Podkast
Smart forklart

Smart forklart

SINTEF

En podkast der du risikerer å bli litt klokere og få litt større tro på fremtiden, med hjelp fra de dyktige forskerne i SINTEF.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Alle episoder

 • 63. Naturmangfold: Stabletårnet som ikke bør falle

  63. Naturmangfold: Stabletårnet som ikke bør falle

  Mange av oss er veldig glade i naturen, om det er for å gå på ski, dra på telttur - eller bare for å få den unike roen i kroppen som en tur i skogen kan gi oss.


  Men samtidig bygger vi ut byer, ønsker oss hytter som vi kan feriere på, og gjerne også fine, brede veier som tar oss opp til disse hyttene.


  Og for hver gang vi spiser av naturen, risikerer vi å ødelegge for naturmangfoldet. Altså dyr, insekter, trær, planter og myr som alle er viktige brikker i økosystemet som gjør at vi kan leve her på jorda. Fjerner vi feil brikke, kan hele tårnet rase sammen.


  I denne episoden snakker forsker Rachel om hvordan vi kan holde tårnet oppe. Et tårn som akkurat nå vaier ustøtt på bristepunktet!


  Gjest: Rachel Tiller, sjefforsker SINTEF.


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


  Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 2. februar
  34 min
 • 62. Flytende byer

  62. Flytende byer

  Selv om verden er stor, begynner det å bli trangt om plassen i enkelte land og byer. Samtidig stiger havnivået, og land som Maldivene må trolig finne nye løsninger dersom befolkningen skal kunne fortsette å bo der på sikt.


  Da er flytende byer et alternativ!


  Men risikerer du å bli sjøsyk om du bor der? Må du ha redningsvest hjemme? Og hvordan får man i det hele tatt en hel by til å flyte?


  Flytende strukturer kan brukes til mye, og det forsker vi på, blant annet, i senteret SFI BLUES. Her finner du mer informasjon om forskningen som gjøres der: https://sfiblues.no/


  Gjester:

  Vegard Aksnes, forskningsleder SINTEF.

  Hagbart Skage Alsos, seniorforsker SINTEF.


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


  Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 19. januar
  33 min
 • 61. Vinterreprise: Grønn luftfart

  61. Vinterreprise: Grønn luftfart

  Flyskam er noe mange av oss har kjent på, men hadde det ikke vært godt om vi klarte å fjerne den følelsen helt?


  Det jobber forskerne, flybransjen og industrien med å få til, og i denne reprisen får vi høre hvordan Avinor og SINTEF ser for seg en mer bærekraftig luftfart for fremtiden.


  Episoden ble publisert første gang i desember 2021.


  Gjester: Olav Mosvold Larsen (Avinor) og Trond Bakken (SINTEF).


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  I etterkant av denne episoden har det skjedd nye ting på grønn luftfart-fronten. Det kan du lese mer om her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/gronn-luftfart/. Vil du følge utviklingen av grønn luftfart i Norge, så finner du oppdaterte nyheter fra grønt luftfartsprogram her: https://gronnluftfart.no/.
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 3. januar
  26 min
 • 60. Vinterreprise: Energieffektivisering

  60. Vinterreprise: Energieffektivisering

  Er du lei av dyre strømregninger og kald bolig? Vel, i denne reprisen får du gode tips til hva du kan gjøre hjemme neste gang det er tid for oppussing. Tar du de riktige grepene da, kan du nyte et godt innemiljø og behagelig temperatur - uansett hvor kald vinteren måtte være på utsiden.


  Forsker Karen har energieffektivisert sin bolig, og nå TJENER hun penger på strømmen!


  Denne episoden ble publisert første gang i juni 2022, men er trolig enda mer aktuell nå.


  Gjester: Nina Holck Sandberg og Karen Byskov Lindberg, begge seniorforskere ved SINTEF.


