrorisme: boklansering i SOSpodden

  Kampen mot terrorisme: boklansering i SOSpodden

  Sondre har nettopp publisert en bok om ulike strategier for bekjempelse av terrorisme. Det må markeres, og SOSpodden graver seg ned i detaljene.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 1. juni
  1 t 3 min
 • Skolepenger i høyere utdanning: er det så farlig da?

  Skolepenger i høyere utdanning: er det så farlig da?

  I ukens episode ser vi nærmere på regjeringens forslag om å innføre skolepenger for utenlandske studenter i Norge. Er det ødeleggende for høyere utdanning i Norge, eller er det bare en nødvendig konsekvens av at offentlig sektor må bruke mindre penger?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 25. mai
  37 min
 • SOS politivold

  SOS politivold

  Norge er rystet av en video som viser en politibetjent som denger løs på en sivil borger. Som om ikke det var ille nok, politiet slettet en video av hendelsen og rapporten etterpå var ikke nøyaktig i henhold til hva som faktisk skjedde. I denne episoden ser vi nærmere på politivoldsaken, og hvilke implikasjoner det har for oss som borgere og legitimiteten til staten.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. mai
  37 min
 • Landbrukstimen 2023: Gjest Tor Jacob Solberg

  Landbrukstimen 2023: Gjest Tor Jacob Solberg

  En av de mer spennende lønnsoppgjørene i 2023 er landbruksoppgjøret, og i forrige ble det klart at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ikke ble enige om hva de skulle forhandle med staten om. Leder i NBS, Tor Jacob Solberg, har ledet bondeopprøret, men sitter nå på innsiden. I denne episoden diskuterer vi jordbruksoppgjøret som institusjon, hva som skal til for at bøndene blir fornøyd, og Tor Jacob fyrer løs mot økende forskjeller i samfunnet.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. mai
  50 min
 • Streiken er over!

  Streiken er over!

  Da det ble brudd i forhandlingene mellom LO og NHO i årets lønnsoppgjør, hamstret nordmenn øl og andre godsaker fordi det ville bli stopp i produksjonen. Streiken kunne bli langvarig og alvorlig, helt til den ikke ble det. Partene kom til enighet, og i ukens episode diskuterer vi streiken, det korporative systemet og om det faktisk er en god ting at det blir streik i ny og ne.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. april
  34 min
 • Ryk og reis! Hvordan er det å jobbe med kommunikasjon i et politisk parti?

  Ryk og reis! Hvordan er det å jobbe med kommunikasjon i et politisk parti?

  I ukens episode av SOSpodden har vi besøk av Runar som er sisteårsstudent på BIK. Han er i praksis i SV, og i denne episoden får du vite mer om hva han gjør i praksis, hvordan BIK har gitt han kunnskap og verktøy til å mestre jobben og ikke minst, vi diskuterer SV-lederens mye omtalte oppfordring til Røkke om å "ryk og reis".

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 18. april
  42 min
 • Hva er studiet i politisk kommunikasjon ved HiØ?

  Hva er studiet i politisk kommunikasjon ved HiØ?

  Det nærmer seg fristen for å velge hvilket studie på samordna opptak, og SOSpodden benytter anledningen til å reklamere for vårt eget studie: Bachelor i internasjonal kommunikasjon med fordypning i politisk kommunikasjon. I denne episoden får du vite mer om hvilke fag du vil møte på studiet, hva du kan lære, hvordan studiemiljøet er og 1.års-student Granit kommer innom for å fortelle om sin studiehverdag.


  Mer informasjon om studiet finner du her:

  Bachelor i Internasjonal kommunikasjon: https://www.hiof.no/studier/programmer/bik-bachelorstudium-i-internasjonal-kommunikasjon/index.html


  Aktuell studieplan: https://www.hiof.no/studier/programmer/bik-bachelorstudium-i-internasjonal-kommunikasjon/studieplaner/h2023.html?study-model-direction-form-BIK23-FORDYPNINGER=direction-select-BIK23-F-POLKOM  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. april
  19 min
 • MPs for sale: Storbrittanias politiske system knaker i sammenføyningene

  MPs for sale: Storbrittanias politiske system knaker i sammenføyningene

  Led by Donkeys, en britisk aktivistgruppe, tok kontakt med en rekke britiske politikere under dekke av å være et sør-koreansk firma som ønsket å hyre politikere til sitt styre. På den måten kunne firmaet øke innflytelsen over britisk politikk, og flere politikere var ikke snaue med å selge sine tjenester. Slikt blir det bråk av, og SOSpoddden ser nærmere på saken i denne episoden.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. april
  35 min
 • Britain's culture wars

  Britain's culture wars

  A tweet by Gary Lineker, host of BBC's flagship football show Match of the day, sparked controversy when he compared the government's language regarding refugees with that of the German regime in the 1930s. In this episode we are joined by professor Matt Matravers to contextualise this incident, and how it is an example of a culture war in Britain.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 16. mars
  53 min
 • SOS Fosen

  SOS Fosen

  I 2021 fastslo Høyesterett at utbyggingen av vindparker på Fosen i Trøndelag brøt reindriftssamenes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Med andre ord, kraft foran menneskerettigheter. Hva kan Fosen-saken fortelle oss om statens makt og legitimitet? Og hva kan John Locke bidra med? SOSpodden ser nærmere på Fosen-saken

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. mars
  48 min