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Her er en av de mange nettsakene om Karens energihus: https://www.tu.no/artikler/lager-energihus-av-60-tallsvilla-tiltak-1-trykkfast-isolasjon-br/485263


  Vil du vite mer? I denne Youtube-videoen har Karen et foredrag der hun viser frem noen av grepene hun har tatt hjemme hos seg selv: https://www.youtube.com/watch?v=5lNMnHAciVA


  Fortsatt sulten på mer informasjon? Viktige sjanser til å spare strøm glipper når bygg renoveres, og det har Nina og Karen skrevet om i denne kronikken i Dagens Næringsliv: https://www.dn.no/innlegg/energi/bolig/olje-og-gass/innlegg-viktig-sjanse-til-a-spare-strom-glipper-nar-bygg-renoveres/2-1-1181741


  Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


  Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om her i denne podkasten? Da må du gjerne sende en e-post til oss med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 27. desember 2022
  27 min
 • 59. Vinterreprise: Manetslim mot mikroplast

  59. Vinterreprise: Manetslim mot mikroplast

  Ute i havet flyter det mengder med mikroplast, og hver dag fylles det på med bittesmå plastbiter fra blant annet fleecejakker og kosmetikkprodukter.


  I det samme havet svømmer maneter som slipper ut slim når de blir stresset. Slim som er som skapt for å fange nettopp mikroplast!


  De siste årene har forskere samarbeidet på tvers av landegrenser i prosjektet GoJelly for å finne ut hvordan vi kan benytte oss av dette slimet og disse manetene. Resultatene får du høre om i denne reprisen (episoden ble publisert første gang i januar 2022).


  Mer om GoJelly-prosjektet kan du lese her: https://gojelly.eu/ (det ble avsluttet i desember 2021, men forskningen og utviklingen fortsetter i flere små prosjekter).


  Gjest: Rachel Tiller, sjefforsker i SINTEF.


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi snakker om i Smart forklart? Da må du gjerne kontakte oss på e-post til smartforklart@sintef.no :) 


  Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 20. desember 2022
  25 min
 • 58. Helsefremmende arbeidsplasser: Når jobben gir en positiv effekt på kroppen din

  58. Helsefremmende arbeidsplasser: Når jobben gir en positiv effekt på kroppen din

  Hvorfor skal det være sånn at trening på fritiden gir helsegevinst, mens fysisk aktivitet på jobb kan være dårlig for helsen din? Er det ikke på tide å få noe positivt fysisk ut av arbeidsdagen også?


  Mange av oss sliter med jobbrelaterte plager, og årlig koster skjelett- og muskellidelser Norge 250 milliarder kroner. Med ny teknologi kan vi finne ut nøyaktig hvorfor du får vondt i nakken, ryggen eller andre steder når du jobber. Den informasjonen kan brukes til å gjøre arbeidsdagen din til noe godt for kroppen, i stedet for noe skadelig.


  Det er målet med helsefremmende arbeidsplasser, der man prøver å få til både gode psykiske og fysiske effekter for kroppen gjennom yrkeslivet. Og den fysiske delen av det får du vite mer om i denne episoden!


  Gjester:

  Øystein Wiggen, seniorforsker SINTEF med doktorgrad i menneskelig yteevne.

  Marius Steiro Fimland, NTNU-professor i bevegelsesvitenskap.


  Programleder: Aksel Faanes Persson


  Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


  Her kan du lese en kronikk fra Marius og Øystein om at "milliarder kan spares hvis fysiske jobboppgaver som gjør oss syke, kan bli mer lik treningen vi gjør på fritiden" (lenken sender deg til Dagens Næringsliv): https://www.dn.no/innlegg/helse/trening/arbeidsliv/innlegg-arbeid-vi-blir-syke-av-kan-gjores-helsefremmende/2-1-900417


  Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 8. desember 2022
  32 min
 • 57. Digitalisering hjelper oss å ta vare på havets helse

  57. Digitalisering hjelper oss å ta vare på havets helse

  Vi vet mer om månens overflate enn vi vet om havet! Det må vi gjøre noe med, for havet betyr alt for oss.


  Blant annet produserer det oksygen til hvert andre innpust du tar, det fanger opp CO2 og mye, mye mer. Men selv om havet er helt avgjørende for livet her på jorden, vet vi veldig lite, eller ingenting, om hele 80 prosent av det som skjuler seg under overflaten.


  Derfor digitaliserer vi, for å skaffe oss en bedre oversikt og kunnskap. Og det vi finner ut, hjelper oss å ta grep som gjør at havet får det bedre i årene som kommer!


  Gjest: Ute Brönner, forsker og senior prosjektleder for klima og miljø i SINTEF.


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Vil du se "den gule bøyen" som vi snakker om i episoden? På nettsiden vår om OceanLab Observatory kan du se dataene som den samler inn fra havet, og dykke enda mer ned i dette temaet: https://oceanlabobservatory.no/


  Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


  Har du ris, ros - eller vil du bare si "hei"? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 24. november 2022
  28 min
 • 56. Gjenbruk av avløpsvann

  56. Gjenbruk av avløpsvann

  Visste du at hele én av fire personer i verden har ikke tilgang til trygt drikkevann?

  I tillegg gjør klimaendringer og befolkningsvekst vannmangelen verre flere steder. Derfor må vi tenke nytt og utnytte vannressursene våre på en smartere måte!


  Dette jobber forsker Herman med, og i denne episoden forteller han om alt det nyttige vi kan bruke avløpsvannet vårt til - blant annet om hvordan det vi skyller ned i do kan bli så rent at vi kan drikke det igjen!


  Gjest: Herman Helness, seniorforsker i SINTEF og leder for EU-prosjektet Wider uptake.


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


  Her kan du følge utviklingen i prosjektet Wider uptake: https://wider-uptake.eu/

  Her kan du lese mer om forskningen på avløpsvann: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/vi-ma-ikke-bare-spare-pa-vannet-vi-ma-bruke-det-pa-nytt/


  Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 10. november 2022
  24 min
 • 55. Bonusepisode: Kampen om de beste på arbeidsmarkedet

  55. Bonusepisode: Kampen om de beste på arbeidsmarkedet

  Hvordan kapre og holde på de beste folkene? Det er spørsmålet mange bedrifter stiller seg akkurat nå, i det som er en beinhard kamp om de beste på arbeidsmarkedet.


  Det er en stor fordel for deg som arbeidstager, samtidig som det er en ganske stor utfordring for alle sjefer.


  I denne episoden blir du klokere på hva det er som gjør at folk ønsker seg til enkelte bedrifter og hva det er som gjør at de blir værende i den jobben de har. Den kunnskapen kan du bruke til å gjøre arbeidshverdagen din bedre, eller finne ut hvor du bør flytte på deg for å få en bedre hverdag på jobben. Og er du sjef, eller driver med rekruttering, så er det bare å finne frem notatblokken og skrive ned tipsene som vil gjøre rekrutteringsjobben din mye enklere!


  Opptaket av denne bonusepisoden ble gjort under en live-innspilling av Smart forklart på konferansen "Digital fremtid 2022".


  Gjester: Tove Selnes (konserndirektør for People i Storebrand og tidligere styreleder for HR Norge) og Nils Brede Moe (sjefforsker i SINTEF og "hele Norges hjemmekontorekspert").


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound).


  Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 7. november 2022
  19 min
 • 54. Ryddejobben etter oljeeventyret blir dyr - slik kan vi kutte regningen kraftig

  54. Ryddejobben etter oljeeventyret blir dyr - slik kan vi kutte regningen kraftig

  Flere hundre milliarder kroner kan spares, om vi lykkes med å utvikle teknologi som hjelper oss å plugge oljebrønner nede på havbunnen på en annen måte enn vi gjør i dag.


  Store deler av regningen for denne oppryddingen får staten, og dermed er det viktig for våre felles goder at vi får kuttet så mye som mulig av disse utgiftene.


  Det jobber forsker Harald og innovasjonssenteret SWIPA med å fikse, og i denne episoden forklarer han hvorfor plugging av oljebrønner er så dyrt i dag, hvordan vi ser for oss at dette kan løses - og hvordan denne forskningen kan bidra på flere områder i klimakampen.


  Gjest: Harald Linga, forskningsleder i SINTEF og senterdirektør for innovasjonssenteret SFI SWIPA.


  Programleder: Aksel Faanes Persson.


  Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


  Mer om forskningen til Harald og resten av gjengen i SWIPA kan du lese her: https://www.sintef.no/projectweb/sfi-swipa/


  Ønsker du å komme i kontakt med oss i Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  Publisert 27. oktober 2022
  23 min